2018-11-14 07:25:00
crash test Corolla 1998
crash test Corolla 1998
Zdroj: ANCAP

VIDEO: Nárazové testy posunuli bezpečnosť áut výrazne dopredu

Prieskumy uvádzajú, že zavedenie nárazových testov zachránilo počas 20 rokov polovicu životov, ktoré by boli inak zmarené pri nehodách.

Ide o desaťtisíce ľudí ročne. Celkový počet úmrtí na cestách v EÚ predstavoval totiž v polovici 90. rokov viac ako 45 000, v súčasnosti klesol na 25 000. Automobilky sa prísnym nárazovým testom najprv bránili, ale postupom času sa rozšírili aj do USA a Ázie a niektoré značky, ako napríklad Renault alebo Volvo, si na nich dokonca vybudovali povesť.

Začiatky nárazových testov boli pre automobilky krušné. Vôbec prvým testovaným vozidlom bol Rover 100, ktorý pri skúške prepadol a získal len jednu hviezdičku z vtedajších štyroch maximálnych. To viedlo k prudkému poklesu záujmu zákazníkov a do troch rokov úplne zmizol z výrobného programu.

Modely Fiat Punto, Nissan Micra, Opel Corsa a Renault Clio si odviezli dve hviezdičky. EuroNCAP spomína na mizernú ochranu chodcov. Pripomína tiež, že sa vtedy automobilky búrili a tvrdili, že sú testy tak drsné, že je takmer nemožné dosiahnuť na plný počet hviezd. O päť mesiacov neskôr si ich však ako prvé pripísalo Volvo S40.

Legislatíva špecifikujúca, ako majú autá chrániť posádku, sa menila práve pred 20 rokmi tak, aby ladila s vtedy novými štandardmi nezávislej organizácie EuroNCAP. Do platnosti vtedy vstúpili „Jednotné ustanovenia pre schvaľovanie vozidiel z hľadiska ochrany cestujúcich pri čelnom náraze“ - predpis EHK 94. Za tie dve dekády bol samozrejme výrazne upravovaný - platí dodnes.

Pre bezpečnosť áut bol prelomový rok 2000. V roku 1997 prišli prvé nezávislé crashtesty EuroNCAP. Ich verejne prezentované výsledky boli pre značky impulzom k intenzívnemu vývoju. A pretože takýto vývoj trvá približne tri a pol roka, boli prvé výsledky viditeľné okolo roku 2000.

Pri príležitosti jubilea usporiadala spoločnosť Global NCAP simulovaný test jedného z najpredávanejších európskych vozov posledných 20 rokov, Fordu Fiesta. Poslala proti sebe automobil z roku 1998 (ktorý patril v tom čase medzi najlepšie hodnotená autá) a model, ktorý skončil vo výrobe minulý rok. Vychádza z neho však súčasná verzia.

Autá sa zrazili so 40% čelným presahom v rýchlosti 64 km/h. Simulovaná zrážka dvoch Fordov Fiesta, ktoré delí 20 rokov, ukázala, aký dramatický pokrok v bezpečnosti prešli autá za ten čas. Kým kabína staršieho vozidla sa prakticky zrútila a hlavne vodič by mal minimálnu šancu prežiť, presnejšie by zrážku zrejme neprežil,  z nového auta by posádka vystúpila len s odreninami, prípadne drobnými poraneniami – napríklad pomliaždeninami.

To je aj odpoveď na otázku, prečo je lepšie mať nové auto, hoci rôzne dnešné reštrikcie a obmedzenia hlavne v oblasti emisií mnohým vodičom „nechutia.“ Bezpečnosť (a ekológia tiež) sú však na prvom mieste.

No a tu je 5 najlepších nárazových testov v podaní EuroNCAP:


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: fdv, EuroNCAP

Komentáre k článku


Stream naživo