2015-02-05 04:50:00
Yema automobily
Yema automobily
Zdroj: carnewschina.com, yema, Auto Sina, Le Blog Auto, wikimedia.org

Čínske automobilové napodobneniny časť I. Nie, toto vôbec nie je Touareg!

Nie, toto vôbec nie je Tuareg. Nevidíte, že sa čínska Yema T70 vôbec nepodobá?

Poriadne si pretrite oči. Už vidíte ten originálny štýl a unikátny dizajn? Že nie? Nie ste sami. Nedávno sme sa venovali napodobenine Volkswagenu Amarok, predtým nás zasa zaujala zmes európskych a japonských áut v čínskom vydaní – BYD Tang, a tak sme si položili otázku, ktorá automobilka priniesla najviac kópií európskych, amerických, či japonských áut? Nuž, adeptov na triumf je viac než sme čakali. Začnime od konca...

Yema je automobilka z Číny, ktorá nedávno predstavila svoj nový model SUV s názvom T70. Na začiatok si musíme jasne definovať, že Yema nikdy nič nekopírovala a vždy prichádzala s vlastným dizajnom.

Ak neveríte, porovnajte si pôvodnú T70-tku a tú od Yemy:

Zdroj: wikimedia
Zdroj: carnewschina.com, yema, Auto Sina, Le Blog Auto, wikimedia.org

Vidíte, že sa nepodobajú? Tak v čom je problém?

Asi v tom, že Yema T70 sa nepodobá na starý ruský tank, aj keď je pravdepodobné, že s ním zdieľa jazdné vlastnosti... Nie, Yema T70 sa podobá na auto, na Wagen a nie len tak nejaký, ale na ľudový Nomád predchádzajúcej generácie – Volkswagen Tuareg.

Ak by ste však tieto dva automobily postavili vedľa seba, bude vám jasné, prečo by prípadné sťažnosti Volkswagenu čínske súdy rýchlo zmietli zo stola. Aj keď sa dizajn podobá a úplnú podobnosť kazí asi len dosť nevkusná ligotavá lišta chladiča, autá sú úplne iné, najmä proporčne. O úplnej inakosti síce nemôžeme písať po nahliadnutí do interiéru T70-tky (opäť to tam nevyzerá ako v tanku). Každému je ale jasné, že inšpirácia Tuaregom a koncernom VW sa nemohla preniesť úplne do všetkého, no ten infotainment...

Podkapotou tohto klonu možno nájsť benzínový prepĺňaný motor 1,8 litra s výkonom 170 koní, alebo ten istý motor bez turba s výkonom 131 koní. K dispozícii je buď automatická prevodovka CVT, alebo päťstupňový manuál.

Inak, Yema nie je jediná automobilka z Číny, ktorá sa inšpirovala Tuaregom. Známy je aj model Zotye T600. T600 je typ robota z filmu Terminátor. Našim očiam, ušiam a najmä srdcu pripomína skôr model Tatra 600 (T600) Tatraplan. Našťastie ten Čína nekopírovala. Veru, Čína nie...

Zdroj: wikimedia
Zdroj: autoexpress.co.uk

Automobilka Yema je známa svojou záľubou vo vyhľadávaní dizajnových inšpirácií na vyhľadávačoch typu Google (za všetko môže Google). Z jej portfólia následne vyberáme tie najoriginálnejšie kúsky:

Mustang F-16

Zdroj: carnewschina.com, yema, Auto Sina, Le Blog Auto, wikimedia.org

Do vyhľadávača obrázkov treba zadať nasledujúcu kombináciu slov: american classic, army, made in china, fighter, cool words in english, copyright, german car a na monitor vám vylezie zhruba to, čo pravdepodobne inšpirovalo automobilku Yema k tvorbe názvov modelov značky a možno aj k tvorbe dizajnu značky.  

Automobil, ktorý vidíte nižšie sa totiž nevolá Yema, ale Mustang F-16. Mustang je totiž značkou vlastnenou Yemou, no a F-16 je názov modelu. V aute ale svalnaté americké auto, či výkon stíhačky nenájdete. Čo však nájdete určite, je inšpirácia modelom Audi A4 Avant.

Zdroj: carnewschina.com, yema, Auto Sina, Le Blog Auto, wikimedia.org
Zdroj: carnewschina.com, yema, Auto Sina, Le Blog Auto, wikimedia.org

Opäť ide o náhodu, test s porovnaním áut postavených vedľa seba by znova jednoznačne dokázal, že Mustang F-16 s Audi A4 Avant nemá veľa spoločného, hlavne v zadnej časti.

E-SUV

„E-súvé“ je tiež mimoriadne originálny názov vozidla, ktoré Yema predstavila v roku 2011. Trošku sa nám ponáša na Infiniti EX...

Zdroj: carnewschina.com, yema, Auto Sina, Le Blog Auto, wikimedia.org

T-SUV

Vrcholom programu vývoja automobilky je model predstavený v tom istom roku. Nazýva sa T-SUV a za "ideový" vzor si zobral Volkswagen Tiguan. Keďže sa obrázky z internetu ťažko konvertujú do technických výkresov, čínsky Tiguan je opäť dosť nesúmerný a nemožno s istotou vyhlásiť, že je to kópia (v Číne). Hlavne ak si všimnete zadnú časť a svetlá zo staršieho Tuarega. Netreba veľa predstavivosti a auto sa vám môže podobať aj na niečo iné. Na nešťastie pre automobilku, aj kopírovanie nemusí byť receptom na úspech, ak ho vykonávajú amatéri. Človek sa snaží okopírovať Tiguana a vyjde mu z toho napríklad starý Carens...

Zdroj: carnewschina.com, yema, Auto Sina, Le Blog Auto, wikimedia.org

SQJ6451 CUV

V histórii vývoja automobilov Yema sa posúvame ďalej. Pripomeňme si jeden z najpresvedčivejšie urobených „fejkov“ počas existencie automobilky.  

Zdroj: carnewschina.com, yema, Auto Sina, Le Blog Auto, wikimedia.org

Zmes číslic a písmen v názve je pravdepodobne pre zmätenie nepriateľa. Nepriateľ sa ale oklamať nedá a Subaru Forester prvej generácie v aute vidí, aj keď nechce. V zadnej časti môže nepriateľ čínskych vozidiel naďabiť na Nissan X-Trail, no nájdu sa aj iné. Treba tomuto modelu uznať aspoň to, že vyzerá najsúmernejšie.

Na dnes to bolo všetko, s čínskymi fejkami ale nekončíme. A prečo sme vyberali takmer výhradne od jednej značky? Tie napodobeniny totiž niečo dokumentujú - ako sa postupom času z neforemných smiešnych napodobenín menia na solídne pôsobiace vozidlá. Čína ide hore, hore...

Ján Hargaš
ZDROJ: Carscoops, autoexpres, autonews china

Komentáre k článku


Stream naživo