2018-06-05 11:25:00
Patrouille de France
Patrouille de France
Zdroj: Patrouille de France

Patrouille de France: skupina na oblohe ako „jeden muž“

Na svetovom akrobatickom nebi sa stali pojmom už dávno. Nie sú „neznámou“ ani pre návštevníkov Medzinárodných leteckých dní SIAF.

V roku 2015 sme ich totiž mohli obdivovať v plnej kráse aj na sliačskom nebi. Deväť pilotov odetých do belasých uniforiem na čele s lídrom, ktorý je skutočným dirigentom nebeského „orchestra“, predvedie atraktívnu šou na letisku Sliač aj počas 1. a 2. septembra 2018.

Dámy a páni, prilieta pýcha krajiny elegancie, francúzska akrobatická skupina Patrouille de France. Letové vystúpenie francúzskeho tímu sa mení každý rok. Zárukou dokonalého zvládnutia všetkých šou sú nácviky - tréningové lety. V období prípravy (mimo sezóny) absolvujú piloti dva až tri lety denne.

Vďaka tomu budeme môcť sledovať aj tento rok dynamické vystúpenie neustále sa meniacich formácií skupiny, pri ktorom sú piloti vystavení preťaženiu od +7 do -3,5 G.

Teda sedemnásobku kladného preťaženia (ktoré zatlačí telo v smere hlava – nohy do sedačky a človek sa cíti sedemkrát ťažší) po triapolnásobku záporného preťaženia (sila pôsobí v opačnom smere a „vyťahuje“ pilota zo sedačky). Rýchlosť lietadiel sa mení od 300 do 800 km/hod. a vzdialenosť medzi nimi sa pohybuje  od 2 do 3 metrov.

Pravý francúzsky letecký profesionalizmus

Na Sliači nebudú chýbať ani úchvatné prelety a rozchody Patrouille de France s červeno-bielo-modrými dymovými  efektmi. Skupina musí fungovať ako „jeden muž“. Vie to i vedúci formácie, ktorý sa stopercentne spolieha na všetkých pilotov. K tomu musí sám lietať tak, aby ostatným vytvoril podmienky na úspešné manévrovanie a udržanie sa v skupine.

Lídrom v tejto sezóne je 43-ročný podplukovník Dewas Gauthier, volací znak ATHOS 01, pilot s náletom viac ako 3600 letových hodín.

Zdroj: Patrouille de France
Zdroj: Patrouille de France

História

Názov „Patrouille de France“ vznikol už v roku 1953, keď ho spontánne použil známy komentátor Jacques Noetinger pri popisovaní počiatočných vystúpení skupiny. Od tých čias akrobatická skupina dôsledne napĺňa svoje základné poslanie - predstaviť celému svetu francúzsky letecký profesionalizmus.

Skupina počas svojej existencie úspešne „sedlala“ lietadlá F-84 G (Ouragan), Mystere IV a CM 170 Fouga Magister. Od roku 1981 piloti predvádzajú svoje letecké majstrovstvo na lietadlách Alphajet.

Aby ste neprišli nielen o vystúpenie Patrouille de France, ale ani ďalší zaujímavý program, vstupenky na SIAF 2018 kúpite pohodlne v Predpredaji:

logo predpredaj


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: Patrouille de France, SIAF

Komentáre k článku


Stream naživo