2024-01-29 22:34:00
Škoda Kodiaq 2.
Škoda Kodiaq 2.
Zdroj: Jozef Murárik

Škoda Kodiaq sa ukázala v druhej generácii, výbav je menej. Zatiaľ iba jedna

Automobilka Škoda to naplánovala veľmi dobre, v jeden moment sa predstavil nielen Superb, ale aj Kodiaq.

Pritom sú obe vozidlá zástupcami najvyššej triedy, ktorú automobilka aktuálne v ponuke má. Nový Kodiaq druhej generácie ukazuje, že tiež chce byť ešte kvalitnejší ako doteraz a zároveň chce zaujať o kúsok väčším priestorom.

Kodiaq stojí na najnovšej platforme MQB Evo ako Superb, ale je trochu inak usporiadaný. Aj napriek zmene dokáže stále ponúknuť 7 miest a tí v poslednom rade sedadiel budú mať o niečo viac miesta. Veď aj samotná veľkosť kufra sa zväčšila. Nie skokom, ale aj pridaných 75 litrov vie potešiť. Veď celková hodnota objemu sa dostala na 910 litrov pre päťmiestnu verziu. Text pokračuje pod krátkym videom: 

Ak teraz nebudem hovoriť o strohých faktoch z brožúry, tak pri osobnom predstavení ma veľmi zaujala kvalita vypracovania. Výbava Sportline, ktorá príde na trh neskôr, dostala mikrovláknové čalúnenie, ale aj na dverách. Táto alternatíva ku alcantare tiež prispieva k pocitu vysokej hodnoty modelu. Veď zadné výplne dverí s úchytom čalúneným týmto materiálom nemá nikto z bežnej mainstreamovej produkcie. Takéto detaily nemá ani hociktorý model od prémiovej automobilky!

Roletky sú klasikou, klasikou ale nie je veľký 13-palcový dotykový displej informačno-zábavného systému. Druhý displej je pred vodičom a tu už môžeme kompletne zabudnúť na klasické ručičkové prístroje. Podobne ako v Superbe, Kodiaq využije klimatizáciu s tromi malými stlačiteľnými displejmi. Pri každom stlačení sa zmení funkcia, ktorú kovovo vyzerajúcimi prstencami ovládate. Môže to byť buď samotná teplota v aute, alebo niečo z klimatizácie sedadiel. Všetko je intuitívne a ľahko dostupné.

Kodiaq pôsobí v novej generácii omnoho kvalitnejšie ako v tej prvej a aj pri nej sa modernizáciou kvalita posunula. Kodiaq sa s kľudom môže pozrieť do očí aj drahším modelom. Už nebude hrať druhé husle pri kórejských 7-miestnych kreáciách kvalitou spracovania. Už bude plnohodnotným súperom nielen tu, ale aj na poli pohonných jednotiek. Na tom ich dokonca dokáže prekonať celkovou šírkou ponuky.

Aj keď jasné, že Kodiaq RS asi nebude, v ponuke bude minimálne dvojliter s výkonom 150 kW (204 k). Ale aj ten príde neskôr.

Poďme na výbavy. Kodiaq ich vlastne mať nebude. Na začiatok bude Selection a to je všetko. Možno v budúcnosti príde Laurin and Klement. Čiže cenník bude absolútne jednoduchý. Škoda nastolila nové výbavové stupne, ale v prípade modelu Kodiaq bude v zásade iba jediný. Jediný a následne športový derivát Sportline, ktorý bol zatiaľ jediný potvrdený ako ďalšia možnosť.

Výbavový stupeň Selection bude obsahovať rôzne prvky, napríklad trojzónovú klimatizáciu, LED predné svetlomety s asistentom diaľkových svetiel, stráženie mŕtveho uhla, asistent udržiavania jazdného pruhu, asistent rozjazdu do kopca, rozpoznávanie dopravných značiek so strážením rýchlosti, parkovacie senzory vpredu a vzadu, parkovaciu kameru, 10-palcový virtuálny kokpit, svetelný a dažďový senzor, a aj vyhrievanie predných sedadiel.

Spočiatku bude v ponuke Kodiaq Selection s motorom s objemom 1,5 litra a spaľovaním benzínu. Motor eTSI s mild hybridom bude stáť 36 170 €. Nad ním bude naftový motor s cenovkou 38 970 € a vrchol, čo spočiatku môžete dostať bude dvojlitrové TDI s výkonom 142 kW (193 k) a s pohonom všetkých 4 kolies za 42 970 €. Samozrejme si cenu môžete navýšiť ešte príplatkovou výbavu, ale už teraz je základná znížená o uvádzací bonus 2 300 €.

Kodiaq prvýkrát ponúkne aj plug-in hybridnú sústavu s novým 1,5-litrový motorom a celkovým výkonom 150 kW (204 k). Bude poháňať výlučne prednú nápravu a na trh sa dostane v máji tohto roka. Ak by ste chceli spomenutý benzínový agregát s výkonom tiež 150 kW (204 k), tak ten bude u nás v máji.

Škoda pre Kodiaq zvolila aj príjemnú ponuku v podobe 5-ročnej záruky obmedzenej nájazdom 100 000 km. Na rovnaké obdobie bude v základnej výbave každého kusu aj bezplatný servis.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo