2016-05-31 11:30:00
Núdzové pristátie na diaľnici
Núdzové pristátie na diaľnici v Maďarsku
Zdroj: AP

VIDEO: Toto ste ešte nezažili - diaľnica poslúžila ako letisko pri núdzovom pristátí

Včerajší deň bol rušný v Európe, aj v USA. Piloti malých lietadiel použili na pristátie diaľnice.

Doslova šťastie v nešťastí mali včera letecký inštruktor a jeho žiak, ktorých porucha motora prinútila núdzovo pristáť. Rozhodli sa využiť frekventovanú diaľnicu na predmestí Budapešti. Ako informovala agentúra MTI, nikto pri tom neutrpel zranenia.

Pre riskantný manéver sa inštruktor odhodlal po tom, keď krátko po štarte zistil problémy s motorom. Nemal veľa času na výber miesta na pristátie. Využil však na to diaľnicu M1-M7 v blízkosti maďarskej metropoly. Cesta, ktorá býva pomerne plná, bola v tom momente  našťastie voľnejšia, preto nedošlo k žiadnej kolízii.

Podobné problémy mal aj pilot malého lietadla, ktorý núdzovo pristál na frekventovanej diaľnici v americkom štáte Mississippi, kde spôsobilo kolóny. Podľa agentúry AP ho k núdzovému manévru prinútil nedostatok paliva. Dopravu výrazne spomalili zvedaví vodiči, ktorí spomaľovali pri lietadle odstavenom na okraji, kde si ho obzerali a fotili.

Zdroj: WLOX
Zdroj: Ryan Markle

Dvadsaťštyriročný pilot Rodney McKnight klesol s lietadlom Cessna 150, v ktorom letel ešte jeden spolucestujúci, keď mu počas letu z mesta Auburn v Alabame zlyhal motor. Nestihol by však už pristáť na neďalekom medzinárodného letisku Gulfport-Biloxi, preto si to zamieril na priamy úsek medzištátnej diaľnice I-10 diaľnice v blízkosti mesta Biloxi v mississippskom okrese Jackson. Spočiatku vraj aj chcel doletieť na najbližšie letisko, potom si ale uvedomil, že stroj sa už len kĺže vzduchom bez motora. Preto sa rozhodol pristáť na diaľnici.

Podľa vodičov, ktorí sledovali neobvyklý manéver, pilot dal dosť jednoznačne najavo, že potrebuje pristáť, a motoristi to napospol pochopili. „Všetci zapli výstražné svetlá a spomalili skoro na jeho rýchlosť. Keď dosadol na vozovku, mierne poskočil, ale potom si to namieril do pravého pruhu.

Zdroj: Sarah Washburn


Polícia okolnosti nehody vyšetruje, k žiadnym zraneniam podľa nej nedošlo. Diaľnica zostala otvorená a najvýraznejším obmedzením boli podľa policajtov zvedaví vodiči. Počas jazdy si totiž lietadlo fotili a natáčali, čím výrazne spomaľovali dopravu.

Zaujímavosťou je, že podľa stránky LinkedIn je Rodney McKnight zamestnaný ako letecký inštruktor na MzeroA.com. V čase pristátia mal na sebe aj košeľu spoločnosti a na nej bolo doslova prorocké posolstvo. Je na nej napísané: „Zachovajte pokoj a pristaňte v strede.“

Jozef Vydra
ZDROJ: wlox.com, MTI

Komentáre k článku


Stream naživo