2020-01-16 16:00:00
Škoda Citigo iV a
Škoda Citigo iV a Superb iV
Zdroj: Škoda auto

Škoda je najpredávanejšia značka na Slovensku za rok 2019

V roku 2019 sa na Slovensku predalo celkovo 101 568, čo je o takmer 3 500 vozidiel viac, ako rok predtým.

V predaji vedie suverénne značka Škoda, ktorá zákazníkom dodala 20 211 vozidiel. Tržný podiel značky Škoda vzrástol a dosiahol 19,9 %. Najžiadanejšie boli modely Fabia a Octavia. Veľký úspech zaznamenal aj nový model Scala, ktorý značka Škoda uviedla na slovenský trh len v polovici apríla minulého roka.

Škoda sa už dlhodobo teší veľkej obľube zákazníkov na Slovenskom trhu. V porovnaní s rokom 2018 značka dodala na trh o 856 vozidiel viac. Dosiahla tak podiel na trhu 19,9 %. Znamená to, že každé piate vozidlo predané na Slovensku v minulom roku malo na kapote okrídlený šíp.

„Sme skutočne hrdí na to, že sme pre Slovákov jednoznačne voľbou číslo jeden. Chcem sa poďakovať za prejavenú dôveru. Robíme maximum, aby sme prinášali najnovšie technológie v kombinácii s vysokou kvalitou. Minulý rok bol naozaj bohatý: nový model Scala, modernizovaná vlajková loď Superb a obohatenie SUV ponuky o mestský crossover Kamiq. Portfólio značky teraz dokáže splniť požiadavky širokej skupiny zákazníkov,“ hovorí Marek Ružička, konateľ spoločnosti Škoda Auto Slovensko. „Vstúpili aj do éry elektromobility a veľmi úspešne sme naštartovali predaj elektrických vozidiel.“

Zdroj: Škoda Auto - Ivo Hercik
Zdroj: Škoda auto

Najobľúbenejším modelom 2019 je Fabia

Prvenstvo značky Škoda potvrdzuje aj poradie najpredávanejších modelov na Slovensku. Prvú priečku obhájil model Fabia (5 474 ks). V tesnom závese skončil ikonický model Octavia (5 218 ks). V prvej desiatke najpredávanejších modelov figuruje aj Škoda Karoq a Kodiaq. Svoj prím si v kategórii strednej triedy opäť obhájil aj model Superb s 1 484 predanými kusmi.

Aj segment SUV ovládla značka Škoda, spolu si ich v minulom roku vybralo až 4 681 zákazníkov. Suverénne najpredávanejším SUV z portfólia Škoda je model Karoq, ktorý je zároveň druhým najpredávanejším SUV modelom na Slovensku. Predalo sa ho totiž až 2 344 kusov. Z modelového radu Kodiaq si predalo celkovo 1 949 kusov. K vynikajúcemu výsledku prispel aj predaj modelu Kodiaq (338 ks), ktorého predaj sa spustil až koncom roka.

Zdroj: SKoda
Zdroj: Jozef Vydra

Bodovali aj novinky

Záujmu Slovákov sa netešia len stálice z ponuky značky Škoda. V apríli uviedla na trh úplne nový model – plnohodnotný rodinný hatchback Scala. Aj napriek tomu, že sa predávala len necelých 9 mesiacov, dosiahla skvelé predajné čísla – 1 664 ks. Na záver roka Škoda uviedla do predaja aj svoj prvý mestský crossover, model Kodiaq. V roku 2019 si ho odviezlo domov prvých 338 zákazníkov. Dvojica nových modelov zaujal zákazníkov nielen novým dizajnom, ale hlavne inovatívnymi technológiami, ktoré priniesli. V tomto segmente totiž nie je bežné, aby vozidlo malo systém sledovania mŕtveho uhla až do 70 m, parkovacieho asistenta, asistenta rozpoznávania únavy, adaptívny tempomat až do 210 km/h, či elektricky otvárané veko batožinového priestoru.

Navyše obe novinky patria vo svojej kategórii k priekopníkom v oblasti infotainmentu a konektivity.  Po prvýkrát vo vozidlách Škoda je použitá tretia generácia modulárnej stavebnice infotainmentu MIB. Displej Virtuálneho kokpitu patrí u modelov Scala a Kamiq k najväčším v segmente. Vďaka zabudovanej eSIM karte je vozidlo neustále online.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Škoda auto

Prelomový rok

Rok 2019 bol pre značku Škoda významný ešte z jedného dôvodu. Je ním vstup do éry elektromobility. Škoda uviedla dve novinky: plne elektrický model Citigo iV ponúka lokálne bezemisné riešenie s dojazdom až 253 km, kde pohon zaisťuje elektromotor s výkonom 61 kW poháňajúci predné kolesá. Maximálny krútiaci moment 212 Nm je k dispozícii už od štartu a pružné zrýchlenie zo 60 na 100 km/h tak zvláda za 7,3 sekundy, pričom zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá 12,3 s. Maximálna rýchlosť je 130 km/h.

Zdroj: Škoda auto

Druhým je plug-in hybrid vlajkovej lode značky, model Superb iV. Prvý sériovo vyrábaný model značky Škoda s touto technológiou má spaľovací motor 1,4 TSI a elektromotor. Batéria je s kapacitou 13 kWh a emisie CO₂ pri kombinovanej doprave tvoria menej ako 35 g/km. Celkový dojazd v kombinovanom režime je až 930 km, v úplne elektrickom režime až 56 kilometrov.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda auto

Komentáre k článku


Stream naživo