2014-01-23 04:00:00
Ojazdené autá
Ojazdené autá
Zdroj: internet

Kupujete jazdené auto? Je pre vás lepší bazár, alebo súkromná inzercia?

Obe možnosti majú svoje výhody aj nevýhody. Oplatí sa vôbec kupovať jazdené auto?

Otázka, na ktorú vie odpovedať každý (po svojom) ale väčšinou takto: oplatí! Ak ide o cenu, lacnejšie ako jazdené auto nikdy nedostanete. Ak sa však začneme baviť o pomere cena a prevádzkové náklady, začne sa diskusia.

Sú takí, ktorí si budú radšej desaťročie šetriť na nové auto, ale keď si ho už kúpia tak bez kompromisov. A sú tiež takí, ktorí tak dlho čakať nemôžu alebo nechcú a radšej sa uspokoja s autom z druhej ruky.

Dnes nebudeme rozoberať výhody a nevýhody jazdených a nových áut. Dnes píšeme pre tých, ktorí sa už rozhodli pre jazdenku, majú vybraných zopár modelov, ktoré ich oslovujú, no nevedia sa rozhodnúť, či je lepšie skočiť do bazáru alebo za jednotlivcom.

Na to, aby sme mohli poradiť, musíme si najprv napísať výhody a nevýhody oboch spôsobov kúpy automobilu.

Výhody bazáru – väčší výber áut, zabehnuté postupy, všetko na jednom mieste, možnosť úveru, záruka.

Nevýhody bazáru –mierne vyššie predajné ceny, v dnešnej dobe stále časté problémy s reklamáciami a klamlivými údajmi, profesionálny nátlak.

Bazár tu je preto, aby zjednodušoval nákup a predaj obom stranám obchodného vzťahu. Záujemca môže prísť, ukázať na auto prstíkom a o pár hodín sa už natriasa v novej bugine.

Bazár si však v mnohých prípadoch zakladajú neseriózni „podnikatelia,“ ktorí klamú, pretáčajú kilometre a na záujemcov využívajú psychologický nátlak (zaplaťte kauciu, inak to auto predáme inému).

Výhody súkromného inzerátu – väčšie množstvo potenciálnych ponúk na internete, ešte stále možnosť naraziť na poctivého zákazníka, nižšie ceny, väčšia možnosť zjednávať.

Nevýhody súkromného inzerátu – za každým inzerentom treba cestovať zvlášť, čoraz vyššie riziko klamlivých informácií, nevýhody osobného kontaktu s profesionálnymi podvodníkmi. 

Výhodou súkromných inzerátov je, že sú dostupné na inzertných portáloch a je ich naozaj veľa. Môžete si tiež kúpiť auto priamo od majiteľa a zistiť tak o vozidle omnoho viac. Nevýhoda však je, že sa medzi nimi objavujú podvodníci a vymáhateľnosť práva je často malá. Najmä ak narazíte na profesionálov, ktorí sa klamaním živia.

Zdroj: internet
Zdroj: internet

Čo si treba uvedomiť pred kúpou jazdenky

Kúpa ojazdeného automobilu vyžaduje väčšie množstvo investície z hľadiska času, informácií a vedomostí, a to bez ohľadu na to odkiaľ chcete auto kúpiť. Platí, že ponáhľať sa nemá význam.  

Jazdenku nekupujte, ak sa do toho nevyznáte. Na trhu sa pohybuje veľmi veľa podvodníkov a zlodejov, ktorí sa nehanbia povedať o vylágrovanom služobnom aute s 500-tisícovým nájazdom, že je to auto po babičke a deduškovi, ktorí s ním chodili iba do obchodu.

Dá to dosť veľkú námahu oddeliť falošné, klamlivé a zavádzajúce inzeráty od tých pravdivých a nech si stanovíte akékoľvek kritériá, vždy je tu riziko, že sa vám cez sito dostane „vadný“ inzerát a naopak nedostane inzerát, ktorý je seriózny, ale možno zle formulovaný.

V prvom rade by ste sa teda o vysnívanom aute mali dozvedieť čo najviac. Pýtajte sa, študujte, a keď si na záver vyberáte z dvoch, či troch áut, oslovte niekoho, kto sa v daných autách vyzná a požiadajte ho o pomoc.

Nikdy nedávajte peniaze dopredu! Nevyplácajte žiadne zálohy a nenechajte sa nalákať na sladké rečičky. Mali by ste byť ako takí partizáni. Čím viac na vás tlačia, tým ráznejšie povedzte nie. Že sú aj iní zaújemcovia? Predajca potrebuje peniaze? No tak nech sa po... náhľajú iní.

Vždy budete mať inú možnosť. Auto, ktoré ste si vyhliadli nie je jediné na svete a musíte si uvedomiť, že jazdené auto sa správne nekupuje systémom prídem – ukážem – zaplatím, ale na overenie stavu vozidla potrebujete čas.

Trvajte na poriadnej skúšobnej jazde. Rozbehnite auto aj na diaľničné rýchlosti, zabrzdite prudšie, všímajte si jazdný prejav. Počúvajte, tak sa dozviete veľa. A žiadajte zdvihák.

Ak kupujete auto zo zahraničia, buďte obzvlášť obozretní. Je ľahké kúpiť vylágrované auto v Nemecku, stočiť kilometre u nás, navoskovať, vytepovať a tváriť sa, že je všetko v poriadku.

A čo je najdôležitejšie, nehodnoťte auto iba podľa počtu najazdených kilometrov, ale podľa jeho stavu. Auto s hodnotou 300 000 kilometrov na počítadle môže byť v lepšom stave ako auto s desatinou nájazdu. Ide o to ako bolo využívané a ako sa oň majiteľ staral.

Takže čo je lepšie? Ak ste profík a do áut sa vyznáte, môže vám byť jedno odkiaľ kúpite, problémy s veľkou pravdepodobnosťou odhalíte.

Ak toho viete menej, no máte po ruke pomoc, vzhľadom na obmedzený čas vašej pomoci je lepší bazár. Ak je však pomocník ochotný stráviť s vami viac času, oplatí sa pohľadať dobrý súkromný inzerát.

Ak o autách neviete takmer nič, vyskúšajte najprv bazár, a keď sa vám prístup predajcov nebude páčiť, skúste aj súkromnú inzerciu. Riziko podvodu tu bude vždy, no možnosť dobrej kúpy tiež.

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo