2020-06-06 05:00:00
Toyota Hilux 2020
Toyota Hilux 2020
Zdroj: Toyota

Nová Toyota Hilux prichádza – ako z iného sveta

Nový Hilux prináša výrazný nový dizajn, výkonný 2,8-litrový motor a mnohé zlepšenia.

Týka sa to oblasti výkonnosti v teréne aj na cestách v spojení s vyššou mierou pohodlia, modernejšieho vybavenia a rozšírením sortimentu. Cieli tak na rastúce európske trhy vozidiel pre dvojaké použitie a na voľný čas.

Nový, najvyšší stupeň výbavy Invincible (neporaziteľný, nepremožiteľný, či neprekonateľný) ponúka zákazníkom na mieru šitý štýl a špičkové vybavenie bez vplyvu na pevnosť a robustnosť vozidla a jeho legendárne atribúty kvality, odolnosti a spoľahlivosti (QDR). Práve vďaka nim sa stal Hilux najobľúbenejším pick-upom na svete.

Zdroj: Toyota


Od svojho uvedenia na trh v roku 1968 Hilux opakovane dokazuje svoju neporaziteľnosť; dobyl už severný pól, islandské sopky aj Antarktídu a v roku 2019 vyhral najnáročnejšie preteky na svete, Rely Dakar. Práve počas minuloročného tréningu na preteky Rely Dakar 2020 v Španielsku dostali legendy motoristického športu Fernando Alonso a Marc Coma jedinečnú príležitosť otestovať predvýrobný prototyp nového modelu Toyota Hilux 2020 spolu s modelom Toyota Gazoo Racing Hilux špecifikovaným na jazdy v rely, ktorý priviedol dvojicu na cieľovú čiaru počas ich historicky prvého spoločného pokusu na Rely Dakar – pretekoch, ktoré sa považujú za jedno z najťažších motoristických podujatí na svete.

Zdroj: Toyota

Po skončení skúšky v rámci náročnej špeciálnej etapy plnej štrku a špiny, ktorá je určená pre vozidlá rely, Fernando uviedol: „Hilux je ikona a vždy som bol fanúšikom tohto auta. Keď som prvý raz uvidel nový Hilux, vyzeral veľkolepo. Bolo fajn otestovať toto nové vozidlo v náročnom prostredí, v etape rely, a posunúť ho až na hranicu jeho možností. Nový 2,8-litrový motor sa správa naozaj dobre a nové odpruženie je skvelé. Aj keď tlačíte Hilux na hranicu jeho možností, v ničom nestráca zo svojho komfortu. Myslím si, že nový Hilux môže byť neporaziteľný.“

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Najnovšie vyhotovenie najobľúbenejšieho pickupu na svete bude poháňať nová výkonná 2,8-litrová hnacia sústava, ktorá spolu s novou geometriou odpruženia zabezpečuje pokračovanie povesti značky a jej legendárnej kvality, odolnosti a spoľahlivosti. Úžitkové zaťaženie modelu Hilux na úrovni jednej tony a ťažná kapacita 3,5 tony sú odteraz rozšírené na všetky typy karosérie s pohonom štyroch kolies (verzia s jednoduchou kabínou, s dvojitou kabínou a s predĺženou kabínou).

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Dizajn a palubné technológie

Predná časť nového Hiluxu je kompletne prepracovaná. Nový dizajn má odvážnu a výrazne trojrozmernú úpravu mriežky chladiča a predných nárazníkov. Auto vyzerá brutálne zaujímavo a pripomína výraz transformera. Výrazný nový štýl exteriéru možno zlepšiť prednými a zadnými združenými svetlami LED s novým dizajnom, novými strojne opracovanými čiernymi 18-palcovými diskami kolies z ľahkých zliatin a výberom troch nových farieb karosérie – červenej Emotional Red II, tmavomodrej Dark Blue a bronzovej metalízy Oxide Bronze.

Zdroj: Toyota

Vo vynovenom interiéri je kombimeter s novým dizajnom a nová obrazovka informačno-zábavného systému v stredovej konzole s uhlopriečkou 8". Má tiež mechanické tlačidlá a číselníky na lepšie ovládanie pri všetkých jazdných podmienkach. Zlepšený multimediálny systém obsahuje má softvér a obrazovku s rýchlejšou odozvou. Jeho súčasťou sú tiež integrované systémy Apple CarPlay® a Android Auto™.

K výbave patrí bezkľúčové nastupovania a štartovanie, satelitná navigácia, automatická klimatizácia, predné a zadné parkovacie senzory a luxusný audiosystém JBL Premium s deviatimi reproduktormi a osemkanálovým 800 W zosilňovačom s technológiou obnovy komprimovaného zvuku CLARi-Fi.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Široká paleta doplnkov a príslušenstva umožní majiteľom prispôsobiť si vozidlo poľa vlastných potrieb z hľadiska pracovného využitia i voľného času. V ponuke sú elektrický hliníkový ochranný kryt, zamykanie batožinového priestoru, pevná strecha či palubný zdroj napájania 12 V.

Hnacie sústavy

Pod kapotu sa dostal výkonnejší 2,8-litrový vznetový motor s výkonom 204 k (DIN)*. Vďaka novému motoru s krútiacim momentom 500 Nm* zrýchli nový Hilux z nuly na 100 km/h za rovných 10 sekúnd* (o 2,8 sekundy rýchlejšie než model s existujúcim 2,4-litrovým motorom), pričom priemerná spotreba paliva je 7,8 l/100 km* a emisie CO₂ sa pohybujú na 204 g/km*. Všetky tieto predbežné údaje označené hviezdičkou sú podľa cyklu  NEDC, až do konečnej homologizácie vozidla.

Zdroj: Toyota

Nový 2,8-litrový motor pre najnáročnejších majiteľov modelu Hilux bude v ponuke vo verziách karosérie s dvojitou kabínou (Double Cab) a predĺženou kabínou (Extra Cab) a s možnosťou výberu šesťstupňovej manuálnej, alebo šesťstupňovej automatickej prevodovky v spojení s pohonom štyroch kolies.

Jazdná dynamika

Cieľom konštruktérov nového Hiluxu bolo zachovať legendárne terénne vlastnosti tohto modelu a súčasne zlepšiť jeho komfort na cestných povrchoch. Z hľadiska zabezpečenia špičkového výkonu v extrémnych terénnych podmienkach je Hilux jedným z mála modelov, ktoré sú stále verné architektúre s rámovou konštrukciu karosérie, pretože dokáže lepšie odolať krútiacim silám.

Komfort a jazdné vlastnosti nového modelu Hilux sú kvalitnejšie vďaka vylepšeným systémom odpruženia a elektrického posilňovača riadenia. Odpruženie má vyladené predné a zadné tlmiče, vylepšenú konštrukciu listovej pružiny a nové puzdro, ktoré zabezpečujú plynulejšiu jazdu a zároveň menšie otrasy pri jazde cez výmole a schodkový terén.

Už teraz neporovnateľné terénne kvality modelu Hilux ešte viac vylepšuje nová elektronická funkcia, ktorá replikuje efekt mechanického samosvorného diferenciálu (na modeloch s pohonom dvoch kolies), zníženie otáčok motora pri voľnobehu z 850 na 680 ot./min., vyladená odozva akcelerátora na zaistenie lepšej kontroly vodiča, modernizovaný systém riadenia stability vozidla (VSC) a nový monitor uhlu pneumatík.

Zdroj: Toyota

Stupeň výbavy Invincible

Najvyšší stupeň výbavy Invincible je v modelovom rade Hilux v ponuke vo variantoch s dvojitou kabínou (Double Cab) a s ďalšou kabínou (Extra Cab). Je na mieru šitý pre používateľov, ktorí využívajú svoje vozidlo na dvojaké použitie a na voľný čas a požadujú pohodlie a rozmanité možnosti pick-upu v kombinácii s dobrodružnejším a sofistikovanejším štýlom a najvyššou úrovňou špecifikácie vybavenia.

Medzi dizajnové prvky exteriéru vyhradené pre výbavu Invincible patrí na mieru šitá predná mriežka chladiča a dizajn nárazníka, klznej dosky, blatníka, kľučiek na dverách, kolies a dverí batožinového priestoru.

Zdroj: Toyota
Zdroj: Toyota

Pokiaľ ide o vybavenie na palube vozidla, stupeň Invincible vychádza zo špecifikácie vyššieho stupňa výbavy a obsahuje exkluzívny kombimeter, akcenty obloženia v čiernej metalíze a čiernej chrómovej úprave a systém bezkľúčového nastupovania vyhradený pre tento stupeň výbavy. Varianty s dvojitou kabínou (Double Cab) sú doplnené o „jasné modré“ osvetlenie v obložení predných a zadných dverí a dvojfarebné sedadlá z perforovanej kože, ktoré zvyšujú atraktívnosť kabíny.

Predaj nového modelu Hilux sa začne tento rok v júli vo východnej Európe a v októbri v západnej Európe.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Toyota CE Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo