2020-05-23 12:10:00
Volvo obmedzenie rýchlosti
Volvo obmedzenie rýchlosti
Zdroj: Volvo cars

Volvo obmedzí svoje modely na maximálne 180-ku

Pred časom (to už bolo dávno) niektoré autá jazdili aj v okolí 300 km/h. Potom prišlo obmedzenie.

Dôvodom bola deklarovaná bezpečnosť a veci okolo toho. Dnes žiadne sériové auto, aj keď na to má výkon a iné parametre, neprekročí elektronicky obmedzenú rýchlosť 250 km/h. Samozrejme, ak to niekto neobíde, lebo veď elektronika, je elektronika a tá sa dá rôzne modifikovať, nabúrať upraviť...

Rovnako tak aj značka Ford pred časom prišla s obmedzeniami pre mladých vodičov, kde naprogramovanie zapaľovacieho kľúča obmedzilo niektoré funkcie auta – a rýchlosť. Bolo to obmedzenie hlavne pre mladých a neskúsených vodičov, kým nezískajú prax a skúsenosti.

Keď prišli elektromobily, aj tie majú obmedzenú maximálnu rýchlosť. Tam je to však hlavne o dojazde a výdrži, aby sa ich batérie „nevyšťavili“ predčasne. Teraz zo severu zavanulo nové (zatiaľ dobrovoľné) obmedzenie. Švédska automobilka (s čínskym vlastníctvom) sa rozhodla znížiť maximálnu rýchlosť svojich áut.

Zdroj: Volvo cars

Každé nové vozidlo značky Volvo sa bude odteraz dodávať s obmedzenou najvyššou rýchlosťou 180 km/h a technológiou bezpečnostného kľúča Care Key. Tým spoločnosť Volvo Cars plní svoj minuloročný sľub o zavedení takéhoto obmedzenia. Ide tým nad rámec dopravných a právnych predpisov v snahe vyplniť zostávajúce biele miesta, ktoré ju delia od vytúženého stavu, keď na cestách už nebude dochádzať k žiadnym smrteľným nehodám ani vážnym zraneniam.

Okrem obmedzenia rýchlosti bude každé vozidlo Volvo vybavené technológiou bezpečnostného kľúča Care Key, ktorá umožní vodičom nastaviť si ďalšie obmedzenia maximálnej rýchlosti vozidla, napríklad predtým, ako vozidlo požičajú rodinnému príslušníkovi, alebo mladšiemu, či neskúsenému vodičovi.

Rýchlostný limit 180 km/h aj technológia Care Key poukazujú na nebezpečenstvá prekračovania rýchlosti. Zároveň stavajú spoločnosť Volvo Cars ako svetového lídra v oblasti bezpečnosti. Obe funkcie dokazujú, že výrobcovia automobilov môžu prevziať aktívnu zodpovednosť v úsilí o dosiahnutie nulovej bilancie smrteľných dopravných nehôd.

Zdroj: Volvo cars

Obmedzenie najvyššej rýchlosti sa už od svojho ohlásenia ukázalo ako kontroverzný krok. Niektorí pozorovatelia spochybňujú právo výrobcov automobilov zavádzať takéto obmedzenia prostredníctvom dostupnej technológie. Spoločnosť Volvo Cars sa napriek tomu domnieva, že je jej povinnosťou ako priekopníka v oblasti bezpečnosti pokračovať v tejto tradícii a viesť diskusiu o právach a povinnostiach výrobcov automobilov konať tak, aby v konečnom dôsledku zachraňovali ľudské životy, aj keby to malo znamenať stratu potenciálnych zákazníkov.

„Sme presvedčení, že výrobca automobilov je zodpovedný za zvyšovanie bezpečnosti cestnej premávky,“ uviedol Malin Ekholm, riaditeľ Bezpečnostného strediska spoločnosti Volvo Cars. „Naša technológia obmedzujúca rýchlosť a dialóg, ktorý vyvolala, sú v súlade s týmto zmýšľaním. Obmedzenie rýchlosti a bezpečnostný kľúč Care Key pomáhajú ľuďom zamyslieť sa a uvedomiť si, že prekračovanie rýchlosti je nebezpečné. Zároveň im umožňujú zostať pokojnejšími a podporujú lepšie správanie za volantom.“

Prečo obmedzovanie rýchlosti? Lebo nad hranicou určitej rýchlosti ani bezpečnostné technológie vo vozidle, ani inteligentná infraštruktúra nestačia, aby v prípade dopravnej nehody dokázali zabrániť vážnym zraneniam či obetiam na životoch.

Práve preto sú vo väčšine západných krajín zavedené rýchlostné obmedzenia. Neustále však dochádza k ich porušovaniu a všadeprítomné prekračovanie rýchlosti je jednou z najčastejších príčin úmrtí na cestách. Hoci pokuty za prekročenie rýchlosti dostávajú dodnes milióny vodičov, tento trend sa opakuje každý rok.

Zdroj: Volvo cars

Výskumy ukazujú, že ľudia všeobecne nedostatočne chápu nebezpečenstvo prekračovania povolenej rýchlosti. Preto mnohí často jazdia príliš rýchlo a neprispôsobujú rýchlosť jazdy dopravnej situácii.

Bezpečnosť na cestách okrem prekračovania rýchlosti významne ohrozuje aj jazda pod vplyvom omamných látok a rozptýlenie vodiča. Tieto faktory predstavujú zostávajúce biele miesta vo vízii spoločnosti Volvo Cars o budúcnosti bez smrteľných nehôd a vážnych zranení na cestách. V rámci svojej práce v oblasti bezpečnosti preto podniká kroky na riešenie všetkých troch aspektov ľudského správania a pripravuje ďalšie prvky a funkcie, ktoré v tomto smere zavedie vo svojich budúcich vozidlách.

Redakčná úvaha: Po týchto informáciách vybratých z oficiálnej tlačovej správy ma až striaslo: trend je jasný – smeruje to k autonómnym, vysoko bezpečným dopravným prostriedkom, kde človek, ako nespoľahlivý element, nebude mať právo zasahovať do riadenia. Netýka sa to iba a práve Volva, tento smer nastúpili aj ďalšie značky.

Umelá inteligencia postupne vytesní aj posledné zvyšky zdravého rozumu a z ľudí sa stanú nesvojprávne, umelo ovládané žijúce tvory. Čo to má byť potom za život? Lepšie a krajšie zajtrajšky? No, ďakujem pekne. Nezávidím nikomu, kto sa toho nielen že dožije, ale sa bude musieť prispôsobiť, vlastne podrobiť novým pravidlám a poriadkom. Chce toto ľudstvo naozaj dopustiť? Zdá sa, že už sa tak postupne deje...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Volvo cars

Komentáre k článku


Stream naživo