2023-10-04 22:12:00
Škoda Kodiaq 2024
Škoda Kodiaq 2024
Zdroj: Škoda

FOTO: Nový Kodiaq je tu. Všetko o ňom tu. Pozrite si ho v obrovskej galérii

Druhá generácia modelu Kodiaq prichádza. Dnes, 4. októbra, iba pred pár hodinami, malo auto premiéru.

Nový Kodiaq má v novej generácii veľmi blízko k novému modelu Tiguan.  Kodiaq je o 61 mm dlhší ako predchodca. Celková dĺžka je 4758 mm, rázvor je 2971 mm, šírka je nižšia o 18 mm - 1864 mm, výška je menšia o 17 mm a má hodnotu 1659 mm. 

Auto výrobca ponúkne s diskami s veľkosťou od 17 do 20 palcov, pričom aktuálnym vrcholom výbavy je Sportline s čiernymi detailami vrátane čierneho "plávajúceho" D-stĺpika. Dizajn vozidla sa dá nazvať evolučným, evolučné sú aj motorizácie, pre Kodiaq však vo viacerých ohľadoch znamenajú veľký skok. Evolučné sú aj matrix LED svetlá, ktoré sa v modeli predstavia už v druhej generácii. Tie majú o 50 percent viac svetelných prvkov a o 15 percent vyšší výkon. Ich kľúčovou vlastnosťou je samozrejme vyššia presnosť lúčov a schopnosť presnejšie sledovať a "vytmaviť" vozidlá naokolo. 

V interiéri nájdete nové miesto pre radiacu páku, nové otočné ovládače vzduchotechniky, nový 10, respektíve až 13-palcový infotainment, nový 10-palcový digitálny prístrojový štít a za príplatok aj novú generáciu head-up displeja s premietaním priamo na čelné sklo. Auto ponúkne dvojité bezdrôtové nabíjanie aj s chladením a s výkonom až 15 W. Samozrejmosťou je kopa USB-C konektorov s výkonom až do 45 W. 

Kodiaq ponúkne tradične naozaj výnimočné parametre vnútorného priestoru. Okrem väčšieho miesta pre posádku je tu aj vyslovene očarujúci voľný objem batožinového priestoru. Ten má tabuľkovo až 910 litrov. Po sklopení zadných operadiel to môže byť až 2105 litrov. V prípade sedemmiestnej verzie má auto za tretím radom slušných 340 litrov. Za druhým 845 a za prvým aj tak vyše 2000 litrov. 

Najmenšiu ponuku voľných litrov v kufri má samozrejme verzia iV. Tá ponúkne "smiešne málo - len 745 litrov." 

iV verziu bude mať Kodiaq iba jednu - tú slabšiu. Základným kameňom systému bude novšia pohonná jednotka - 1,5 TSI s výkonom 110 kW, ktorá v kombinácii s elektromotorom ponúkne výkon 150 kW. Plug-in hybridná batéria má kapacitu až 25,7 kWh, takže odjazdiť takmer stovku kilometrov len na elektrinu nebude ťažké. Pomôže rýchlejšie AC nabíjanie s výkonom do 11 kW a aj DC nabíjanie s výkonom do 50 kW. O výber medzi motormi a ich vzájomnú kombináciu sa okrem nálady vodiča bude starať predovšetkým viacspojková DSG prevodovka so šiestimi stupňami. 

Pre tých s menšou žiadostivosťou po elektrifikácii tu bude mild-hybridná jednotka 1,5 TSI pracujúca v úspornejšom Millerovom cykle. Motor bude naďalej vedieť vypínať dvojicu valcov, rekuperovať prostredníctvom menšieho elektromotora a k dostatočnej dynamike si pomôže turbodúchadlom s variabilnou geometriou lopatiek. Motor bude len FWD. 

Nad týmto motorom budú stáť agregáty 2,0 TSI 150 kW s DSG a AWD, 2,0 TDI 110 kW s FWD a 2,0 TDI 140 kW s AWD. A všetkým trom bude k prenosu sily na kolesá dopomáhať výhradne sedemstupňové DSG-čko. Pozrite si nového Kodiaqa v galérii. Naživo na našich cestách začiatkom budúceho roka. 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Škoda

Komentáre k článku


Stream naživo