2023-09-15 17:38:00
Mini Countryman 2024
Mini Countryman 2024
Zdroj: Mini/BMW

Mini Countryman prichádza s výkonom, aký ešte nemal

Mini predstavilo na autosalóne v Mníchove aj druhý zo svojich dvoch najvýznamnejších modelov.

Trojdverové Mini Cooper dopĺňa päťdverový Mini Countryman. Ten sa v Mníchove rovnako ako menší kolega predstavil výhradne s elektrickou pohonnou sústavou.

Tretia generácia modelu, ktorý sa prvýkrát predstavil pred trinástimi rokmi, stavia na dizajne predchodcov, no pridáva zreteľne odlišný dizajn založený na vyrovnaní oblín a vyčistení dizajnu od zbytočných prelisov. Volá sa to Charizmatic Simplicity. Pekné čisté rovné plochy a k tomu typické zaguľatené prvky. To platí aj o vnútrajšku.

Countryman má byť v porovnaní so súčasným modelom dlhší o 13 centimetrov a vyšší o šesť centimetrov. Mini teda opäť vyrastie a ešte väčšmi sa priblíži ku geneticky spriazneným modelom ako X1 od BMW.

Automobil dostane plné priehrštie výbavy a asistenčných systémov po vzore menšieho kolegu. Bude mať tiež 240 milimetrový OLED displej ala kružnica, ktorý sa bude vznášať nad palubnou doskou. Auto bude mať informačno-zábavný systém Mini Operating System 9 s množstvom nových funkcií a gadgetov. Auto dostane matrixové LED svetlá. V slabej chvíľke môžete autu povedať: Hej Mini a porozpráva sa s ním, pravda, cudzojazyčne.

Základný model bude mať 150 kW elektromotor. S názvom Mini Cooper E si kúpite auto s pohonom jednej nápravy s výkonom 204 koní a s krútiacim momentom 250 Nm. Toto auto zrýchli z 0 na 100 km/h za 8,6 sekundy. Vyššie bude od začiatku model Mini Countryman SE ALL4. Ten ponúkne vďaka dvojici elektromotorov výkon 230 kW (313 k) a krútiaci moment 494 Nm. Auto zrýchli z 0 na 100 km/h za 5,6 sekundy. Zatiaľ nepoznáme veľkosť batérií, no podľa cyklu WLTP ponúkne jednomotorová verzia 462 km a dvojmotorová 433 km na jedno nabitie.

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo