2014-02-03 15:47:45
Nové BMW 4 Gran
Nové BMW 4 Gran Coupe
Zdroj: BMW

BMW radu 4 Gran Coupé prichádza! Pozrite si oficiálne foto + video

Po kupé a kupé kabrio je tu tretí model nového radu 4. Tento má päť dvier, štyri ale i šesť valcov.

O BMW 4 sme už podrobne písali tu, a preto sa k téme nebudeme vracať do detailov. Takže stručne...

Nový modelový rad 4 vznikol odčlenením od radu 3. BMW s číslom začínajúcim na 4-ku sú športovejšie, nižšie, širšie a dlhšie (o pár mm). 4 Gran Coupé má rovnaké rozmery ako 4 Coupé, no je o 14 mm širšie, dlhšie a o 40 mm nižšie ako podobný sedan radu 3. Na to aby sa do Gran Coupé zmestili aj štyria ľudia bolo nutné mierne zvýšiť strechu. Každý dlháň na zadných sedadlách ocení tých 12 mm viac priestoru nad hlavou.

Najvýznamnejší rozdiel je však v type karosérie. Gran Coupé, okrem toho, že je grand kupé je v podstate liftback, podobne ako rad 3 Gran Turismo. Zatiaľ čo BMW 3Gran Turismo je skôr rodinný liftback, Gran Coupé je individualista, avšak so schopnosťou odviesť viacero pasažierov a tiež poriadny náklad.

K vzhľadu toho písať veľa nebudeme, všetko podstatné nájdete v širokej galérii. Od začiatku produkcie bude k dispozícii 5 motorov. Tri benzínové, dva naftové. Benzíny zastupujú dva štvorvalce s obsahom 2,0 litra a výkonmi od 135 kw (184k) do veľmi slušných 180 kW (245 k). Komu sa k BMW štvorvalec nehodí môže siahnuť po vrcholovom šesťvalci s výkonom 225 kW (306 k). Naftové agregáty zastupujú opäť dvojlitrové štvorvalce. Výkonnejší bude mať 135 kW (184 k), slabší 105 kW (143 k). Všetky motory si užívajú technológiu BMW TwinPower Turbo a spĺňajú emisnú normu Euro 6.

Nato, aby autá dosiahli čo najlepšiu efektivitu majú okrem „vršku“ optimalizovaný aj „spodok“. Môžu za to cudzie pojmy ako Air Curtain a Air Breather. Lačnosť motorov tlmí aj Start-Stop systém, rekuperácia brzdnej energie a indikátor preradenia.

Zdroj: BMW
Zdroj: BMW

 

Okrem šesťstupňovej manuálnej prevodovky si môžu zákazníci objednať aj 8-stupňový automat Steptronic. Nesmie chýbať ani voliteľný pohon xDrive, či režim ECO Pro.

Ako som už naznačil vyššie, okrem „individi“ prístupu a vzhľadu sa vie Gran Coupé premeniť aj na pracovný kočiar. Základný objem batožinového priestoru 480 litrov poteší nejedného akvaristu (pravda, aj iných). Keď sa k tomu pridá možnosť delenia sedadiel v pomere 40:20:40 a takmer rovná plošina po úplnom sklopení sedadiel razom sa z Gran Coupé stáva Gran Praktik.

Na záver prikladám predstavovacie video. Kto si na pohyblivé obrázky nepotrpí nájde šťastie v galérii.

jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo