2015-06-10 14:57:10
Jaguary a Land Rovery
Jaguary a Land Rovery rozpoznajú diery na ceste
Zdroj: JLR

Budúce Jaguary a Land Rovery sa automaticky vyhnú dieram na ceste

Automobilka Jaguar-Land Rover vyvíja systém, ktorý vie vopred detegovať dieru v ceste.

Čo urobí potom, záleží od rozsahu a ďalších podmienok. Buď len upraví nastavenie podvozku (podobne ako to vie Mercedes so svojím adaptívnym podvozkom v triede S), alebo sa diere automaticky úplne vyhne. Po strážení cyklistov je to ďalšia bezpečnostná funkcia, ktorá sa možno dostane do sériovej výroby.

Je zaujímavá pritom ešte ďalšia funkcionalita - okrem senzorov a kamier, ktoré budú monitorovať stav cesty pred autom, má mať systém aj funkciu zdieľania - bude zozbierané a zistené dáta posielať ostatným Jaguarom a Land Roverom. Iné autá tak budú presne vedieť, kde je rozbitá cesta.

Zamýšľame sa len nad tým, ako veľmi môžu byť cesty rozbité, aby ich potom systém nevyhodnotil, ako jednu veľkú dieru. Lebo v takom prípade by na niektoré naše cesty auto sa týmto zisťovaním nemohlo ísť, alebo iba s vypnutým systémom...

Britská automobilka skúša teraz systém spolu s britským miestnym úradom v Coventry. Skúma možnosti využitia systému sledovania dier v ceste, ktorý má dokonca vedieť posielať dáta úradom, aby ten vedel, kde sú najväčšie diery a mohol ich potom opraviť. Spolu s presnými GPS súradnicami má odoslať aj fotografiu výmoľa urobenú palubnou kamerou.

Okrem základnej identifikácie pozície diery na ceste a včasnej zmeny nastavenia podvozka má auto aj spomaliť, úplne zastaviť, prípadne sa vyhnúť diere. To má zvýšiť bezpečnosť a znížiť riziko poškodenia auta.

 

Zdroj: Jaguar Cars Limited
Zdroj: Land Rover


Štatistiky totiž uvádzajú, že rozbité cesty vraj ročne len vo Veľkej Británii spôsobia škody na autách za 2,8 miliardy libier, čo je v prepočte 3 milióny 807 000 eur.

Jozef Vydra
ZDROJ: autocar.co.uk

Komentáre k článku


Stream naživo