2013-04-25 05:00:00
Predchádzanie a vozidlá v
Kto z koho, alebo: keď predbieham, som neporaziteľný...
Zdroj: Ján Bazovský

Predchádzanie a vozidlá v protismere – ako to správne riešiť poradí Ján Bazovský

Čo je to tam v protismere? Ále, iba nejaké... do kelu kamión!! Už sa aj vám stalo také niečo? Nemalo by sa.

Stačí si vštepiť základné vzorce správania za volantom, aby sme sa vyhli. Nielen problémom, do ktorých by sme sa nedostali, keby sme rešpektovali zákon a jeho ustanovenia, ale aj autám v protismere. Lebo pocit, že keď predbieham, všetko mi musí uhnúť z cesty, je nesprávny, ale aj nanajvýš nebezpečný.

Predchádzanie ešte raz a s výstrahou

Pomerne častým ale nebezpečným javom je predchádzanie na rovných úsekoch ciest, na ktorých majú síce vodiči náležitý rozhľad a predchádzanie nie je zakázané príslušnými dopravnými značkami, ale jazdia na nich v protismere ďalšie vozidlá. Zákon o cestnej premávke pamätá aj na túto okolnosť a v §15, ods. 5, písm. c) je stanovené, že vodič nesmie predchádzať: ak by ohrozil alebo obmedzil vodiča jazdiaceho v protismere, alebo ohrozil iného účastníka cestnej premávky. Účastníkom cestnej premávky sa podľa uvedeného zákona rozumie osoba, ktorá, ktorá sa priamo zúčastňuje na cestnej premávke. Najčastejšie sú to chodci kráčajúci po krajnici, alebo ľavom okraji vozovky, ale môžu to byť, napríklad, aj sprievodcovia hnaných zvierat (inak povedané pohoniči).

Vysvetlenie:

Spôsob predchádzania na rovných úsekoch ciest s obojsmernou premávkou závisí na rýchlosti predchádzaného vozidla, rýchlosti vozidla alebo vozidiel jazdiacich v protismere a od rýchlosti, prípadne zrýchlenia vlastného vozidla. Zrýchlenie je priamoúmerné výkonu motora a nepriamoúmerné hmotnosti vozidla. Jednoducho silnejší motor zrýchli vozidlo na kratšej dráhe, čím je ťažšie, tým je dráha zrýchlenia dlhšia. Problémom je aj správne radenie rýchlostných stupňov tak, aby bol využitý maximálny výkon motora. Akceleračný pedál hoci aj na podlahe vozidla pri zaradenom najvyššom rýchlostnom stupni dodáva len minimálne zrýchlenie a predlžuje dráhu predchádzania. To platí aj pri zaťažení vozidla. Vodič musí zvoliť iný postup pri predchádzaní keď jazdí v aute sám a iný, skeď má auto plné spolujazdcov a naložené batožinou.

Poznámka:

Mnohí vodiči sa pri predchádzaní na rovných úsekoch ciest spoliehajú na to, že ich kolegovia v predchádzaných autách alebo tí, jazdiaci v protismere znížia rýchlosť, prípadne uhnú na krajnicu. Stáva sa často, že nemajú kam uhnúť a v tom lepšom prípade skončia len v priekope. V tom horšom – pri čelnej zrážke protiidúcich vozidiel bývajú šance na prežitie minimálne.

Myslíte, že iba teoretizujem? Nech vás presvedčia nasledujúce ukážky, že mnohí jazdia ešte horšie, ako ste doteraz čítali:

1 Chybám pri predchádzaní sa nevyhnú ani profesionálni vodiči. A arogantným vodičom je to kdekoľvek a kedykoľvek úplne jedno.

 

2 "Uhýbanie" vodičov v protismere môže ohroziť aj ostatných účastníkov cestnej premávky.

 

3 Mnohým vodičom býva nebezpečenstvo predchádzania jasné ešte pred začiatkom predchádzania a napriek tomu pravidelne riskujú.

 

4 Za určitých okolností nemusí vodič v protismere zaregistrovať nebezpečné predchádzanie. Napríklad, keď jazdí za iným vozidlom. O to vážnejšie môžu byť následky.

Ján Bazovský

Komentáre k článku


Stream naživo