2022-04-21 09:00:00
Aerium HX8
Aerium HX8
Zdroj: Aerium

Recenzia elektrokolobežky AERIUM HX8 – skvelý parťák na cesty, do práce aj na výlety

V súčasnosti zažívajú veľký boom vozítka poháňané elektrobatériami.

Trh je plný elektrobicyklov, elektroboardov, ale aj elektrokolobežiek. Rastúci záujem zvyšuje aj požiadavky na ich parametre, najmä na výkon.

Práve preto svetlo sveta uzrela elektrokolobežka AERIUM HX8, ktorá sa snaží ostatným produktom konkurovať lepšími jazdnými vlastnosťami a dlhším dojazdom. Či sa jej to podarilo, zistíte v dnešnej recenzii.

Čo v článku nájdete?

- Balenie

- Dizajn a konštrukcia

- Jazdné vlastnosti

- Údržba

- Výkon a výdrž batérie

- Vybavenie a funkcie

- Postrehy z používania

- Hodnotenie elektrokolobežky AERIUM HX8

Zdroj: Aerium

Balenie

Elektrokolobežka AERIUM HX8 je dodávaná v štandardnom balení, ktoré dokáže zamedziť akémukoľvek poškodeniu pri preprave. Pokiaľ nepatríte práve medzi svalovcov, pripravte sa na to, že balíček bude vážiť niečo málo cez 15 kg.

Vnútri nájdete kolobežku v zloženom stave, takže si nebudete musieť lámať hlavu so zložitou montážou. Na jej sprevádzkovanie vám postačí iba odstrániť ochranné obaly, zložiť ju a utiahnuť pár skrutiek. Nemusíte byť teda nijako zvlášť manuálne zruční alebo rozumieť zložitým technickým postupom.

Balenie samozrejme obsahuje aj vymeniteľnú elektrobatériu s nabíjačkou. Keďže sa jedná o väčšiu investíciu, odporúčame si tovar objednať od spoľahlivého predajcu. My osobne sme stavili na oficiálneho dovozcu tejto značky, a to e-shop Aerium.sk.

Zdroj: Aerium

Dizajn a konštrukcia

Konštrukcia elektrokolobežky je naozaj pevná, za čo môže poďakovať kvalitnému hliníku, z ktorého je vyrobená. O jej výdrži vypovedá aj garantovaná nosnosť, ktorá je stanovená na rovných 100 kg. Aj napriek tomu je s ňou možné ľahko manipulovať, vďaka čomu ju môžete zložiť a následne ľahko preniesť, kamkoľvek práve potrebujete.

V dnešnej dobe je nepochybne dôležitý aj dizajn. Preto tu výrobca stavil na jednoduchú kombináciu čiernej konštrukcie s červenými prvkami. Elektrokolobežka tak hneď na prvý pohľad pôsobí moderne, čisto a zároveň elegantne.

Zdroj: Aerium

Jazdné vlastnosti

Ako už bolo povedané, značka Aerium chcela týmto kúskom konkurovať ostatným výrobcom elektrokolobežiek a dosiahnuť predovšetkým lepšie jazdné vlastnosti. V prvom rade sa zamerala na konštrukciu motora, ktorý po menších úpravách dokáže ponúknuť výkon 350 W.

S jeho pomocou môžete pri jazde dosiahnuť rýchlosť až 25 km/h, čo je maximálna zákonom povolená rýchlosť. Z jedného bodu do druhého sa tak dostanete rýchlejšie ako so staršími modelmi kolobežiek. Výrobca si dal záležať aj na brzdnom systéme, ktorý je oveľa prepracovanejší.

Predtým totiž mali kolobežky problémy s dlhou brzdnou dráhou, ktorá bola dôvodom častých nehôd. Klasická mechanická kotúčová brzda je teraz posilňovaná elektromotorom, čo vedie k efektívnejšiemu brzdeniu.

Každého vodiča určite poteší zabudovaný tempomat, ktorý za vám bude udržiavať rovnakú rýchlosť počas dlhej jazdy. S elektrokolobežkou AERIUM HX8 sa nemusíte báť vyraziť ani do náročnejšieho terénu, zvládne totiž stúpanie do 20%.

V neposlednom rade je nutné spomenúť aj špeciálne navrhnuté desaťpalcové kolesá, ktoré vám počas jazdy zaistia maximálny pocit pohodlia. Konečne sa budete môcť rozlúčiť s tým, že pocítite každý hrboľ, kamienok či dlažobnú kocku, na ktorú narazíte. Plusom je protišmyková ochrana, ktorá vám zaručí bezpečnú jazdu takmer za každého počasia.

