2013-06-16 06:00:00
Ako sa vyrába karbónová
Alfa Romeo 4C je konečne po dlhom čase nový športový model značky.
Zdroj: Alfa Romeo

Ako sa vyrába karbónová Alfa Romeo 4C? Pozrite sa na to spolu s nami

V počiatku motorizmu sa konštruovali autá z rôznych materiálov. S rozvojom sériovej výroby prišla na scénu oceľ.

Kto chcel, či potreboval usporiť hmotnosť, siahol po hliníku, horčíku, titáne a ďalších kovoch. To platilo dovtedy, kým nevynašli karbón. Jeho použitie sa z letectva a kozmonautiky dostalo aj na autá. Že sa dnes vyrábajú z uhlíkových kompozitov hlavne monokoky pretekárskych špeciálov, netreba vysvetľovať.

Pridali sa k nim aj niektorí výrobcovia superšportových áut (iba ako príklad uveďme Ferrari). Museli na to zvládnuť technológiu a mať veľké autoklávy, kam sa do pretlaku umiestňujú pripravené časti z karbónových vlákien.

Ak máte trocha času, my máme dobrý návod na to, ako sa dá upiecť auto, v tomto prípade karbónová Alfa. Najnovšie video Alfy Romeo nás totiž necháva nahliadnuť do zákulisia výroby ľahkého športového vozidla 4C. A pre všetkých fanúšikov nielen talianskych športových áut to naozaj stojí za pozretie.

Zaujíma vás, ako sa vyrába športové auto, ktorého základ tvorí karbónový monokok? Toto nie je šanca vidieť často a len tak bežne, aj keby ste sa dostali priamo do výrobného závodu Alfy Romeo. Preto sme radi, že sa Alfa Romeo podelila o proces stavby svojho nového imidžového modelu od začiatku. Teda takmer, lebo návrh preskočila a video sa začína strihaním uhlíkových vláken. Končí sa, no ako inak, driftami na ceste...

Treba ešte povedať, že ak nebudeme rátať rôzne limitované verzie modelu Alfa Romeo, čakala milánska automobilka na ozajstné športové auto pekných pár rokov. Dokonca tak dlho, až to nebolo pekné a preto veľmi netrpezlivo očakávala príchod svojho najnovšieho prírastku. Návrat do kategórie športových áut sa však Talianom v prípade kupé 4C naozak vydaril. Odviedli dobrú prácu nielen po stránke vzhľadu, ale aj po technickej stránke. No a kúsok z nej vám predstavujeme.

Keďže v našich podmienkach veľmi nehrozí masový poredaj tohto vozidla, je menšia pravdepodobnosť stretávať ho bežne na cestách a na uliciach. Preto pridávame ešte jedno krátke video v štýle "Speedy Gonzales..."

Jozef Vydra
ZDROJ: Alfa Romeo

Komentáre k článku


Stream naživo