2015-02-21 11:15:00
Land Rover Defender kreslí
Land Rover Defender kreslí do piesku
Zdroj: Land Rover

VIDEO: Rozlúčka Land Roveru s modelom Defender chytí za srdce

Výroba najznámejšieho modelu Land Rover menom Defender sa toho roku skončí. Život s ním však pokračuje ďalej.

V decembri tohto roku odíde jedna z legiend automobilového sveta. Volá sa Defender a vyrába sa od roku 1948. Jeho výrobná linka sa nachádza v závode v Sollihulle. Pri uvedení na trh to bol len Land Rover, Defender sa z neho stal až pred príchodom modelu Discovery. Pre značku je to najvýznamnejší model a zároveň model, ktorý jej urobil meno.

Nič sa však nedá robiť a pravý Land Rover musí odísť do dôchodku. Dôvodom sú čoraz prísnejšie bezpečnostné normy, ktoré auto nemá šancu zvládnuť. Nakoniec konštrukčne je to stále ten istý model.

Je celkom možné, že výroba sa presunie niekam do zahraničia, no minimálne pre Európu Defender končí a nech sa neskôr vyrába kdekoľvek, už to nebude ono.

Značka Land Rover si tak ako ostatné značky koncernu Jaguar Land Rover dobre uvedomujú hodnotu svojej histórie a preto robia všetko pre zachovanie legendárnych modelov a ich posolstva.

Land Rover preto 14-teho februára vypustil videoklip, ktorý niesol názov Najlepší Valentínsky darček. Pod pomerne presladeným názvom nájdete Valentínsky darček, ktorý s Valentínom nemá takmer nič spoločné, no útočí na city každého milovníka automobilov.

Traja chalani si za prvé našetrené a požičané peniaze pred vyše 15-timi rokmi kúpili ojazdený Land Rover I. Zobrali ho do hôr, užívali si s ním život, výlety, sprevádzal ich takmer všade. Kamaráti však odvtedy trošku zostarli, prišiel čas na rodinu, hypotéky, domy, bezpečné autá a na dobrodružstvá s prvou generáciou Defenderu akosi nezostalo čas. Auto tak dlho chradlo v garáži, až sa chlapi rozhodli predať ho. Bolo to bolestivé rozhodnutie, ale vedeli, že oni na potrebnú rekonštrukciu nemajú čas ani peniaze.

Nevedeli však, že auto od nich potajme kúpila spoločnosť Land Rover, že auto prestavala a že im ho v takmer dokonalom stave mienila vrátiť. Ako to celé vyzeralo a dopadlo zistíte vo videu nižšie. Bol to pekný moment uskutočnený pred týždňom.

Zdroj: Land Rover

Dnes však Land Rover pokračoval niečím prinajmenšom rovnako zaujímavým. Na počesť Defendera spoločnosť zorganizovala akciu, na ktorej vytvorila najväčšiu kresbu v piesku a kresbu vo všeobecnosti vo Veľkej Británii. Zobrala šesť Land Roverov Defender všetkých generácií, zoradila ich vedľa seba a s „pluhmi“ ich poslala na obrovskú pláž v zálive Red Wharf Bay v Anglesey.

Kresba v piesku má viac než jeden kilometer na dĺžku a zobrazuje ako inak terénne auto Defender. Kresbu symbolicky pár chvíľ po dokončení zmyl príliv. Ako sa však hovorí, tam kde sa niečo končí, tam sa iné začína.

Isté je, že automobilka má v talóne ešte niekoľko rozlúčkových akcií. Tešíme sa na ne. Defender za to stojí.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: Land Rover

Komentáre k článku


Stream naživo