2015-07-14 04:00:00
Na dovolenku naložte auto
Na dovolenku naložte auto hlavne bezpečne
Zdroj: ADAC

Ako sa správne zbaliť na dovolenku: pivo dole, roletku zatiahnuť...

Je jedno, aké máte auto. Na dovolenku ho naložte hlavne bezpečne.

Kufre, či tašky, k tomu príručná chladnička, slnečník, nezabudnúť na basu obľúbeného piva... To všetko a ešte viac „musíte“ napchať do auta pred cestou na dovolenku. Naozaj musíte? Ak už necestujete len tak „naľahko“ - ako sa vraví, že s plavkami a kreditkou, dajte si aspoň záležať na tom, ako sa zbalíte.

Ak máte menšie auto, býva zväčša problémom priestor, ktorého nie je nazvyš. Preto sa neraz batožina a iný náklad zvykne popchať doslova do každej medzery. Lenže pozor, auto „vystlané“ a prepchaté všemožným nákladom je nebezpečné. Musíte vedieť, ako správne nakladať veci do (nielen) batožinového priestoru. V prvom rade si pamätajte – všetko treba riadne upevniť. Nie je totiž nič nebezpečnejšie, ako batožina, ktorá nekontrolovane poletuje po kabíne. Nenechávajte žiadne predmety ležať voľne v interiéri. Aj len taká „obyčajná“ plastová fľaša dokáže pri prudkom brzdení nabrať veru poriadnu rýchlosť.

Pivo dole, kufre priviazať

Najťažšie veci dávajte do batožinového priestoru naspodok a tak, aby boli hneď za zadnými sedadlami. Nemecký autoklub ADAC odporúča náklad zaisťovať popruhmi, lanami a rôznymi podobnými upevňovacími pomôckami. Veď novšie autá sú už zväčša vybavené v kufri rôznymi háčikmi, okami alebo posuvnými lyžinami. Zabezpečte si preto dostatok upínacích pomôcok. Dajú sa kúpiť v predajniach autopríslušenstva, na čerpacích staniciach, ale aj v hobby marketoch. Nezabudnite použiť roletku, či plató, ktoré kryje kufor.

Zdroj: ADAC
Zdroj: ADAC

Ak máte auto plné až po strechu auta, výbornú službu vám urobí buď sieť, alebo mreža, ktorá sa dá ukotviť za zadné sedadlá. Je to dobré riešenie nielen preto, aby sa vám náklad nesypal za krk pri každom zabrzdení. Ich prítomnosť oceníte v krízových situáciách, akými je napríklad náraz auta.

Ak takéto riešenie nepoužijete a všetky veci ste zmestili pod kryt priestoru pre náklad, vlastne batožinu, určite nedávajte na zadné krycie plató niečo na pitie, škatuľku s desiatou, knihu, fotoaparát, či dáždnik. Ideálne je nedávať tam nič, ak už musíte, nech je to iba niečo naozaj ľahké, napríklad čiapka, alebo sveter. Prípadne bezpečnostné vesty, ale tie je lepšie mať niekde hneď po ruke. Na to sú špecialisti rakúski policajti. Keď budete mať vesty síce v aute, ale uložené niekde v kufri a nie v kabíne auta, dostanete pokutu.

Založiť si niekam naspodok aj doklady, prípadne nejaké to občerstvenie, je tiež pekná hlúposť. Majú zostať poruke, rovnako ako lekárnička, či hasiaci prístroj.

Zdroj: ADAC
Zdroj: ADAC

Použite bezpečnostné pásy

Ak máte plný kufor a auto nie je plne obsadené, odporúčajú odborníci zapnúť ich aj na neobsadených miestach. Pri náraze sa totiž vie ťažký náklad „prebúrať“ cez sklopné operadlá, keď sa prelomí istiaci zámok. Zapnutý bezpečnostný pás operadlo udrží.
Na to, aby ste mali niektoré veci poruke, využite odkladacie schránky. Ak vám nestačia, položte batožini radšej na podlahu auta, ako na sedadlo. A menšie veci neukladajte na podlahu za vodiča. Mohli by sa zakotúľať dopredu a blokovať pedále.

Jazda s „rakvou“ na streche

Nezabudnite, že obľúbené strešné boxy majú svoje obmedzenia. V prvom rade si dajte pozor na predpísané zaťaženie strechy (zväčša to býva 50 až 75 kilogramov).  Okrem nákladu však nezabudnite zarátať aj hmotnosť samotného boxu, strešného nosiča, lyžín. Pozor treba dať aj na rovnomerné zaťaženie a zabezpečenie nákladu proti posunu. Ak veziete v boxe napríklad stanové tyče, veslá, či podobné predmety, je vhodné do prednej časti dať deky, spacáky alebo podobné veci. Zabránia týmto úzkym a dlhým predmetom preraziť predok boxu.

Máte zbalené – vyrážate

Nezabudnite na dôležitý fakt – naložené auto sa pohybuje na hornej hranici povolenej hmotnosti a preto sa celkom inak bude správať na cestách. Hlavne v zákrutách, kde sa s boxom na streche bude viac nakláňať a vyššia hmotnosť ovplyvní dynamiku pri predbiehaní. Ale čo je najdôležitejšie – predlžuje sa brzdná dráha auta.

Jozef Vydra
ZDROJ: ADAC

Komentáre k článku


Stream naživo