2018-07-09 09:00:00
Zraz veteránov Šurany
Zraz veteránov Šurany
Zdroj: Jozef Vydra

Úžasné stretnutie áut a lietadiel sa vydarilo na letisku Šurany

Bol to tretí ročník a na veteránov na kolesách sa prišlo pozrieť pomaly toľko ľudí, ako na významný letecký deň.

Malé, nenápadné a neverejné letisko Šurany. Tí, ktorí ho poznajú, vedia, kde ho nájdu. Postupne ho objavujú nielen priaznivci lietania, ale aj automobilov a motocyklov. V sobotu sa na ňom konal tretí Zraz veteránov.

Začalo sa to pred troma rokmi celkom nenápadne. Správca letiska oslavoval okrúhle narodeniny a pozval pár priateľov a známych na pekných starých strojoch. Boli to skôr youngtimre, ktoré ich majitelia opatrujú s láskou  a nadšením. Potrebujú dobrú údržbu, podobne akú doprajú svojim strojom majitelia lietadiel.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

O rok sa termín stretnutia musel presunúť pre nepriaznivé počasie, čo trocha ovplyvnilo počet veteránov. Neovplyvnilo to ale výbornú atmosféru podujatia a dobrú náladu, ktorá panovala na letisku po celý deň. Súčasťou bola aj spanilá jazda po okolí, aby mohli hrdí majitelia ukázať, ako sa starajú o svoje úžasné stroje.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Zážitkom pre mnohých bola jazda v zrenovovanom autobuse Škoda RTO na vynikajúcu zmrzlinu. To bolo na programe aj tento rok. Mnohí pokukovali po krásne zrenovovanom autobuse Škoda ŠD 11, no podľa jeho majiteľa, Ivana Sepešiho, ešte nespĺňal celkom úplne parametre vhodné na obdivovanie aj zvnútra. Takže nabudúce... Aj tohtoročná spanilá jazda sa vydarila a okolité obce, napríklad aj Komjatice mali možnosť pozrieť si nekonečný prúd áut - a to sa na jazde nezúčastnili všetky...

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Ohlas podujatia po dvoch ročníkoch bol veľmi dobrý a keď sa chystal tretí ročník akcie, ktorej organizáciu mal na svojich pleciach hlavne Vladimír Urban, prihlásilo sa veľké množstvo účastníkov. Nie všetci nakoniec mohli prísť so svojimi tátošmi – automobilovými, alebo motocyklovými. No tí, čo prišli, neľutovali. Okrem krásne udržiavaných, či perfektne zrenovovaných áut mali spolu s návštevníkmi možnosť pozrieť si aj leteckú techniku. Bola nielen v hangároch, ale aj v rámci letových ukážok aj na spoznávanie okolia zo vzduchu.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Že majú autá a lietadlá toho veľa spoločného, sa na vydarenom podujatí presvedčili návštevníci, keď sa dozvedali, aké motory vrčia pod kapotou lietadiel. Určite bol pre nich prekvapením napríklad motor Rolls-Royce v lietadle značky Piper. S Marianom Barusom za riadením predvádzali, že aj krásne staré stroje môžu byť vo vynikajúcej kondícii, podobne ako piloti v dôchodkovom veku.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Zvládnuť pilotovanie lietadla, získať pilotný preukaz a pohybovať sa v trojrozmernom priestore sa ale dá skôr, ako vlastniť vodičský preukaz na automobil. Dokazoval to Samuel Kodhaj, iba 19 ročný pilot ultraľahkého lietadla Fox, ktorý v trojici ešte s ďalším pilotom seniorom, nositeľom známeho leteckého mena, Františkom Štefánikom na lietadle Asso BV/S predviedli všetkým prítomným krásne skupinové prelety ponad letiskom.

Nebolo to jednoduché, lebo fúkal pomerne silný, miestami nárazový vietor, ktorý sťažoval pilotáž všetkým, ktorý sa v ten deň vybrali do vzduchu. Určite nie preto, aby ovládli „vzdušný oceán“, ale aby ukázali krásu lietania pre tých, ktorí sa zatúžia pozerať na svet z výšky. Nuž a našlo sa pár ľudí, ktorým lietanie učarovalo a rozhodli sa spoznávať svet zhora. Bodaj by ich bolo viac...

Letové vlastnosti celokompozitového moderného lietadla Dynamic, pri zrode ktorého, vtedy ešte pod menom Impuls, stál konštuktér Marián Barus, preukázal aj predseda Leteckého klubu Šurany (LKŠ) Ivan Sepeši. Zaťahovací podvozok, výborná ovládateľnosť a vysoká rýchlosť sú znakmi tohto úspešného modelu, ktorý sa vyrába na Slovensku.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Vráťme sa ešte na zem. Okrem áut sa na zraze zúčastnili aj motocyklisti – nielen tí, ktorí prišli podujatie podporiť ako návštevníci. Od Babetty, cez Pioniera, Simsona, Jawy a ČZ až po nádhernú B.S.A. bolo toho pomerne veľa, na čom mohli nechať oči návštevníci (a neraz aj pamätníci a minulí vlastníci).

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Zraz veteránov sa vydaril. Pekné, nie príliš horúce počasie podporilo vysokú, až nečaknú návštevnosť. Ľudia trocha dlhšie čakali v rade na občerstvenie, ale nikto nefrflal, nesťažoval sa. Aj chvíľu nefungujúci automat na kávu sa podarilo šikovným rukám letcov a mechanikov z LKŠ opraviť a sprevádzkovať k spokojnosti prítomných. Záverečná tombola, potom voľný program, rozhovory, zábava už boli len vyvrcholením pre všetkých, ktorí si chceli vychutnať krásny deň naozaj naplno.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Symbióza áut a lietadiel a k tomu spoločné stretnutie ľudí spoza volantov a riadenia lietadiel, ako sa vraví v leteckom slangu: spoza „knipla“. To bol cieľ podujatia, ktoré si získalo ďalšie plusové body vďaka organizácii. Aby prebehla ešte hladšie aj na budúci rok, prihlásili sa už záujemcovia (a záujemkyne), ktoré sú odhodlané pomôcť k hladšiemu priebehu nabudúce. Nuž, dúfame, že o rok sa stretneme na ďalšom ročníku Zrazu aj s vami – bude sa na čo pozerať, to mi verte!

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo