2016-12-01 13:40:00
Rely motocyklová
Rely motocyklov
Zdroj: Filip Kalka

Rely – to nie je iba Dakar

Svet motocyklových súťaží sa vo verejnosti často zamieňa so svetom Dakaru.

Je to prirodzený dôsledok nesmiernej publicity, ktorá sa tejto najväčšej a najznámejšej diaľkovej rally sveta dostáva. Skutočnosť je však oveľa pestrejšia. Navigačných rely sa po svete jazdí celoročne neúrekom, najviac počas jari, keď je v teplých až tropických oblastiach ešte znesiteľné počasie. Aj na našom „starom“ kontinente je rely kalendár každý rok nabitý rôznymi pretekmi.

Od profesionálnych podujatí zaradených do svetového seriálu cross-country (Sardegna Rally na Sardínii), cez preteky pre nelicencovaných jazdcov rôznej náročnosti (Hellas a Serres rally v Grécku, náročná Albania rally, civilnejšie poňatá Croatia rally), až po tréningové podujatia (Illiria raid na Balkáne).

Náročnosť jednotlivých pretekov je závislá od latky nastavenej organizátorom a v podstatnej miere tiež od charakteru krajiny, v ktorej sa jazdia. Priemerne má európska rely asi 6 súťažných dní a typická etapa zhruba 350 km. Rôznorodé je aj zabezpečenie tratí, zdravotný dozor a podobne. V každom prípade motocyklové rely sú náročný a krásny šport, ktorý so sebou nesie aj istú dávku rizika.

Jazdecká základňa je oveľa širšia, než len svetová špička, ktorú verejnosť pozná z Dakaru. Práve stovky a tisíce nadšencov po celom svete, ktorí si môžu dovoliť odjazdiť jednu týždňovú rely do roka, sú tou komunitou, ktorá udržiava tento šport pri živote.  Slovensko v tomto nie je výnimkou.

Slovenskí jazdci z radov nadšeneckej verejnosti sa už roky zúčastňujú na prevažne balkánskych alebo gréckych rely. Okrem športovcov s vydobytým renomé, ako Tóno Zboran, Ján Zaťko, Martin Benko či Boris Vlha, sú tú aj číro-čistí „hobíci“, teda hobby jazdci. Aby sa ich športové ciele v roku 2017 stali aspoň o trocha dostupnejšie, združili sa niektorí z nich do športového tímu pod názvom Slovak4RallyTeam, ktorý organizačnej zastrešuje športový klub Máme radi rally, o.z..

Zdroj: Alesio Coradiny

Plány pre rok 2017 sú smelé. Tím bude mať zastúpenie na dvoch jarných rely, a to na Hellase v Grécku a na Croatia rally. Ambíciou je absolvovať aj niektoré letné preteky, z ktorých je na výber Hungarian Baja v maďarskom Veszpréme, Serres rally opäť v Grécku alebo Balkan offroad rally v Bulharsku.  

Orientačné diaľkové rely v sebe spájajú odvekú túžbu človeka po rýchlosti, cestách do neznáma a objavovaní krás prírody. Pretekárske trate vedú často končinami, do ktorých turista nikdy nezablúdi. Z logických dôvodov sú vyhľadávané redšie osídlené oblasti, čo sa spája s horšou kvalitou infraštruktúry. I keď v tomto prípade je to vnímané skôr opačne – čo je horšou infraštruktúrou pre bežnú populáciu, je želaným stavom pre rely.  Súťažiacim tak preteky prinášajú jedinečné zážitky a nové priateľstvá zrodené v pote a prachu. Práve toto každoročne privádza jazdcov na štart motocyklových rely po celom svete.

Zdroj: Filip Kalka

Na našej stránke sa vám budeme snažiť sprostredkovať celosezónnu exkurziu do sveta amatérskych rely. Sadnúť si na motorku a vydať sa do etapy, to je už len čerešnička na torte. Tomu vždy predchádza množstvo času a úsilia venovaného príprave jazdca, motorky a výbavy.

Účasť na pretekoch je okrem fyzickej a technickej prípravy náročná najmä finančne. Preto sme vďační za priazeň a podporu našich partnerov Kongsberg Automotive, Intech Slovakia, Aukčné centrum, Barrister legal, BDO, Motocorse, O2 Business Services, Karavany PK,  D+K Services.

Zdroj: Filip Kalka
Zdroj: Alesio Coradiny

Martin Landl

Komentáre k článku


Stream naživo