2015-11-10 06:40:00
Toyota Avensis 2,0 D-4D
Toyota Avensis 2,0 D-4D Touring Sports
Zdroj: Jozef Vydra

TEST: Toyota Avensis Touring Sports 2,0 D-4D – manažérsky samuraj

Ak hľadáte racionálne a nie emotívne, toto auto s veľmi dobrým pomerom medzi cenou a výbavou je pre vás.

Tretia generácia Toyoty Avensis je na trhu dlhšie ako sedem rokov. Počas nich sa niekedy u konkurentov stihnú vystriedať aj dve generácie nových modelov. V Toyote šli na vec naopak. Už v roku 2008 predstavili naozaj podarené auto, o čom svedčia aj predajné štatistiky a vývojári sú si toho dobre vedomí. V mene hesla: Nemeň víťaznú zostavu sa rozhodli nemeniť dobre fungujúce auto a vykročili cestou omladzovacích kúr. Spomedzi konkurencie nevyčnieva, ale to bol zámer pri modernizácii Toyoty Avensis.

Tretia generácia prešla za svoj životný cyklus už dvoma faceliftami. Ten prvý sa konal v roku 2011 a okrem drobných zmien v interiéri sa vonkajšok Avensisa zmenil iba nepatrne. Dostal napríklad svetlomety s denným svietením. Pokrok nemožno zastaviť, po necelých štyroch rokoch prišli na rad ďalšie inovácie. Pár ďalších zmien a úprav k lepšiemu si auto prinieslo aj do aktuálneho roka. Predstavilo ich na jarnom autosalóne 2015 v Ženeve. Zmeny sú navrhnuté tak, aby dodávali vozidlu výraznejší a dynamickejší vzhľad.

Exteriér – zaujímavý aj zvláštny

Najnovší Avensis je trochu svojrázny. Najmä jeho predná časť vzdialene pripomína svojim výrazom samurajského bojovníka. Logo značky je výrazne zasadené do menšej hornej mriežky chladiča , kde dravo „vytŕča“. Mriežka má chrómovú ozdobnú lištu, v ktorej sú nové, užšie a zaujímavo tvarované  združené svetlomety s technológiou LED. Ich súčasťou sú od výbavy Sol LED svetlá na denné svietenie (DRL). Spodná mriežka chladiča je výrazne zväčšená a  stred nárazníka je v lesklej čiernej farbe. Kryty hmlových svetiel sa dostali až na samotný okraj predného nárazníka, ktorý pôsobí širšie. Predné chrómové lišty však auto opticky zmenšujú  a Avensis tak budí dojem oveľa menšieho auta. Celkovo sa ponáša na menší Auris. Je však svojský a pomýliť si ich síce môžete, no odlíšiť sa dajú.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Bočný pohľad odhalí nové obloženie prahu dverí. Zvýrazňuje profil auta a vizuálne znižuje jeho ťažisko. Zadná časť absolvovala drobné zmeny, ktoré na prvý pohľad neodhalí ani odborník. Tvarovo je konzervatívna, ale dynamická zároveň. Zadné združené svetlá obsahujú svetlovody s technológiou LED,. Tým nový Avensis získal technologicky vyspelý svetelný rukopis. Navyše sa mi celkom páči, lebo je iný, ako záplava ďalších uniformných konkurentov. Testované auto v príplatkovej modrej metalíze vyzeralo veľmi dobre a rafinovanú zvodnosť celku zvýrazňovali tvarovo výrazné osemnásťpalcové ráfiky v titánovej verzii. Dobrá kombinácia.

