2019-03-03 08:05:00
Volvo XC90 2020
Volvo XC90 2020
Zdroj: Volvo

Volvo XC90 2020 – Nový naftový motor a zároveň prvý mild-hybrid: B5 AWD

Volvo predstavilo inovovaný model XC90. Modelový rok 2020 prináša najmä úplne nový naftový mild-hybrid.

Spoločnosť Volvo Cars predstavila vynovenú verziu svojho najpredávanejšieho veľkého SUV XC90, ktoré je vlajkovou loďou značky Volvo. Vynovený model XC90 prináša možnosť vybrať si pohonnú jednotku s novou technológiou pomáhajúcou šetriť palivo. Táto technológia predstavuje ďalší krok v ambicióznej stratégii elektrifikácie spoločnosti.

Vynovená  verzia modelu XC90 ponúka zákazníkom  najnovší brzdný systém využívajúci obnoviteľnú kinetickú energiu, ktorý bude dostupný s už existujúcimi spaľovacími motormi.  Volvo tak uviedlo nový integrovaný elektrifikovaný pohonný systém pod  novým označením "B".

Táto nová elektrifikovaná pohonná jednotka ponúka vodičom až 15% úspor paliva a zníženie emisií.

Nový elektronický brzdový systém spolupracuje  so systémom obnovy energie a znižuje spotrebu paliva a emisie tým, že obnovuje kinetickú energiu pri brzdení.

Ako prvý variant sa do výroby dostane verzia s označením B5 AWD. Technické informácie odhaľujú, že systém bude schopný rekuperovanú energiu vracať späť na kolesá prostredníctvom pomoci spaľovaciemu motoru elektromotorom. Kým výkon naftového motora je pri tejto verzii 173 kW (235 k) pri 4000 ot/min a krútiaci moment je 480 Nm pri 1750 až 2250 ot/min, výkon elektromotora je maximálne 10 kW (3000 ot/min) a maximálny krútiaci moment je 40 Nm (0-2280 Nm). Maximálny výkon celej sústavy je tak 235 + 14k a maximálny krútiaci moment je 480 + 40 Nm. Pomoc elektromotora očakávam najmä v nižších rýchlostiach pri akcelerácii, teda tam, kde by takáto pomoc mala byť najefektívnejšia.

Uvedenie nových vozidiel s označením XC90 "B" predstavuje významný krok spoločnosti Volvo Cars k jej elektrifikačným ambíciám. Nové vozidlá s označením "B" dopĺňajú existujúci hybridný elektrifikovaný variant T8 Twin Engine.

Exteriér vynoveného modelu ponúka decentné vylepšenia pôvodného oceňovaného dizajnu, ako sú nové kolesá, farby exteriéru a moderná nová mriežka chladiča.

Zdroj: Volvo

Najzásadnejšími zmenami v interiéri je skutočnosť, že XC90 je možné objednať s množstvom rôznych spôsobov usporiadania sedadiel.

Od štvormiestneho variantu Excellence cez sedemmiestne rodinné SUV až po úplne novú šesťmiestnu konfiguráciu bude Volvo XC90 v ponuke v usporiadaní s ľubovoľným počtom sedadiel, ktoré bude najlepšie vyhovovať preferenciám a životnému štýlu jednotlivých kupujúcich. Ďalšie možnosti osobného prispôsobenia ponúka aj výber nových interiérových materiálov, napríklad vlnenej tkaniny.

Model XC90, ktorý je postavený na báze vlastnej platformy značky Volvo a disponuje aj jej vlastnou hnacou sústavou a bezpečnostnými technológiami, znamenal začiatok oživenia spoločnosti Volvo Cars. Priniesol novú, hrdú masku značky Volvo, ktorú charakterizovali svetlomety s motívom Thorovho kladiva a plávajúca mriežka chladiča, pričom zaviedol modulárnu architektúru SPA a revolučný dizajn interiéru, ktorý možno nájsť na všetkých nových vozidlách Série 90 a 60.

Zdroj: Volvo

Model XC90 teraz v rámci technológií aktívnej bezpečnosti ponúka vodičom pomoc s riadením v rámci systému automatického brzdenia v meste City Safety aj informačného systému o slepom uhle. Systém City Safety s funkciou automatického brzdenia je dodnes jediným systémom na trhu, ktorý rozpoznáva chodcov, cyklistov aj veľké zvieratá. Systém zmierňovania nárazov s protiidúcimi vozidlami, ktorý bol prvý raz uvedený v modeli XC60, je teraz v ponuke aj pre SUV XC90, zatiaľ čo technológia upozornenia na križujúce vozidlá teraz ponúka aj funkciu automatického brzdenia.

Verzia SUV XC90 pre modelový rok 2020 sa začne vyrábať v máji vo švédskom závode Torslanda.

Nové a zmodernizované pohonné jednotky sa predstavia aj v ďalších vozidlách značky Volvo postavených na modulárnej platforme SPA. 

Zdroj: Volvo

Zmodernizovaný plug-in hybridný systém T8 Twin Engine s výkonom 420 koní má nový akumulátor s pokročilým dobíjaním prostredníctvom elektronického brzdového systému. Pohonná jednotka T8 poskytuje približne o 15 percent dlhší dojazd a je k dispozícii vo všetkých modeloch radov 90 a 60. Reálny dojazd podľa WLTP sa pri XC90-tke pohybuje na úrovni 41 až 45 km.

Modernizovaná verzia „slabšieho“ plug-in hybridného systému, ktorý sa pri menších modeloch S60 a V60 označuje ako T6 Twin Engine sa tiež kombinuje s novým akumulátorom a technológiou elektronického brzdenia. Aj táto pohonná jednotka ponúka približne o 15 percent dlhší dojazd.

Model XC90 bude dostupný ako mild-hybridný variant so zážihovým alebo vznetovým motorom s označením B5 alebo mild-hybridný variant so zážihovým motorom s označením B6.

V prípade modelu XC60 si zákazníci budú môcť vybrať buď mild-hybrid so zážihovým alebo vznetovým motorom s označením B5, mild-hybrid B4 so vznetovým motorom alebo mild-hybrid B6 so zážihovým motorom. Zážihový variant B5 bude mať v ponuke pohon predných alebo všetkých kolies.

SUV model XC40 značky Volvo založený na menšej kompaktnej modulárnej platforme tiež  dostane novú elektrifikovanú verziu, konkrétne plug-in hybridný systém T5 Twin Engine so zážihovým motorom. Neskôr pribudne aj druhá plug-in hybridná verzia T4 Twin Engine.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Volvo

Komentáre k článku


Stream naživo