2017-11-25 11:50:00
Michelin CrossClimate je letná
Michelin CrossClimate je letná pneumatika s certifikátom na zimu
Zdroj: Michelin

VIDEO: V minulosti sa pneumatiky testovali veľmi extrémne

Kedysi nemali výrobcovia pneumatík toľko skúseností, ako dnes. Trápili svoje výrobky.

Situácia sa výrazne zmenila, rovnako tak aj testovacie postupy a metódy. Vyvíjali sa rovnako, ako aj pneumatiky. Tie dnešné sa nedajú porovnať napríklad s pneumatikami spred 30 rokov. Mal som to možnosť vyskúšať si osobne v prípade zimných pneumatík, kde sme neďaleko fínskeho Rovaniemi porovnávali pneumatiky so starým dezénom a novou zmesou a plášte s moderným tvarom a receptúrou zmesi z minulosti. Vyhrali moderné zmesi.

Dnes sú pneumatiky bezpečnejšie na suchom, mokrom aj zasneženom povrchu. Nejde pritom iba o pneumatiky pre osobné vozidlá, ale aj kamióny, či veľké nakladače, kde je prvoradá spoľahlivosť a výdrž.

Michelin stál pri zrode hromadnej výroby pneumatík už na konci 19. storočia. Vtedy im ešte skoro nikto neveril, pretože neboli spoľahlivé. Všetci preferovali plnogumové obruče bez vzduchu vo vnútri. Michelin však v roku 1946 predstavil zrejme jednu z najväčších revolúcií v dejinách: radiálny plášť. Ako prebiehali skúšky pneumatík o takmer 40 rokov neskôr?

Už vtedy museli byť komplexné, vrátane extrémnych záťaží a rýchlostí. Pri bežnej jazde sa pneumatiky určite neohýbajú tak výrazne – nielen preto, že sú modernejšie. Francúzsky Michelin nakrútil v roku 1984 propagačný film. V ňom ukázal komplexné a extrémne testovanie pneumatík pre všetky druhy áut, ale aj pre motorky.

Michelin testoval na svojej dráhe v Clermont-Ferrand, na diaľniciach, ale aj v pobočkách vo Veľkej Británii a v USA. Vo filme sa ukazuje veľmi známy päťnápravový Citroën DS s dvoma motormi Chevrolet V8 vzadu. Tento špeciál mal spolu jedenásť kolies, pretože jedno bolo ešte v strede vzadu. Francúzski pneumatikári používali na meranie ešte jednu dlhú bielu „bohyňu“ ktorá sa vo filme krátko objavuje.

Vo filme vidno aj rozdiely koncepcie pohonu: klasika so zadným pohonom voči modernej s motormi vpredu a pohonom predných kolies. Dnes už ťažko uvidíte ísť bokom Peugeot 604 a 505, rovnako aj Mercedes-Benz W116, ktorý sa predstavil na snehu. Skúste si pozrieť veľký nákladiak MAN...

Michelin samozrejme testoval aj na nespevnenom povrchu a v zimných podmienkach, keď vo fínskom Rovaniemi preháňali skúšobní piloti modely Saab a Volvo. Neboli to len tvrdé a náročné testy osobných a nákladných áut vrátane obrích dumperov. Portfólio výrobcu bolo  a stále je široké. Michelin už vtedy dodával pneumatiky aj pre motorky, tiež pre terénne.

Ako film ukazuje, nebolo to vždy len o pôžitku z riadenia v extrémnych situáciách vrátane jazdy na vode, prípadne jazde v teréne. Skúšanie pneumatík je náročná práca, kde sa všetko musí starostlivo zaznamenať a mnohokrát opakovať, aby boli výsledky jednoznačné. Možno by ste také niečo chceli robiť – ale viete si predstaviť, že 40 krát po sebe musíte brzdiť na zasneženom povrchu v presne určenom bode z rýchlosti 40, potom 60 a 80 km/h? Tak to funguje dnes – a ako to bolo v minulosti? Pohodlne sa posaďte a sledujte...

Jozef Vydra
ZDROJ: Michelin

Komentáre k článku


Stream naživo