2013-01-02 08:11:06
Lamborghini a Boeing -
Aventador je lietadlo na kolesách - nečudo, keď jazdí až 307 km/h.
Zdroj: Lamborghini

Lamborghini a Boeing - čo majú spoločné?

Motory, pneumatiky, spotrebu paliva, alebo akceleráciu? Aj keď svet veľkých dopravných lietadiel a superšportových áut nemajú na prvý pohľad nič spoločného, Lamborghini a Boeing tvrdia opak.

V dnešnej dobe, keď sú prísne bezpečnostné hľadiská príčinou neúmerne dlhého odbavenia na letiskách, by  bolo lepším riešením pri cestách na pár stoviek kilometrov využiť namiesto lietadla superšportové auto. Ale aj to má obmedzenia (napríklad cena?) – a okrem toho, kde všade máte diaľnice s neobmedzenou rýchlosťou... Takže čo majú spoločné napríklad vrcholné Lamborghini Aventador, ktorý sa dokáže preháňať rýchlosťou až 307 km/h a majestátny Boeing 787 Dreamliner? Podľa ich tvorcov je to hojné používanie uhlíkových vláken na tieto majstrovské technické skvosty. Mimochodom, kompozitné materiály spevnené uhlíkovými vláknami (tzv. CFRP - carbon fibre reinforced plastics) sú pre oboch predstaviteľov skutočne typické. Práve vďaka použitiu týchto výnimočných materiálov majú mimoriadne vlastnosti.

Marketing je silný nástroj

Netreba sa veľmi čudovať, že sa obidve spoločnosti dali na spoločnú marketingovú spoluprácu napriek tomu, že ich výrobky naozaj veľa iného nespája. Keď to trocha preženieme, tak Aventador môžeme skôr chápať ako súkromný jet, Dreamliner zasa ako prostriedok MHD... Na druhej strane však výrobca superšportov v minulosti spolupracoval na podobnej báze s výrobcom karbónových golfových palíc Callaway. Prepojenie v tomto prípade bolo ešte menšie. Minimálne dovtedy, kým sa  porazený súper nerozhodol vyskúšať, či viac vydrží karbónové Lambo, alebo jeho karbónová palica...

Jozef Vydra
ZDROJ: Lamborghini, Boeing

Komentáre k článku


Stream naživo