2013-01-04 07:06:58
Nehoda v 220 km/h
Colin Alton pozná Nürburgring a hlavne jeho severnú časť takmer dokonale.
Zdroj: Colin Alton

Nehoda v 220 km/h na Nordschleife

Zvládnuť na nemeckom okruhu Nürburgring starú časť, takzvanú Severnú slučku, je výzva aj pre majstrov volantu. Havarovať tam nie je nič výnimočné – záberov nájdete na internete nepreberné množstvo.

Zábery z nehody s pohľadom priamo z kokpitu rýchleho auta však celkom bežné nie sú. Našli sme pár sekúnd trvajúce video, ktoré zobrazuje stratu kontroly nad Ferrari 458 Challenge vo vysokej rýchlosti. Tieto zábery pritom zachytávajú nehodu s naozaj čertovsky rýchlym vozidlom na celkom bežnom úseku trate. Je to v poslednej ľavej zákrute série Kesselchen. Jazdí sa tam za ideálnych podmienok naplno prakticky s akokoľvek rýchlym autom. A pritom nemožno povedať, že by sa chyby dopustil nejaký nováčik, ktorý by podcenil záludnosti Nordschleife. Colin Alton už má na Severnej slučke toho odjazdeného dosť a zdolal ju už s časom pod 8 minút, blížiaci sa k 7:30. Napriek tomu mu ukázala, že sa toto Zelené peklo, ako slučku často prezývajú, nedá celkom ovládnuť a trestá akúkoľvek chybu pri ostrej jazde.

Stačí drobnosť a ste vonku

Neboli to tentoraz podmienky na jazdu, ktoré zapríčinili nehodu, ale na prvý pohľad banálna maličkosť – voľba stopy. Celkovo nemožno povedať, že by bola zlá, iba sa Colin dostal na miesto, kde je trať trocha viac nerovná. Krátka strata priľnavosti ho vyniesla pravými kolesami mimo povrchu trate na trávu. Bolo to pri rýchlosti 220 km/h, takže šmyk, ktorý bezprostredne nasledoval sa nezaobišiel vzhľadom k až nemiestne blízko postaveným zvodidlám inak, ako opakovanými nárazmi do nich. Vďaka relatívne ostrému uhlu nárazu a pomerne malému spomaleniu pritom sa aj napriek vysokej rýchlosti nikomu z posádky nič nestalo. 458-ka však už také šťastie nemala a opravy museli byť rozsiahle. Každopádne, je to ďalšia lekcia pre každého, kto by sa niekedy vybral vyskúšať si približne 20 kilometrový  okruh Severná slučka pod hradom Nürburg ležiaci v západonemeckej vrchovine Eifel. A dobrá rada na záver znie jednoznačne: treba zostať mimo trávy!

Zdroj: Autoblog.nl, YouTube

Jozef Vydra
ZDROJ: Youtube, Colin Alton

Komentáre k článku


Stream naživo