2020-03-06 13:26:00
SEAT Arona 1,0 TSI
SEAT Arona 1,0 TSI Silver Cross
Zdroj: Ján Hargaš

TEST + VIDEO: SEAT Arona TSI Silver Cross – štýlovejšiu Aronu nepostavíte

Výbavu Style a Xperience môžete doplniť o dizajnový balík Silver Cross. Vizáž zlepší markantne.

Aj keď by ste z prvých riadkov tohto testu mohli nadobudnúť pocit, že pôjde len o dizajn, nenechajte sa zmiasť. I keď treba uznať, že práve dizajn je najsilnejšou stránkou testovaného vozidla.

Arona je malý mestský crossover, ku ktorému je ľahké mať sympatie. Je malá, je spratná, vie byť lacná, a pritom je výnimočne priestranná. Vo využití podlahovej plochy je ako SEAT, tak celý koncern naozaj vynikajúci. Z auta, ktoré nezaberie výrazne viac m2 než malý hatchback v segmente B, vytlačili plnohodnotné štvormiestne vozidlo navyše s plnohodnotným batožinovým priestorom. Už od začiatku bolo jasné, kam a na akých zákazníkov Arona mieri. Pozrite si vlog o testovanom aute:

Je to auto do mesta a blízkeho okolia. Stojí na odmocnine z MQB s názvom MQB A0. Technológie tak zdieľa s modelmi ako Ibiza, Kamiq, Scala, či T-Cross. Arona je auto, ktoré si žiada investície do dizajnu. Keď ju necháte holú-bosú v základnej výbave, nevyzerá príliš dobre. Vidieť, ako vysoko má úroveň strechy, vidieť prečo má vzadu toľko miesta. Stačí však dodať zopár vizuálne prispôsobivých prvkov a odrazu je to svieži malý crossover, ktorý nepôsobí až tak malý, aby vás na diaľnici tlačil každý čávo na jednotkovej Octavii, alebo podobne mentálne vybavený typ – čávo na tatovom lízovanom MB. Skrátka, toto auto nie je také malé, aby každý, koho najväčším úspechom je vodičský preukaz, považoval vašu prítomnosť na diaľnici za neprimeranú.

Zdroj: Ján Hargaš

Testovaná verzia ale pridáva k titulu príjemný crossover ešte viac. Má šmrnc a zdá sa vyspelejšia než v skutočnosti je. Hlavnými dizajnovými prvkami edície Silver Cross za 2500 eur sú: zvýraznený strieborný rám predného spojlera, strieborné orámovanie predných hmloviek, strieborné bočné lišty, strieborná lišta na zadnom nárazníku a na veku batožinového priestoru, 18 palcové brúsené zliatinové disky a podsvietené prahové lišty. Lišta sem, lišta tam, no ono to naozaj funguje. Nejde pritom o chróm, neligoce sa to ako sen pani straky, no dodáva to autu charakter a inakosť s takou až francúzskou noblesou. Ale po pravde, najviac z tohto balíka získate s čiernou hlbokou metalízou Midnight Black s kombináciou s tmavosivou strechou. Že ide o dvojfarebné prevedenie som zistil až na konci testu, keď spoza oblakov vykuklo zubaté slnko a zasvietilo v tom správnom uhle. To auto vyzerá výborne. Najväčším plusom sú veľké 18-palcové disky. Odrazu je ľahké pochopiť zámer dizajnéra. Za túto konfiguráciu treba importérovi pogratulovať. Vyzerá to skutočne výborne.

Zdroj: Ján Hargaš

V kabíne to hrala testovaná Arona skôr na rácio, než na hi-tech. Nemala ani adaptívny tempomat, nemala ani digitálny prístrojový štít. Zato mala SEAT Full Link s konektivitou Apple CarPlay. Vďaka maximalizovanému efektu vonkajšieho dizajnu, no pritom striedmosti v kabíne stála testovaná verzia niečo vyše 20 000 eur. Na Aronu už dosť, no nemyslite si, že sa nedá viac. Ja som si napríklad pridal Beats audio, spomínaný digitálny prístrojový štít, DAB rádio a zrazu som bol na 21-tisíc.

Zdroj: Ján Hargaš

Dobrá Arona je v cene medzi 15 až 18-tisíc. S automatom do dvadsať. Silver Cross za 20 ale viem prehryznúť aj bez automatu. Koniec-koncov, ide o cenníkovú cenu.

Potešilo ma, že Arona ani na veľkých diskoch nie je vyslovene tvrdá. Jazdí slušne, nejaké trakčné zázraky som ale nikdy nečakal. Na pretekanie Arona nebola stavaná, viac zvládne Ateca, obzvlášť so silným benzínovým TSI. S Aronou sa ľahko parkuje, ľahko manévruje. Jej sila je vo vnútornom priestore a vo výhľade vďaka vyššiemu posedu. I keď je to mestské vozidlo, v našich končinách poslúži aj ako jediné pre menšiu rodinu. Ideálne pre jednotlivca, ba dvojicu na každodenné povinnosti.

Zdroj: Ján Hargaš

Dynamika vozidla je pekná, najmä v súvislosti so spotrebou. Aj keď na Aronu viac tlačíte, motor si nepýta veľa. Môže za to hmotnosť auta. Veď takto bohato vybavené auto malo prevádzkovú len tesne nad 1200 kg. Pritom motor nájdete aj vo výrazne ťažších autách. Tu je skutočne ideálom.

