2019-11-23 02:00:00
Pretekár z Trenčína
Pretekár z Trenčína
Zdroj: KR PZ Trenčín

Kto plní štátnu kasu? Sponzorom je aj mladý „pretekár“

23. novembra – Mladý vodič prispieva pokutami do štátneho rozpočtu pokutami za rýchlosť.

      Rýchlosť jazdy patrí k druhej najčastejšej príčine zavinenia dopravných nehôd. Policajti v trenčianskom kraji merajú rýchlosť na rôznych miestach kraja podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie. Dopravní policajti z Trenčína merali rýchlosť na ceste I/61 v Trenčíne na ul. M. R. Štefánika. Vodičovi Mercedesu namerali v obci, kde je maximálna povolená rýchlosť jazdy 50 km/hod. rýchlosť až 102 km/h.

      Po zastavení vozidla zistili, že to je 20-ročný vodič z Trenčína, ktorému vydali vodičský preukaz vydaný v júni 2016. Za svoju krátku vodičskú kariéru má už v karte vodiča 8 priestupkov. Za posledné prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti jazdy o 52 km/hod policajti mladému vodičovi uložili blokovú pokutu 600 €.

Zdroj: KR PZ Trenčín

      Mladíkovi sa tento rok darí „úspešne“ porušovať pravidlá cestnej premávky, pretože okrem spomínanej v poradí už piatej tohtoročnej pokuty 600 € za prekročenie rýchlosti, mu v júni tohto roka uložili policajti pokutu 150 € za zavinenie škodovej udalosti v dôsledku nesprávneho spôsobu jazdy. Okrem toho dostal v júni pokutu vo výške 250 € za prekročenie rýchlosti. Najväčším jeho tohto ročným „úspechom“ bolo uloženie pokuty 800 € v mesiaci apríl za prekročenie rýchlosti.

Zdroj: KR PZ Trenčín

      Mladý vodič do štátneho rozpočtu v tomto roku prispel sumou 1820 € a to sa ešte rok neskončil, takže možno prispeje nejakou sumičkou.  Po zverejnení týchto informácií na sociálnej sieti polície trenčianskeho kraja sa rozprúdila veľmi živá diskusia na tému výška pokút , kde boli návrhy od zadržania vodičského oprávnenia, až po zhabanie vozidla. Polícia sa preto vyjadrila aj k týmto návrhom:

      V príspevku o rýchlej jazde mladého vodiča sa objavili aj komentáre, prečo polícia vodičovi nezoberie vodičák, keď sa už v minulosti dopustil obdobného priestupku v cestnej premávke.

Z toho je zrejmé, že niektorým nie je jasné, aké sú zákonné možnosti pri takýchto situáciách

Podľa súčasne platnej legislatívy sú dôvody na zadržanie vodičského preukazu uvedené v § 70 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, v znení neskorších predpisov.

V § 22 ods. 4 Zákona 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov, kde je uvedené, že: Ak sú splnené podmienky podľa § 84 ods. 1, priestupky podľa odseku 1 písm. h), i) a l) sa prejednajú vždy v blokovom konaní, ak osobitný zákon neustanovuje inak.
V blokovom konaní je za uvedené prekročenie rýchlosti podľa § 22 ods. 3 písm. b 3. bodu) Zákona 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov stanovená výška sankcie od 250 Eur do 800 Eur.

Na základe uvedeného vyplýva, že ak vodič prekročí maximálnu povolenú rýchlosť (o 50 a viac v obci a o 60 a viac mimo obce) a je ochotný na mieste zaplatiť uloženú blokovú pokutu, nie je mu možné udeliť sankciu zákaz činnosti viesť motorové vozidlá. Ak by policajt na mieste trval na zadržaní vodičského preukazu a následnému uloženiu sankcie zákazu činnosti, postupoval by v rozpore so zákonom, a to konkrétne s ustanovením § 22 ods. 4 Zákona 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov.

Otázkou teda zostáva, kde vzal mladý vodič také veľké, drahé a rýchle auto a kto mu dotuje jeho priestupky. Možno je „povolaním syn“, ale môže za tým byť aj čokoľvek iné.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: KR PZ Trrenčín

Komentáre k článku


Stream naživo