2016-09-10 08:10:00
Dodávka narazila do lietadla
Dodávka narazila do lietadla
Zdroj: South China Morning Post

VIDEO: Vodič dodávky sa zrazil s dopravným lietadlom

Vodič malého auta sa bránil, že vraj lietadlo nevidel...

No, keby bolo niekde na oblohe, dalo by sa to brať do úvahy. Ale prehliadnuť veľký Airbus 330, ktorý odvezie až 307 cestujúcich na letisku – to je niečo iné. Nehoda sa totiž stala vo štvrtok na letisku v Hong Kongu – tam sa dá predpokladať, že sa budú pohybovať aj lietadlá...

Ako mohol vodič prehliadnuť taký veľký stroj nedokážeme pochopiť ani u nás v redakcii – a to sme si video pozreli niekoľkokrát. Na prvý pohľad sa to zdá byť nemožné. Predpisy panujúce na letiskách jasne vyznačujú nielen koridory, kadiaľ sa môžu pohybovať lietadlá, ale aj autá. Tiež jednoznačne hovoria, čo má a musí robiť vodič pozemného dopravného prostriedku, lebo piloti majú z vysoko umiestnenej kabíny obmedzený výhľad smerom dopredu a dole. Viac musia dávať pozor vodiči. No a tiež by o pohybe áut po ploche letiska, samozrejme aj na odstavných a rolovacích plochách mali vedieť aj dispečeri, ktorí riadia pozemnú dopravu...

Nechajme ale teoretickú rovinu – čo kto mal a zanedbal. Verme, že vodič malej dodávky nechytal počas jazdy pokémonov, lebo to by bol dôvod nielen na vyhodenie z práce, ale ešte aj pomaly na odobratie rodného listu.

Zdroj: South China Morning Post

Faktom je, že vodič dodávky na letisku v Hong Kongu narazil do lietadla. Prečo, netušíme ani po zhliadnutí videa - niečo tak veľkého sa asi prehliadnuť nedá, ani keby mal vlčiu tmu. Vodič sa však celkom zrejme nevenoval kontrole okolia svojho malého auta a zabudol byť v strehu a mať „oči na stopkách“. Narazil do ľavého motora 18 ročného Airbusu A330 spoločnosti Dragonair, nasadeného na let  KA 691, ktorý roloval pomaly od terminálu a smeroval na runway (vzletovú a pristávaciu dráhu).

Je pozoruhodné, že piloti si bezprostredne po náraze nič nevšimli a pokračovali s lietadlom ďalej. Neregistrovail náraz a zrejme nebol stret obrovského a ťažkého lietadla plného paliva s 295 pasažiermi na palube s takým maličkým autom významný. Našťastie ho upozornila obsluha letiska.

Na videu nižšie sa môžete pozrieť na celý priebeh nehody. Dodávka išla smerom k pomaly sa pohybujúcemu lietadlu a na poslednú chvíľu zahla doprava. Nenarazila tak do trupu lietadla, ale trafila motor. Priamo tou časťou strechy, kde má vodič hlavu (aj v Hong Kongu platí pravostranné riadenie). Potom vidíme iného letiskového pracovníka, ako beží pred lietadlo a zbesilo signalizuje pilotovi, aby zastavil.

Zdroj: South China Morning Post
Zdroj: South China Morning Post

Vodič dodávky bol po náraze uväznený vo vozidle, kým ho nevyslobodili hasiči. So zranením hlavy a ramena potom ho previezli do nemocnice. Nikomu z pasažierov lietadla ani z posádky sa nestalo nič. Museli však vystúpiť a letieť iným lietadlom. Samozrejmosťou tak bolo ich meškanie. Malá daň za horšie následky, ktoré sa mohli stať.

Vyšetrovanie nehody trvá, čo sa naozaj stalo musí prešetriť komisia ako pri akomkoľvek leteckom incidente. Berte preto slová vodiča, že prehliadol, presnejšie „nevidel“ niečo také veľké ako je Airbus A330-300 za chabú výhovorku.


ZDROJ: South China Morning Post

Komentáre k článku


Stream naživo