2017-12-10 12:55:00
GMC Sierra 2500HD All
GMC Sierra 2500HD All Mountain

VIDEO: Auto, alebo tank? Pick-up od GMC má pohon na všetky štyri... pásy

Pohybovať sa v lyžiarskych strediskách – na to je vhodný ratrak, alebo podobné pásové vozidlo.

Ak treba ale niečo univerzálnejšie, môže prísť vhod hybrid, ktorý nie je ani ryba, ani rak. Teda viac auto, ale tak trocha aj tank. Alebo pásový transportér. V lyžiarskom stredisku Vail Mountain v americkom Colorade pred časom predstavili originálny automobil. Jeho základ je v pick-upe GMC Sierra 2500HD Denali 4WD Crew Cab.

Nemsuíte dlho hádať, o čo ide, lebo už na prvý pohľad je jasné, čo jeho tvorcovia zamýšľali a v čom spočíva zmena. Automobil s menom GMC Sierra 2500HD All Mountain totiž nemá pohon na všetky štyri kolesá. Teda nie žeby ten pohon chýbal, ale nie je určený na kolesá. Namiesto nich sú totiž na aute pásy.

Konkrétne sú to Mattracks zo série 150. Vďaka svojej dĺžke a šírke zaberajú väčšiu plochu ako pneumatiky. Vďaka tomu má auto nielen menšie rozloženie hmotnosti, čo je do hlbokého snehu ideální, ale aj menší tlak na podložku. To je zasa vhodné pre to, aby auto nezapadlo aj v hlbšom snehu. Pásy poháňa osemvalcový preplňovaný naftový motor Duramax s objemom 6,6 litra, ktorého výkon je 327 kW (445 k). Radenie rýchlostí má na starosti automatická šesťstupňová prevodovka Allison.

Jazda v horách neprináša len náročný terén, ale aj iné problémy. Napríklad zlú viditeľnosť. Preto All Mountain vybavili množstvom svetiel. LED svetlá sú pod nárazníkom, nad pásmi, pri dverách, ale aj na maske chladiča. Ďalšie sa potom v prípade potreby môžu pridať na strechu.

Okrem takmer povinného, ale iste nevyhnutného vybavenia navijakom s hákom (ktorý ocení posádka, ak by niekde uviazla, alebo naopak, iného zapadnutého vyťahovala zo záveja), má pick-up množstvo ďalších vychytávok. Vzadu je umiestnený držiak na lyže a snowboard od spoločnosti Thule, pričom čas strávený v interiéri vám spríjemní kožené vybavenie a audiosystém značiek Bose a Kicker. All Mountatin má práve tento typ doplnkov za úlohu promovať. Dostupné totiž budú v prémiových verziách nových modelov GMC.



GMC Sierra 2500HD All Mountain bude podľa dostupných informácií počas zimnej sezóny vystavený a zrejme aj prevádzkovaný vo Vaile. Jeho „brat“, ktorého ale skonštruovali na platforme Sierra 2500HD All Terrain X, by mal obsadzovať autosalóny.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: GMC

Komentáre k článku


Stream naživo