2016-09-04 05:15:00
Motor Toyota 1,6 16V
Motor Toyota 1,6 16V 4A-GE

VIDEO: Viete ako a z čoho sa skladá motor?

Dnes je to tak, že väčšina motoristov ani len netuší, čo majú pod kapotou a ako motor pracuje.

To však neprekáža tým, ktorí sa radi „vŕtajú“ v technike a všetko radi rozoberajú (aj doslova), analyzujú a skúmajú No a potom sa to snažia aj zložiť späť tak, aby im  po montáži nezostalo nič zo súčiastok na stole.

Viete, ako vyzerá taký motor zvnútra? Ako sa montuje dohromady? Dnešné motory sú vďaka vývoju nesmierne zložité. Čo tak to skúsiť na niečom úplne jednoduchom, ako je napríklad motor Toyota 1,6 16V z 80. rokov. Označovali ho 4A-GE a do povedomia fanúšikov tejto japonskej značky sa zapísal doslova zlatým písmom.

Tento motor poháňal také výnimočné autá, ako napríklad Toyota MR2 prvej generácia, model AE86 Trueno (alebo aj Levin), ktoré nadšenci prezývali Hachi-Roku (to je po japonsky osem-šesť). No bol aj pod kapotou veľmi známeho a populárneho modelu Corolla GTi z roku 1985. Môžete k nim prirátať ešte aj modely Toyota Corona, Sprinter, Carina, ale takisto aj Chevrolet Nova a Geo Prizm.

Všetky tieto autá mali pod kapotou túto legendárnu, evľmi ochotne točivú „jednašestku.“ Verzia so vstrekovaním paliva mala výkon 88 kW, čo dávalo niekdajším ľahkým japonským autám značky Toyota doslova krídla. Za veľmi solídne parametre motora môže okrem iného aj originálna nasávacia sústava T-VIS (Toyota-Variable Induction System). Pracuje so štvoricou klapiek a ich zatváraním a otváraním sa mení tvar a  dĺžka nasávacieho potrubia jednotlivých valcov.

Z dnešného pohľadu je tento štvorvalcový motor vlastne celkom jednoduchý. Na priloženom videu sa môžete pozrieť, z koľkých súčiastok sa skladá a z čoho vlastne je zložený moderný motor.

Komentáre k článku


Stream naživo