Interiér - Kvalita (skoro) ako pri prémiovej triede

Zvykol som si aj na o niečo nudnejší interiér, ktorý je vynovený, no zas až tak inovatívne nepôsobí. Síce neurazí, ale ani extra nenadchne. Niekto by povedal, že je navrhnutý až príliš triezvo. No je prehľadný. Po rozmaznávaní kreáciami hlavne francúzskych modelov s oblinami a výraznými zákutiami prístrojovky a okolia je vnútrajšok Avensisu naozaj viac strohý. Na funkcii to ale nebadať.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Napriek opticky menšiemu zovňajšku je v interiéri dostatok miesta vo všetkých smeroch. Určite nebudú trpieť ani cestujúci na zadných sedadlách. Objem batožinového priestoru 543 litrov je tiež ľahko nad priemerom. Jeho výhodou je takmer ideálne pravidelný tvar, čo pomáha využitiu. Praktická stránka veci bola na prvom mieste. Palubnú dosku pri poslednej modernizácii kompletne prekopali. Pôsobí teraz hodnotne. Kvalita použitých materiálov je veľmi dobrá a nebyť lacno vyzerajúcich a občas mierne si „vrznúcich“ vnútorných držadiel dverí toho na prvý pohľad nie je veľa, čo by som mohol vyčítať. Ale nájde sa pár veci – výškové nastavenie hlavových opierok na zadných sedadlách má malý rozsah aj na krajných miestach, v strede je to absolútne nevyhovujúce – iba ak pre deti. Ak tam sedí cestujúci s dlhšími nohami, pri otváraní krytu strednej lakťovej opierky ho trafíte rovno do kolena. Lebo otváranie lakťovej opierky medzi prednými sedadlami je netradičné - najprv treba kryt posunúť dozadu a až potom ho odklopiť... Opierka je aj pomerne nízko. Kompenzáciou môže byť rovina pod nohami stredného cestujúceho.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Z hľadiska ergonómie sa zdajú byť niektorí konkurenti o kúštik napred, ale aj v Avensise je (až na nelogické ovládanie elektr(on)ickej parkovacej brzdy priamo pred pravým kolenom vodiča) všetko tam, kde má byť. Škoda, že stredový panel nemá pre vodičovu pravú nohu žiadne mäkké čalúnenie, či vybranie a jeho vydutý roh tlačí do kolena. Reálne chýbali zadné výduchy ventilácie. Je jedno, či v bočných stĺpikoch, alebo v stredovom paneli. Avensis kombi sa totiž v zadnej časti dosť zahmlieva. Ale tým trpia aj iné autá. To nie je ospravedlnenie, iba konštatovanie. V najvyššej výbave je bez možnosti výberu strešné okno, no neotvárateľné. Zatieňuje ho iba elektricky ovládaná clona. Večer je to fajn, v rozpálenom lete je vďaka tomu v interiéri viac horúco, v zime sa bude viac ochladzovať. Vďaka tomu by som si vybral strednú výbavu.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Ovládanie palubných systémov z miesta vodiča je ľahké. Teda okrem tempomatu, ktorý dokáže iritovať vďaka veľkému počtu „dzindzíkov“ potrebných na jeho nastavenie. Aj automatické prepínanie diaľkových svetiel som využíval veľmi málo, lebo protiidúci vodiči často blikali, reagujúc na neskoré prepínanie diaľkových svetiel.

Posádka sa v novom Avensise bude cítiť dobre na krátkych, aj dlhých cestách. Kapitolou samou o sebe sú sedadlá. V našom prípade kombinovali pravú a syntetickú kožu s perforáciou. Výborne držia telo, predné aj v oblasti ramien, majú široký rozsah nastavenia a sú skutočne pohodlné a počas dlhých ciest. Syntetická koža je veľmi príjemná na dotyk a rýchlo sa zahrieva na telesnú teplotu. Inovovaný infotainment má  celkom dobrý 4,2 palcový displej so slušnou grafikou, ktorá má ešte rezervy. Hoci je trend dotykového ovládania zrejmý, ovládanie iba cez centrálny dotykový displej pôsobí pri niektorých funkciách mierne nelogicky a na niektoré kroky si treba zvyknúť. Škoda, že neexistuje aj bezdotyková alternatíva.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Na záver som si nechal volant, ktorému zvyčajne venujeme iba letmú zmienku, či krátky pohľad s konštatovaním, že napríklad dobre „sadne“ do ruky. Dosť dlho som nemal lepší pocit, ako keď som sa chytil tohto prvý raz. A dobrý dojem vydržal až do konca. Veniec volantu sa po obvode asymetricky rozširuje presne v miestach, kde ho máte správne držať a potešil aj celkový rozsah nastavenia. Držať volant oboma rukami je doslova pôžitok. Stred volantu obšitý kožou je už len čosi navyše.

Motor – srdce z Bavorska

Toyota pred posledným faceliftom mala pod kapotou Avensisa vlastné agregáty, ktoré však plnili maximálne normu Euro5. Namiesto nákladného a dlhotrvajúceho vývoja zvolila elegantné riešenie: v prípade vznetového pohonu použila je dvojicu dieselových motorov 1,6 D-4D a 2,0 D-4D z dielne BMW. Ten menší už nejaký čas využíva pod kapotou modelu Verso. Objemnejší dvojliter, pre ktorý používa BMW s rovnako nastavenými parametrami označenie 18d, nahradil predchodcu s objemom 2,2 litra.

