2020-03-24 11:15:00
KORONAVÍRUS Čínska automobilka BYD
BYD vyrába najviac ochranných rúšok na svete

KORONAVÍRUS Čínska automobilka BYD vyrába najviac ochranných rúšok na svete

Spoločnosť BYD vytvorila najväčší závod na výrobu masiek na tvárové masky na svete.

Firma BYD je čínsky konglomerát s obrovským záberom. Pred rokmi sa dostal do povedomia verejnosti vo svete predovšetkým svojimi osobnými automobilmi, ktoré boli kópiami rôznych modelov známych značiek. Firma si časom našla svojský výrobný program a preorientovala sa na výrobu elektromobilov. Nielen osobných, ale aj elektrických autobusov. Montuje tiež smartfóny a iné elektronické zariadenia.

Koncom januára začal BYD pomáhať pri výrobe masiek a dezinfekčných gélov na zvládanie rastúceho ohniska COVID-19. Predseda predstavenstva BYD Wang Chuanfu vymenoval osobitnú pracovnú skupinu zloženú z vedúcich predstaviteľov rôznych obchodných divízií a viac ako 3 000 inžinierov zapojených do výskumu a vývoja, dizajnu, spracovania a ďalších úloh.

Pracovná skupina sa pohybovala neuveriteľnou rýchlosťou a za menej ako dva týždne dokončila prácu, ktorá zvyčajne trvá dva mesiace. Za sedem dní dokončila výskum, vývoj, ako aj výrobný proces zariadení na výrobu masiek. Za normálnych okolností by to trvalo na trhu (rozumej v Číne, lebo v Európe by to trvalo niekoľkonásobne viac) 15 až 30 dní na úplnú výrobu stroja na výrobu masiek. BYD zároveň dokončil výskum a vývoj ručných dezinfekčných prostriedkov na ruky v priebehu šiestich dní, ktoré boli zaslané zdravotníckemu personálu na frontovej línii epidémie už po ôsmich dňoch.

8. februára spoločnosť BYD oficiálne oznámila výrobu masiek a dezinfekčných gélov na zvládnutie ohniska COVID-19 a v ten deň aj začali nové výrobné linky v jednom z priemyselných parkov spoločnosti BYD v Shenzhene vyrábať tieto nedostatkové ochranné prostriedky. Stovky zamestnancov pracovali nepretržite na denné aj nočné smeny. Spoločnosť známa svojimi elektrickými vozidlami a batériami začala dodávať prvé šarže vodičom autobusov, taxíkov ako aj dobrovoľníkom a zamestnancom letísk a leteckých spoločností. Poskytuje tieto rúška tiež svojim vlastným pracovníkov.

Výroba masky vyžaduje dokonale čisté a sterilné prostredie a vybavenie, a preto sú na to zvlášť vhodné miestnosti bez prachu od spoločnosti BYD, ktoré sa predtým používali na montáž smartfónov. Keďže spoločnosť nedokázala dostatočne rýchlo získať zariadenie na výrobu masiek, pustila sa do výroby vlastných strojov. Teraz môže vyrábať viac ako tucet týchto strojov denne. Podľa oddelenia kontroly čínskej vlády je kvalita masiek BYD výrazne lepšia ako podobné masky v priemysle.

Závod pracuje na plný výkon a je schopný denne vyrábať 5 miliónov masiek a 300 000 fliaš dezinfekčných prostriedkov. To umožňuje spoločnosti pomôcť zmierniť ich vážny nedostatok, ktorý ovplyvnil nemocnice v Číne v dôsledku globálneho prepuknutia choroby COVID-19.

„Výrobná linka pre vysokokvalitné masky na tvár vyžaduje asi 1 300 dielcov pre rôzne ozubené kolesá, reťaze a valčeky, z ktorých 90% tvoria dielce spoločnosti BYD, ktoré vyrábajú sami,“ uviedol Sherry Li, generálny riaditeľ kancelárie prezidenta BYD.

Od svojho založenia BYD vytvoril špecializovaný tím na výskum, vývoj a výrobu svojich vlastných zariadení. Tento tím sa angažoval v nezávislom výskume a vývoji a výrobe komplexných výrobných liniek a zariadení, ako sú elektronika, batérie a nové elektrické vozidlá. Vlastné obrábacie centrá disponujú celým radom vysoko presných zariadení, ako sú napríklad brúsky a formy. Táto zbierka hardvéru spolu s rezervou odbornej a technickej pracovnej sily poskytla BYD v priebehu rokov schopnosti a bohaté skúsenosti s rozsiahlou presnou výrobou. Len tak mimochodom, viete, čo znamená názov firmy BYD? Je to akronym, teda skratka z Build Your Dreams – postav si svoje sny... Čo dodať?

„V oblasti elektroniky firmy BYD majú kvalitné mobilné telefóny, ktoré vyrábame, vysoké požiadavky na kvalitu, hydroizoláciu a ďalšie aspekty. To sa týka aj našich vysokých štandardov pre formy, automatizované vybavenie, výrobné procesy a ďalšie,“ povedal Zhao Jianping, generálny riaditeľ divízie kvality BYD. „Inými slovami, vybavenie, ktoré už máme, ponúka presnosť a kvalitu, ktorá je omnoho vyššia ako to, čo sa bežne vyžaduje na výrobu masiek.“

Keďže prišlo množstvo objednávok po tom, ako spoločnosť oznámila svoju výrobu masiek a dezinfekčných prostriedkov, najvýznamnejšou výzvou bolo rýchle rozšírenie jej výrobnej kapacity na uspokojenie dopytu po týchto veľmi potrebných položkách. S tým, že spoločnosť denne vyrába asi päť až desať nových strojov na výrobu masiek, počet masiek vyrábaných spoločnosťou BYD stúpa rýchlosťou približne 300 000 až 500 000 kusov za deň. V súčasnosti má celkovú výrobnú kapacitu už viac ako miliónov masiek za deň. Zodpovedá to štvrtine celej čínskej výrobnej kapacity začiatkom februára.

Bez náležitých bezpečnostných opatrení, ako sú masky, spoločnosti riskovali šírenie epidémie koronavírusu medzi zamestnancami. Kým v minulom roku Čína vyrobila na pevnine viac ako 5 miliárd tvárových masiek - približne polovicu svetovej produkcie - stále ich je nedostatok, keďže počet infekcií stúpa. Miestne vlády vrátane mestského úradu v Pekingu zakázali štátnym zamestnancom nosiť masky typu N95, ktoré sú naliehavo potrebné v nemocniciach.

Nielen automobilky vyrábajú rúška a masky

Čínska automobilka BYD nie je jediná, ktorá vyrába tento veľmi žiadaný tovar. Aj ďalší výrobcovia automobilov prekonfigurovali výrobné linky na výrobu masiek, ktoré môžu pomôcť blokovať častice a mikróby. K tomuto úsiliu sa pripojil ropný gigant Sinopec a montážny závod mobilov iPhone, spoločnosť Foxconn. Niektoré vyrábajú aj dezinfekčné a ochranné okuliare. Lebo hoci je Čína najväčším výrobcom na svete, jej výrobná kapacita takmer 15 miliónov masiek za deň v súčasnej kríze nestačila.

SAIC-GM-Wuling, podnik General Motors v Číne, uviedol, že vybudoval 14 výrobných liniek s dennou kapacitou 1,7 milióna masiek.

Spoločnosť Foxconn začala vyrábať masky 5. februára pre svojich 1 milión zamestnancov, pričom sa uvádza, že denná produkcia sa do konca mesiaca dosiahne 2 milióny.

Výrobca nákladných vozidiel Shaanxi Automobile Group začal vyrábať okuliare a podľa miestnych správ je schopný produkovať viac ako 3 000 kusov denne.

Sinopec alebo China Petroleum & Chemical uviedol, že získali vybavenie na výrobu masiek a spustili 11 výrobných liniek.

Spoločnosť Guangzhou Automobile Group, ktorá vyrába automobily so spoločnosťami Toyota a Honda, uviedla, že sa zaoberá výrobou masiek ako aj zariadení na výrobu masiek.

Čína vyhlásila „ľudovú vojnu“ proti najzávažnejšiemu prepuknutiu vírusu za posledné desaťročia, ktoré viedlo k mnohým úmrtiam. V stávke bolo aj hospodárstvo krajiny, pretože spoločnosti sa snažili obnoviť výrobu po celoštátnom sviatku lunárneho Nového roka. Preto bolo potrebné postarať sa o pomoc pri zadržaní vírusu.

Rýchly prechod z výroby jedného produktu na druhý iba potvrdzuje silu Číny ako výrobného obra, zároveň zdôrazňuje naliehavosť, s akou sa spoločnosti snažia zastaviť vírus pred paralyzujúcimi následkami.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo