2024-01-18 13:05:00
Lexus LBX Morizo
Lexus LBX Morizo
Zdroj: Lexus

Lexus LBX Morizo RR je crossover, ktorý trh potrebuje

Lexus patrí pod Toyotu a Toyota si vďaka hybridom vybudovala pozíciu, kedy môže občas predstaviť aj nejaké šialenstvo.

Po nedávnom vylepšení vynikajúceho modelu GR Yaris prichádza jeden koncept s parametrami odvodený práve od tohto modelu. Je ním Lexus LBX Morizo RR.

Najskôr sa pozrime, čo znamená ten názov. Každému jasné, čo je označenie LBX. To označuje najmenší z crossoverov, ktorý má Lexus ešte pod celkom malým modelom UX. V tomto prípade je však postavený na úplne novej platforme TNGA, ktorú využíva aj Yaris Cross, ako spriaznený model. Takú istú využíva aj klasický Yaris, čo otvára istú možnosť a určite viete kam tým smerujem.

Rovnaká platforma znamená, že do Lexusu LBX je možné nainštalovať pohonnú sústavu z GR Yarisu. A prečo až teraz a nie hneď pri predstavení? Lebo pri predstavení ešte nebola predstavená inovovaná Toyota GR Yaris. Tá prichádza nielen so zvýšeným výkonom, ale aj s automatickou prevodovkou, ktorá sa ku náture Lexusu hodí o niečo viac ako manuál, aj keď s automatickým strieľaním medziplynov.

Motor G16E-GTS s objemom 1,6 litra predvádza z troch valcov výkon až 206 kW (280 k) a krútiaci moment 290 Nm. Podobne ako v Yarise s označením Gazoo Racing, smerujú parametre na všetky 4 kolesá cez všetky tie diferenciály spôsobujúce, že GR Yaris je vynikajúce jazdné vozidlo.

No a ešte máme v názve Morizo RR. Morizo je meno, ktoré bolo prezývkou riaditeľa Toyoty Akia Toyodu. Takže je to vlastne pocta a odkaz na GR Corollu Morizo Edition.

Zdroj: Lexus

Toto auto sa však nezmenilo iba po technickej stránke, stojí na rozšírených nápravách obúvajúcich kolesá do pneumatík s rozmerom 235/45 R19. Podvozok je teda širší, ale je použiteľný aj na ostrú jazdu, lebo vpredu je zavesenie MacPherson a vzadu sú dvojité lichobežníky. LBX Morizo RR dostal lesklú sivú farbu doplnenú o žlté detaily. Aj tu je spojitosť s Akiom Toyodom priam neodškriepiteľná, lebo práve žltá farba je jeho charakteristická.

Len pre pripomenutie, minulý týždeň sa na tokijskom autosalóne ukázala práve GR Yaris s faceliftom, ktorý priniesol hydrodynamický menič s ôsmimi stupňami použitý aj do tejto jedinečnej strely. O nejakej sériovej výrobe môžeme len snívať, ale ak by sa také niečo stalo, určite by si našla zopár priaznivcov. Boli by to presne tí, ktorí poškuľujú po modeli Lexus RC-F.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Lexus

Komentáre k článku


Stream naživo