2019-01-27 13:30:00
Nissan Altimat-e AWD
Nissan Altimat-e AWD
Zdroj: Nissan Canada

VIDEO: Takto sa dá ideálne prekonávať sneh na ceste aj mimo nej

Nový sedan Nissan Altima s pohonom všetkých kolies propaguje zastúpenie značky v Kanade celkom zaujímavým spôsobom.

V Kanade býva snehu oveľa viac, ako v našich podmienkach. Aj keď o jeho nedostatku v poslednom čase na severe Slovenska nemôže byť ani reči. Hlboké záveje a množstvo napadnutého snehu dalo poriadne zabrať nielen obciam v Žilinskom kraji, ale všetkým, ktorí pomáhali s odpratávaním obrovskej bielej periny. Možno by aj im v takýchto podmienkach poslúžili autá, aké sú v ponuke práve v Kanade.

Zdroj: Nissan Canada

Tam Nissanu Altima nasadili namiesto kolies pásy. Nissan v Kanade totiž vkladá do tamojšieho sedanu Altima s novo dostupným pohonom všetkých kolies veľké nádeje. Aby pritom strhlo pozornosť na novinku, promuje ho naozaj zaujímavým spôsobom. V spolupráci s kanadským úpravcom - dielňou Motorsports In Action (MIA) predstavuje teraz špeciálny projekt – monštrum v podobe varianty Altima-te AWD, ktorá sa určite snehu nezľakne. Zaujímavé riešenie je určené pre autosalón v Montreale. Ide o podobnú myšlienku, ktorú Nissan už skôr predstavil na upravenom X-Traile s názvom Rogue Warrior.

Zdroj: Nissan Canada
Zdroj: Nissan Canada

Nissan Altima-te AWD má rovnako ako SUV pásový systém namiesto pôvodných kolies. Tým sa však ešte neskončili všetky zmeny na aute. Musela sa upraviť karoséria, presnejšie blatníky, aby pásové adaptéry s dĺžkou 1220 mm a šírkou 380 mm aspoň čiastočne zapadli do proporcií Altima. Preto pridali o 180 mm širšie blatníky. Ich výroba zabrala podľa Nissanu 150 hodín práce.

Zdroj: Nissan Canada
Zdroj: Nissan Canada

Výsledok sa dostavil a už tak pomerne zamračená Altima vyzerá ešte agresívnejšie. Pri montáži pásov bolo treba ešte zvýšiť podvozok o 50 mm a vozidlo samozrejme používa celkom odlišnú geometriu voči pôvodnému nastaveniu. Jednoduchá zámena pásov za kolesá tak nie je celkom možná. Nissan však nič nemenil na pohone všetkých kolies. Altima v tejto úprave pre kanadský trh je inak dostupná v štandardnej výbave.

Variant s namontovanými pásmi namiesto kolies je výhradne poháňaný 2,5-litrovým benzínovým štvorvalcom s výkonom 135 kW (184 koní) a krútiacim momentom 241 Nm. Nie je však vôbec v ponuke s výkonnejším preplňovaným dvojlitrom a hodnotami 185 kW (251 koní) a 369 Nm. Ako však na pripojenom videu vidno, špeciálu Altima-te AWD výkon očividne nechýba.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Nissan Canada

Komentáre k článku


Stream naživo