Motor s výkonom 105 kW nie je žiadnym pretekárskym skvostom, ale do kombi stačí. Výkon zrejme ustúpil spoľahlivosti. Ponúknutých 320 Nm krútiaceho momentu z auta nerobí raketu, ale dynamike pomôže a na druhom konci poľa otáčkomera sa nehanbí bez straty dychu navštíviť územie v okolí 4000 otáčok za minútu. Zdal sa byť trocha lenivý, hlavne vďaka dlhému sprevodovaniu manuálnej šesťstupňovej prevodovky. Žeby to ale prinieslo reálne nejakú úsporu v spotrebe, to nemôžem povedať. Auto však v kombinácii s ním je doslova hltač diaľničných kilometrov, pre ktoré bol aj sprevodovaný. Pri zaradenej šestke a našom diaľničnom maxime má asi iba 2200 otáčok za minútu a ak ich chcete mať 3000, to sa už auto pohybuje skoro na hranici 180 km/h. Dostať sa tam však trvá veľmi dlhóóó. Preto aj na nemeckej diaľnici je optimálna cestovná rýchlosť okolo 150 km/h.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Spotreba by sa mala papierovo pohybovať okolo 4,5 – 5,0 litra na  100km a mimo mesto by si mal Avensis vystačiť s iba 3,8 litrami. Naša celková kombinovaná a priemerná spotreba sa dostala v tom najlepšom prípade na hodnotu 5,3. Prevažne na rovinatých úsekoch a s ľahkou nohou na plyne – jednoducho defenzívny spôsob jazdy. Reálne bude zhruba o liter vyššia. Najmä ak auto naložíte „po rysku ponoru“, teda na maximum a vyberiete sa do hornatých polôh. No ak by ste chceli preniknúť do tajov bavorskej techniky viac a zapáči sa vám tlkot mníchovského srdca s využívaním maxima dynamiky, čo kombinácia motor/auto ponúka, verím, že hranica 9 litrov nie je konečná...

Jazda - dobre vyladené kombi

Prvé naštartovanie dáva na známosť, že v Toyote zapracovali na doteraz najväčšom probléme minulých modelov Avensis. Bolo to podpriemerné odhlučnenie. Teraz je ale všetko v poriadku a tichý chod vznetového srdce už len ďalej umocňuje akustickú pohodu na palube. V interiéri zabezpečujú dodatočnú zvukovú izoláciu a odhlučnenie nové a hrubšie materiály, zatiaľ čo exteriér je zabezpečený väčším množstvom, hrúbkou i šírkou tesnenia po celej karosérii. Zväčšila sa tiež hrúbka a hustota izolátora kapoty, ako aj hrúbka a veľkosť izolátora spodného krytu motora, a do variantov so vznetovým motorom sa pridal tlmiaci plech podvozka.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Spojka ide veľa ľahko, ale je citlivá. Radenie rýchlostí je jemné, dráhy sú pomerne presne vymedzené, drobná „gumovosť“ sa v predsa objavuje. Samotná radiaca páka prekvapí tvarom, ktorý je celkom opačný, než ste zvyknutí. Ako sa s tým dá radiť!? Prvú reakciu vystrieda prekvapenie a sám som bol prekvapený, že v meste radím častejšie (a rád), ako by bolo nutné. Vďaka obrátenému vydutiu tvaru radiacej páky proti dlani totiž hlavica pri radení nepárnych rýchlostných stupňov (smerom dopredu) nikdy nevykĺzne z ruky. Radíte tak oveľa intuitívnejšie. Pre párne stupne stačí jemné postrčenie prstami. i radení párnych zase stačí jemne chytiť hlavicu prstami.

