2024-02-14 09:27:00
Mini Cooper S
Mini Cooper S
Zdroj: Mini

MINI Cooper C a Cooper S stále kopú v spaľovacej lige

Minulý rok to vyzeralo celkom smutne, lebo MINI predstavilo modely Cooper E a Cooper SE, ktoré sú elektrické.

Vtedy to vyzeralo zle najmä pre spaľováky a podľa niektorých správ to aj malo zostať len pri elektrike. Ale kľudne môžete otvoriť šampanské, MINI predviedlo novú generáciu aj so spaľovacími agregátmi pre tých, čo EV nemusia. Na začiatok sú novinky len dve, ale sú, to je dôležité!

Vizuál nových modelov Cooper C a Cooper S bude odvodený od elektrických verzií, ale ako bonusová informácia prichádza fakt, že budú mať LED svetlomety v štandardnej výbave a na výber bude široké spektrum individualizačných možností. Bude zahŕňať nielen farby karosérie, ale aj farby strechy a strechu môžete mať dokonca až trojfarebnú v Schéme Multitone. Na výber bude z viacerých dizajnov diskov s priemermi 16 až 18 palcov.

No a samotné tvary auta v interiéri budú odkazovať do minulosti. V strede zostane veľký kruhový displej s priemerom 9,4 palca a technológiou OLED. Zobrazuje množstvo informácií, ale necháva niektoré ovládacie prvky samostatné na klasických tlačidlách. Samostatne budete mať štartovacie tlačidlo, prepínanie prevodovky, parkovaciu brzdu, ale aj vypínanie systému štart stop a dokonca aj koliesko na ovládanie hlasitosti reproduktorov.

A teraz sa pozrime na pohonné jednotky. MINI Cooper C bude na začiatok základnou spaľovacou verziou trojdverového modelu. Bude mať 1,5-litrový benzínový trojvalec, ktorý bude produkovať výkon 115 kW (156 k) a krútiaci moment 230 Nm. S malým autom dokáže agregát vyštartovať na 100-kilometrovú rýchlosť za 7,7 sekundy.

O kúsok viac výkonu a viac valcov, vlastne aj viac objemu prinesie Cooper S. Pod prednú kapotu sa konštruktérom podarilo natlačiť dvojlitrový štvorvalec s prepĺňaním. Je umiestnený priečne a dosahuje výkon 150 kW (204 k) a krútiaci moment 300 Nm. Na stovku sa krpec s týmto arzenálom dostane za 6,6 sekundy.  Ak by ste chceli ešte viac, tak si môžete počkať na model John Cooper Works, alebo skrátene JCW.

MINI rozhodne s týmto modelom nekončí a vôbec ho nedáva výhradne do elektrického sveta. Stále budú v ponuke aj spaľovacie agregáty, až do momentu, dokým nebudú zakázané úplne. A so spaľovacími agregátmi sa má ešte objaviť aj päťdverová alternatíva a kabriolet s dvomi dverami. Nová verzia so spaľovacími motormi bude vychádzať z fabriky v Oxforde. Oproti tomu, Cooper SE a Cooper E vyrába BMW Group v kooperácií s čínskou automobilkou Great vôl Walter priamo v Číne vo fabrike Spotlight Automotive. To znamená ale jediné. Britská fabrika zatiaľ nie je schopná produkovať elektrické vozidlá. Táto schopnosť by mala prísť až s novým modelom Aceman, ktorý bude v podstate kompaktným elektrickým crossoverom.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo