2015-05-24 04:11:00
Jaguar si nechal patentovať
Jaguar si nechal patentovať stierač ovládaný pohľadom
Zdroj: Jaguar

Jaguar vymyslel stierač ovládaný netradične - pohľadom

To je vec! Pozriete sa do spätného zrkadla a auto vie, že má zotrieť zadné okno...

Zdá sa, že fantázia inžinierom skupiny Jaguar Land Rover sa stále neminula. Na svete je totiž ďalší systém, ktorý by mohol vodičom uľahčiť život a zvýšiť bezpečnosť jazdy. Jaguar Land Rover je v rukách indického koncernu Tata Motors jedným z popredných inovátorov v automobilovom priemysle. Neprejde hádam ani mesiac, aby nepredstavil nejakú zaujímavú technickú novinku. Neraz len vo forme konceptu, ale najnovší patent, ktorý automobilka získala iba nedávno, by nemusel mať ďaleko do sériovej výroby.

Skupina Jaguar Land Rover získala na prvý pohľad nenápadný patent, ktorý však môže byť veľmi praktickou inováciou. Firma si dala patentovať originálny systém aktivácie zadného stierača pomocou pohľadu do spätného zrkadla. Navrhnuté riešenie umožní spustiť zadný stierač vo chvíli, keď to vodič potrebuje. Systém sleduje pohyb očí a stierač spustí vždy vtedy, keď sa vodič pozrie do spätného zrkadla

Už tento rok v januári v rámci veľtrhu CES v Las Vegas ukázal britský koncern svoj prototyp systému monitorovania vodiča, ktorý nazýva Driver Monitor System (DMS). Jeho úlohou je sledovať pohyb vodičových očí (zvládne to aj napriek slnečným okuliarom vodiča!) a určiť, či nie je vodič napríklad unavený, alebo či sa rozptyľuje práve vo chvíli, keď sa pred ním deje niečo dôležité. V takom prípade by potom mal systém vodiča varovať pred blížiacim sa nebezpečenstvom. Jedna z noviniek, ktorá so systémom súvisí, je veľmi praktická. Jaguar totiž chce využiť sledovanie pohybu očí na to, aby mal vodič o starosť menej v prípade používania zadného stierača. Asi to poznáte dobre aj vy: v daždi je zadné sklo často rýchlo zašpinené a zvoliť ideálny čas na zotretie okna takmer neexistuje. Zadný stierač sa často spúšťa alebo zbytočne, alebo ho naopak vodič nepustí vôbec.

Zdroj: Jaguar

Autá Jaguaru a Land Rover by to čoskoro mohli robiť namiesto vodiča. Vždy keď sa pozrie smerom k vnútornému spätnému zrkadlu, systém to zaznamená a automaticky spustí zadný stierač. Akonáhle odkloní zrak späť na vozovku pred sebou, stierač sa vypne. Keď sa vodič bude chcieť pozrieť, ako vyzerá situácia za autom, bude mať čistý a jasný výhľad. Teda teoreticky, lebo Jaguar si uvedomuje, že povel očami najmä v zlom počasí nemusí byť dostatočný. Vodič by totiž potreboval mať čisté okno už vtedy, keď sa pozrie do zrkadla a nie až potom. Malo by ho to však odbremeniť od jednej manuálnej operácie a ak sa navyše systém spriahne aj s dažďovým snímačom, mohol by systém prediktívne predchádzať oneskorenej reakcii.

Hoci Jaguar zatiaľ nepotvrdil, že by mienil zaviesť aktiváciu zadného stierača očami do sériovej výroby. No je predpoklad, že prvým modelom vybaveným touto technológiu by mohlo byť nové SUV Jaguar F-Pace, ktorého premiéra je už na spadnutie.

Jozef Vydra
ZDROJ: Jaguar Land Rover

Komentáre k článku


Stream naživo