Dostávame sa k riadeniu – volant som už spomenul. Má trochu necitlivé nastavenie. Teda presnejšie – naladenie posilňovača je v poriadku, aj tuhnutie pri vyšších rýchlostiach, dokonca aj celkový odpor pôsobí veľmi prirodzene. No neposkytuje skoro žiadnu spätnú väzbu. Pomerne strmý prevod riadenia s výbornou presnosťou sa tak vďaka tomu dostal do tieňa tohto nedostatku. Asi by stačilo „pohrať“ sa s nastavením a potom bude všetko O.K. Myslím si, že bežnému vodičovi to nebude až tak prekážať a zvykne si. Určite sa mu budú páčiť jazdné vlastnosti, ktoré sú naopak prvotriedne. Nový Avensis 2015 má rovnaké osvedčené zavesenie predných kolies so vzperami McPherson a dvojité lichobežníkové zavesenie zadných kolies ako jeho predchodca. Oba systémy však prešli významnými úpravami, ktoré priniesli vyšší jazdný komfort a lepšiu ovládateľnosť vozidla.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Celé auto aj podvozok sú naladené tuhšie. Prispeli k tomu aj 18 palcové disky s pneumatikami s nižším profilom.Aj vďaka nim nebol síce Avensis nepohodlný, no stačilo, že sme prešli poriadnu nerovnosť, či nebodaj „poctivý“ výmoľ, rozhodne dal o tom vedieť . Vďaka tuhšiemu naladenie a dvojitej lichobežníkové náprave vzadu auto prekvapujúco dobre drží stopu aj pri tvrdším zaobchádzaní . V kombinácii s presným riadením, napriek istej necitlivosti ponúka športovo založeným vodičom istú porciu zábavy. Brzdy majú (pre Toyotu celkom typický) ostrý nástup, pri silnejšom zošliapnutí ich intenzita ďalej rastie. Sú tak solídnou oporou vodičovej guráže. Ktorú však veľmi nemusia krotiť, vďaka pozvoľnej reakcii motora. No ak sa už Avensis kombi rozbehol, zisťujem, že nasadenie, s akým sa Avensis vysporiadal s nástrahami ciest, bolo skutočne nečakané. Neviem, či sa dalo čakať viac od rodinného (alebo manažérskeho) kombíka.

Záver – kameň úrazu pre konkurenciu

Rokmi zovšednená až otrepaná fráza, že Toyota svojimi autami síce nikoho neurazí, ale ani nenadchne, už dávnejšie neplatí. Modernizovaný Avensis je totiž veľmi príjemný. Hoci má svoje muchy (a nie je ich málo), na pochybách o svojej kvalite nenechá ani majiteľa tých najdrahších prémiových značiek. Naopak ich naštve svojou cenou. Zlepšil sa dojem z materiálov, teraz Avensis pôsobil omnoho kvalitnejšie ako predtým. Posunul sa do solídneho priemeru kategórie. Pomohlo k tomu aj lepšie odhlučnenie kabíny.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Toyota Avensis sa v tretej generácii celkom zmenila oproti zaobleným tvarom predchodcu rovnakého mena. Všetky terajšie zlepšenia išli na vrub kvality a komfortu v kabíne, ale aj zlepšenia jazdných vlastností. Škoda, že Toyota uvažuje o konci Avensisu. V ponuke má byť minimálne do konca roka 2017. Nástupcom asi bude globálny model a nie špeciálny pre Európu. V tomto počínanie značky chápem, hoci postupne dostala Avensis na veľmi slušnú úroveň oponentúry voči konkurencii. Možno niekoho nezaujme na prvý pohľad, ale stačí si ho vyskúšať a zmeníte názor. Je to auto, ktoré ba malo osloviť najmä mužov vo veku medzi štyridsiatkou a päťdesiatkou. Hlavne tých, ktorí vyberajú svoje auto v prvom rade racionálne, rozumom, nie emotívne. Hoci aj emócie môžu a majú čo povedať. Toyota ukázala, že kvalita interiérov nemusí mať len klesajúci trend, ako sa to zvykne prejavovať v súčasnosti, z kabíny zmizol prebytočný hluk známy z predchodcov. Napríklad pri 130 –ke pri zaradenom šiestom stupni bolo najviac počuť vzduch, ktorý obtekal karosériu. Príjemný je aj tlmený zvuk pri zatváraní dverí. Dôvodov na kúpu tohto kombíka sa nájde viac. Pri výbere vozidla strednej triedy tak nový Avensis určite nesmiete prehliadnuť. Má čo ponúknuť!

Technické údaje

Model: Toyota Avensis Touring Sports 2,0 D-4D Executive
Počet valcov: 4
Zdvihový objem motora (cm3): 1998
Prevodovka: 6-stupňová manuálna
Poháňaná náprava predná
Výkon (kW/ot.):  105/4000
Krútiaci moment (Nm/ot.): 320/1750 - 2250
Maximálna rýchlosť (km/h): 200
Zrýchlenie 0 – 100 km/h (s): 9,5
Spotreba mesto/mimo mesta/kombinovaná (l/100 km): 5,7/3,8/4,5
Dĺžka/šírka/výška (mm): 4750/1810/1480
Rázvor náprav (mm): 2700
Objem batožinového priestoru (l): 543
Objem palivovej nádrže (l): 60
Pohotovostná hmotnosť (kg): 1565
Užitočná hmotnosť (kg): 543
Rozmer pneumatík: 225/45 R18
   
Základná cenníková cena modelu: 23 670 €
   
Základná cena verzie: 32 200 €
Cena testovaného vozidla: 32 822 €

 

Jozef Vydra

Komentáre k článku