2015-01-30 10:30:00
Alpine Vision Grand Turismo
Alpine Vision Grand Turismo
Zdroj: Renault

Alpine Vision Grand Turismo nie je iba virtuálna predstava

Renault minulý rok komunikoval, že intenzívne pracuje na oživení značky Alpine. Teraz prichádza s ďalšou chuťovkou.

Predstavenie modelu Alpine pre 21. storočie sa blíži. Pre mnohých nedočkavých fanúšikov to znamená dlhé čakanie, ale okolo značky Alpine sa dejú veci stále. Dôkazom je aj prototyp Alpine A450, ktorý získal titul Európskych vytrvalostných pretekov v roku 2013 aj 2014, ako aj pódiové umiestnenie v triede LM P2 v júni minulého roka počas Le Mans 24 Hours.

Teraz, keď sa blíži 60. výročie značky, Alpine Vision Gran Turismo znamená ďalší medzník vo vzkriesení značky. Polyphony Digital Inc. ako vývojári hry PlayStation® Grand Turismo oslovili v júli 2013 Renault s výzvou vytvoriť nové „virtuálne“ auto a tímy v Alpine sa zamerali na tento projekt s rovnakou chuťou, ako pri vytváraní budúceho nového modelu.

Pred 15 rokmi Sony naverbovalo japonského študenta ekonómie Kazunoriho Yamauchiho. „Kaz“ bol ambiciózny a vizionársky mladý muž, ktorého schopnosti produkovať video hry presvedčili Sony, aby mu umožnili realizovať jeho sen – simulátor jazdy. S využitím technologických vymožeností konzoly PlayStation, spoločnosť Polyphony Digital predstavila svetu 11. decembra 1999 okamžitý hit medzi video hrami – Gran Turismo. Táto hra znamenala revolúciu vo svete video hier a prvá séria hry sa predala vo viac ako 11 miliónoch kópiách. Po 15 rokoch Gran Turismo zvýšilo predaje na viac ako 72 miliónov kusov do uvedenia GranTurismo®6 pre PlayStation®3, ktoré prišlo v decembri 2014. Hráč si môže vybrať z viac ako 1 200 najlepších automobilov na svete a virtuálne jazdiť na 39 okruhoch.

Zdroj: Renault

Projekt ktorý zaujal

„Kaz“ Yamauchi bol fascinovaný značkou Alpine už dlhší čas a bolo pre neho výzvou mať ju vo virtuálnom showroome. Myšlienka ľahkého, agilného vozidla typu barquette, blízkeho pretekárskemu programu A450, nabrala formu, neskôr pribudli nákresy a potom aj jeho digitálna podoba.

Hráči Gran Turismo si budú môcť zvoliť tri rôzne farebné verzie nového modelu Alpine Vision:

Zdroj: Renault
Zdroj: Renault
Zdroj: Renault

Bielo-modrá: elegantná kombinácia, ktorá podčiarkuje jedinečnosť modelu je tak isto farbou reálneho modelu vystaveného v Paríži.

Oražovo-modrá: inšpirované Alpine A450, dvojnásobným Európskym majstrom vo vytrvalostných pretekoch.

Matná čierna: pravý hráčsky štýl.

 „Dizajnéri navrhli vozidlo pre virtuálnu realitu, ktoré vystihuje dušu našej značky. Gény Alpine je vidieť už na prvý pohľad vo vyladenom športovom dizajne, ktorý sa inšpiruje pôvodným modelom Alpine. Hráčov určite nesklame ani výkon a jazdné vlastnosti vozidla Výsledok je tak dobrý, že sme museli vytvoriť aj reálny model,“povedal Bernard Ollivier, CEO, Société des Automobiles Alpine.

Od virtuálneho modelu k realite

Nezostalo teda len pri virtuálnej realite. Čerešničkou na torte tak bola ďalšia výzva – vytvoriť reálnu verziu tohto neskutočného výtvoru. Tá bola pretavená do reálneho modelu vozidla, ktorý je od tohto týždňa vystavený na Medzinárodnom automobilovom festivale v Paríži. Že ide o technicky naozaj veľmi zaujímavé auto, svedčia aj jeho technické údaje:

Zdroj: Renault
Zdroj: Renault

Podvozok je typu karbónový monokok. Nápravy majú dvojité závesy so vzperou a nastaviteľné pružiny a tlmiče. Motor je umiestnený v pozícii „dozadu od stredu“. Je to vidlicový osemvalec s objemom 4 494 cm³, maximálny výkon je 338 kW (450 k) pri 6 500 ot./min. a má maximálny krútiaci moment 580 Nm pri 2 000 ot./min. Maximálne otáčky sú 7 500 ot./min. a maximálna rýchlosť 320 km/h.

Prevodovka je sedemstupňová sekvenčná, poháňa zadnú nápravu. Kotúčové brzdy so šesťpiestikoými strmeňmi majú vpredu rozmery 390 mm x 32 mm  a štvorpiestikové vzadu 355 mm x 32. Auto váži 900 kg, rozdelenie hmotnosti auta je  47% vpredu a 53 % vzadu. Palivová nádrž má objem 75 litrov.

Nie každý bude mať možnosť šoférovať reálny model Alpine Vision Gran Turismo. No simulátor na PlayStation je taký dobý, že sa opaltí zajaziť si na ňom aspoň virtuálne.

Ako získať Alpine Vision Gran Turismo?

Vozidlo bude voľne stiahnuteľné ako update už v marci 2015 priamo v hre Gran Turismo®6, ktorá je dostupná výlučne pre PlayStation®3. Vozidlo si zvolíte prihlásením sa do PlayStation®Network. Keď sa hra načíta, jednoducho zvoľte „Vision GT“ v domácom menu a stiahnite si Alpine Vision Gran Turismo do svojej hry. Po zvolení farby vozidla a pred prvou „jazdou“ si môžete prejsť detailný popis prípadne si pozrieť obrázky a videá Alpine Vision Gran Turismo.

Jozef Vydra
ZDROJ: Renault

Komentáre k článku


Stream naživo