Zdroj: Aerium

Údržba

Už na prvý pohľad je možné vidieť, že elektrokolobežka AERIUM HX8 bola navrhnutá tak, aby s ňou jej majitelia nemali takmer žiadne starosti. Výrobca sa zameral predovšetkým na jej údržbu, ktorá vám zaberie minimum času.

Stačí, keď kolobežku občas utriete handričkou alebo s ňou zájdete k umývaciemu boxu, kde ju behom pár minút opláchnete a môžete zase vyraziť na cestu. Pri jej umývaní sa nemusíte báť, že by mohlo dôjsť k poškodeniu niektorých z komponentov. Tie sú dostatočne izolované a chránené pred vystavením vlhkosti.

Výkon a výdrž batérie

AERIUM sa okrem motora zameral aj na výdrž batérie, ktorá je pre väčšinu zákazníkov rozhodujúcim parametrom. Pri modeli HX8 sa rozhodol využiť lítiovú batériu s napätím 36 V a kapacitou 10 Ah. Tá je schopná ponúknuť dojazd v rozmedzí od 30 do 40 km.

Maximálna dojazdová vzdialenosť sa totiž odvíja hneď od niekoľkých premenných, a to hlavne hmotnosti vodiča a terénu, kde sa práve pohybujete. V každom prípade vám batéria pokojne vystačí na cestu do práce a späť domov, pričom vám pravdepodobne zostane množstvo energie aj na ďalší deň.

Pokiaľ sa však rozhodnete vydať na dlhšiu cestu, nemusíte zúfať, elektrokolobežka HX8 disponuje zabudovaným systémom, prostredníctvom ktorého ľahko a rýchlo vymeníte vybitú batériu za náhradnú.

Vybavenie a funkcie

Podobne ako väčšina zariadení, elektrokolobežky disponujú pokročilým vybavením a funkciami, ktoré vám značne uľahčia jazdu. Veľkou výhodou je napríklad LCD displej umiestnený uprostred riadidiel, s ktorého pomocou budete mať dokonalý prehľad nielen o stave kolobežky, ale aj najazdených kilometroch či rýchlosti.

Displej je navyše vybavený kvalitným podsvietením, takže naň uvidíte aj na priamom slnku. Na kolobežke sú samozrejme umiestnené bezpečnostné prvky, vrátane zadného výstražného svetla, ktoré je pri jazde za tmy nutnosťou. Za zmienku stojí aj praktický háčik na zavesenie osobných vecí či stojan, vďaka ktorému bude elektrokolobežka stabilne stáť.

Zdroj: Aerium

Postrehy z používania

Elektrokolobežka AERIUM HX8 sa nám osvedčila nielen na bežnom asfalte, ale aj na lesných chodníkoch. V oboch prípadoch kolobežka zvládala jazdu s prehľadom a nebolo poznať, že by mal náročnejší terén zásadný vplyv na jej výkon.

Vyskúšať sme si mohli aj jazdu na dlažobných kockách, ktorá bola pomerne pohodlná v porovnaní so skúsenosťami pri iných modeloch. Avšak kolobežka sa hodí nielen do mesta, ale aj do prírody, kde však nemôžete očakávať zázraky.

Total score: 9

Pri zhodnotení všetkých pre a proti sa elektrokolobežka AERIUM HX8 radí medzi jedny z najkvalitnejších elektrokolobežiek na trhu. Hodí sa prakticky pre všetky vekové kategórie, pričom ju využijete ako na jazdu do práce alebo do školy, tak aj na krátke výlety. V porovnaní so svojou konkurenciou dokáže ponúknuť dômyselnejšie riešenie systému elektrobatérie, ktorú môžete jednoducho vybrať a vymeniť za inú. Prekvapivý je aj samotný dojazd kolobežky, ktorý je stanovený na úctyhodných 40 km. Ak teda hľadáte kvalitnú elektrokolobežku, s ktorou sa nestratíte v meste ani v prírode, je pre vás model AERIUM HX8 tou správnou voľbou.

PRE:

  • jednoduché ovládanie
  • kvalitný displej s podsvietením
  • pevná a stabilná konštrukcia
  • dojazd až 40 km
  • vymeniteľná batéria
  • univerzálny a moderný dizajn

PROTI:

  • vyššia hmotnosť
  • menej výkonný motor

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: PR článok Aerium

Komentáre k článku


Stream naživo