2017-02-15 09:00:00
PSA Opel
PSA Opel
Zdroj: MYTF1

Valentín priviezol lásku: PSA Peugeot Citroen chce kúpiť automobilku Opel!

Včerajší sviatok (niektorých) zaľúbených priviezol do sveta áut jedno veľké zbližovanie. Opel + PSA = VL.

Automobilka Opel je na predaj. Nekúpite? Ak áno, poponáhľajte sa, záujem má totiž PSA Peugeot Citroen a ten už Američanom minimálne kúpil kvety.

A teraz vážne. Nemecká automobilka Opel, ktorú už od roku 1929 vlastní americký koncern GM (Geniálny Manažment) je oficiálne na predaj. GM je totiž v Európe dlhodobo stratový, a tak už takmer desaťročie postupne rozpredáva/opúšťa/zanecháva/ukončuje všetky svoje aktivity v Európe. V GM skrátka finančných manažérov naberajú za jazdy na poliach, takže sa ich schopnostiam nemožno čudovať. Finanční manažéri prezieravému vedeniu totiž poradili, aby sa vzdali svojho klenotu – SAABu, potom im poradili, aby vymazali z Európy Chevrolet, a teraz prišla ďalšia rada dňa – predať Opel. Opel, ten Opel, ktorý sa vďaka investíciám a kompletnému prekopaniu modelového radu dostal z červených čísel a postupne smeruje ku kvalitnému trvalo udržateľnému zisku. Tak presne ten Opel je na predaj. Ten Opel, ktorého produkty predáva GM po celom svete pod svojimi ďalšími značkami vrátane značiek ako Vauxhall, Holden, Buick (Buick je v podstate americký Opel a po ukončení vlastnej výroby v Holdene v Austrálii to isté platí o modelovom portfóliu minimálne polovice značky Holden, no a Vauxhall je vlastne britský Opel). Na obrázku nižšie vidíte Holden Insignia VXR vyrobený v Nemecku v Opli. Podobnosť s Insigniou OPC je čisto náhodná... Podobne náhodná je podobnosť modelov ako Holden Astra, Holden Cascada a pod. Podobne je na tom aj Opel, minimálne s novým elektromobilom Opel Ampera-e. Opel je skrátka pevne zrastený s GM. Napriek tomu ho General Motors chce predať.

Zdroj: Opel

Nemožno sa čudovať, že PSA – Peugeot Citroen, koncern, ktorý má s Oplom rozrobených viacero projektov, vrátane malého crossoveru, zdieľania motorizácii, platforiem atď. pri prvej príležitosti skočil po zlatom vajci a zdá sa, že ho už nepustí. Rokovania sú údajne v plnom prúde a vyzerá to veľmi nádejne. Koniec koncov, toto je oficiálne vyjadrenie koncernu PSA:

Skupina PSA potvrdzuje, že spolu s General Motors preskúmava viacero strategických iniciatív zacielených na zlepšenie svojej profitability a operatívnej efektivity, vrátane potenciálneho odkúpenia značky Opel.“

Viaceré zdroje tvrdia, že dohoda by mohla byť podpísaná v priebehu niekoľkých dní (takéto oficiálne stanovisko sa nedáva na začiatku pytačiek – to by mohlo všetko pokaziť, ale až keď je takmer/určite ruka v rukáve).

Ako teda dopadne chúďa Buick, Holden, či Vauxhall je otázne. Isté je, že rozhodnutie predať Opel je čiastočne ovplyvnené aj odchodom Británie z EÚ. Ďalším z dôvodov je, že GM vykazuje stratu a nepomáhajú ani výborné predaje malých áut po celom svete. Zdá sa totiž, že ceny týchto áut nastavili tak prozákaznícky, že marže nestačia na pokrytie všetkých operatívnych nákladov.

Predpokladáme však, že skôr ako úplný odkup v štýle vytrhnutia značky z rúk koncernu GM, obe automobilky pre zachovanie udržateľnosti skôr prevedú európsky Opel pod PSA s tým, že ostatné značky, ktoré majú modely založené na technike z Russelheimu budú naďalej s Oplom previazané s čiastočným využívaním výrobnej a inžinierskej kapacity Oplu s možným postupným odčleňovaním.

PSA sa vďaka kúpe Oplu môže stať druhým najväčším hráčom na trhu nových automobilov v Európe rovno po Volkswagene.

 

 

jh
ZDROJ: PSA

Komentáre k článku


Stream naživo