2016-08-28 12:10:00
Suzuki Swift - Chevrolet
Suzuki Swift - Chevrolet Sprint

Neuveriteľné: Tento starý modrý Suzuki Swift má motor V8 a 967 koní!

Američania majú pre toto auto špeciálny názov – ultimate sleeper – ultimátny spáč.

Pretože od starého Svišťa menom Suzuki Swift, či v tomto prípade označený ako Chevrolet Sprint (preznačený Swift) bol vyrobený v roku 1988 s úmyslom poskytnúť veľmi malé, lacné a spoľahlivé vozidielko. Podkapotou sa nikdy počas výroby neobjavil silný motor. Načo aj.

Lenže tento kúsok stojí 44-tisíc dolárov. Prečo? Pretože je od pneumatík až po strechu kompletne prepracovaný. Tou kľúčovou zmenou je ale 6,6 litrový americký motor V8 s dvojitým prepĺňaním a exkluzívnymi pretekárskymi komponentmi. Vďaka úpravám, ktoré na motore urobila spoločnosť Duttweiler Performance má motor maximálny výkon 967 koní.

Automobil má pod pôvodnými plechmi nový rám, ktorý drží mohutný motor a jeho ďalšie súčasti pod povrchom a jediné čo auto navonok prezrádza sú masívne pneumatiky využívané na šprintérske preteky.

Motor je umiestnený za prednými sedadlami, poháňané sú zadné kolesá. Úpravy, ktorými automobil prešiel najlepšie objasnia samotné fotografie. Automobil je už niekoľko mesiacov na predaj, no za daných 44-tisíc tu nie je nikto, kto by ho kúpil. Ktovie prečo.

Či je vozidielko schopné prežiť čo i len jednu plnú akceleráciu nie je jasné, tak ako nie je jasné, či sa po zatlačení plynu na podlahu stanie niečo viac ako zdvihnutie prednej časti do vzduchu a prekotenie na strechu... Vďaka trubkovému rámu by minimálne podvozok a motor mali zostať spolu aj po dosiahnutí vysokej rýchlosti, že plechy odletia ako papier sa tak nejako očakáva.

Predstava, že by automobil dokázal všetku tú silu udržať pri zemi a na „semaforoch“ by trumfol prakticky všetko je ale lákavá. Najmä ak by to vďaka vizáži vozidla naozaj nikto nečakal.

jh

Komentáre k článku


Stream naživo