Testovaná verzia mala Podkapotou 1,0 litrový trojvalec s maximálnym výkonom 85 kW (115 k) a s maximálnym krútiaci momentom 200 Nm pri 2000-3000 ot/min. Kombinovaný bol so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Ako som už spomenul, pri Arone by som mal veľkú chuť staviť na automatickú prevodovku. Jednoducho je to do každodennej dopravy príjemnejšie a pohodlnejšie. Manuál ale nie je na škodu a pracuje sa s ním dobre.

Zdroj: Ján Hargaš

Pružnosť vozidla nebola zlá. Už na 4. stupni predvádza Arona pekné zrýchlenia. Zo 60 na100 zrýchli za 8,58 sekundy. Z 80 na 120 km/h za 8,55 sekundy. Na 3. stupni je to pri 60-100 za 6,23, pri 80-120 za 7,43 sekundy. Isteže vám plne naložené auto nebude slúžiť až takto dynamicky, no to nebude žiaden z konkurentov s podobným výkonom, pokojne i vyšším objemom. Motor má v strednom pásme otáčok pekný zvuk. Turbodúchadlo je malé a ľahko sa roztočí, takže výkon je prítomný krátko po stlačení plynu a to už do vyslovene nízkych otáčok až niekam k 5000 ot/min.

Zdroj: Ján Hargaš

Kabína je solídne odhlučnená, ani na diaľnici nepíli uši, no Audi to samozrejme nie je. Silný protivietor s autom zamáva, o nič viac než s inými obdobne koncipovanými vozidlami. Svetlá výška znesie aj príležitostné výjazdy mimo spevnených povrchov, auto z vás nevytrasie dušu. Ja som však terén zďaleka obišiel, rovnako ako väčšie obrubníky. Dôvod je zreteľný – disky.

Zdroj: Ján Hargaš

Skvelou súčasťou vozidla v tejto veľkostnej kategórii sú Full LED svetlá. SEAT k ním má ideálne koncipovaný postoj a ak zvažujete Aronu, bez Full LED ju ani nekonfigurujte. Sú skvelé a robia z auta najlepšie svietiace vozidlo v triede. Či už ide o stretávačky, alebo výkonné diaľkové svetlá. Iste, sú slabšie ako pri Atece, ale tá tiež konkuruje iným fajnšmekrom. Zo začiatku vás môže vyľakať, že vám mokrá vozovka za šera/tmy úplne vymaže svetelný kužeľ stretávacích svetiel na ceste. Nadobudnete pocit, že nič nevidíte, ale je to len pocit. Viditeľnosť je lepšia, len sa bledšiemu svetlu musíte naučiť dôverovať a nepodliehať panike, keď si nevidíte svoje žlté svetlo...

Zdroj: Ján Hargaš

SEAT Arona je dobré auto. Mne poslúžila aj pri diaľničných prejazdoch, aj pri cestách po okresných cestách. Má dosť výkonu, aby ste neboli brzdou premávky, zároveň vás nezruinuje pri tankovaní. Jej nádrž má iba 40 litrov. No s priemernou spotrebou 6,0 litra hravo prekonáte 550-600 km na tankovanie. A 6,0 litra som mal pri nájazde v pomere 50% diaľnic, 40% okresných ciest a 10% jázd po meste. Mimo mesta hravo pod 6, s ľahkou nohou určite. Na diaľnici tých 6,5 pri 130 km/h. Motor má pri danej rýchlostí 2800 ot/min a dosť síl na zrýchlenie aj bez radenia.

Zdroj: Ján Hargaš

Nepáči sa mi práca systému štart-stop – motorom pekne potrasie, ešte aj vyrobí vyslovene nepekný zvuk. Azda preto som túto fičúru dôsledne vypínal. Nepáči sa mi ani zvuk motora na neutrálnych otáčkach. Príliš výrazne prezrádza čo ho tvorí a ako to robí – to čo robí. Naopak, poteší ma zvuk pri zrýchlení. Ono to normálne pekne hrá. Inak aj audio pekne hrá, aj bez BEATS sústavy.

Zdroj: Ján Hargaš

U mňa má Arona s daným motorom, s manuálnou prevodovkou aj v nižšej výbave 6 bodov z 10-tich istých. V tejto verzii kombinuje štýl s praktickosťou vo výborne namiešanom kokteile a v čiernej so Silver Cross sa mi vyslovene páči. S adaptívnym tempomatom a digitálnym prístrojovým štítom by bola ešte lepšia, no za 7 z 10 je to beztak.

Vlog spolu s ďalšími nájdete aj na kanáli youtube.com

Zdroj: Ján Hargaš

 

Technické údaje

Model:

SEAT Arona Xcellence Silver Cross 1,0 TSI 

Počet valcov: 3
Zdvihový objem motora (cm3): 999
Prevodovka: 6-stupňová manuálna
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.):  85/5000-5500
Krútiaci moment (Nm/ot.): 200/2000-3500
Maximálna rýchlosť (km/h): 182
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 9,8
Spotreba mesto/mimo mesta/kombinovaná (l/100 km): 5,9/4,3/4,9
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4138/1780/1552
Rázvor náprav (mm): 2566
Objem batožinového priestoru (l): 400
Objem palivovej nádrže (l): 40
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1187
Užitočná hmotnosť (kg): 473
Rozmer pneumatík: 205/55 R17
  205/55 R17
Základná cenníková cena modelu: 13 780 €
Základná cena verzie Xcellence: 17 710 €

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš

Komentáre k článku