2019-05-27 16:00:19
Volkswagen GTI TCR
Volkswagen GTI TCR
Zdroj: Volkswagen

Volkswagen Golf GTI TCR: To najlepšie na záver + VIDEO

Na dobré veci sa niekedy oplatí počkať. Golf GTI TCR prišiel na trh ku koncu života súčasnej generácie Golfu, ale je to to najlepšie, čo môže GTI ponúknuť.

Plus 45 koní, plus 10 newtonmetrov, a mínus 0,6 sekundy v zrýchlení z nuly na 100 km/h. Tak stojí v tabuľke Golf GTI TCR v porovnaní s doteraz najvýkonnejšou bežne predávanou verziou Golf GTI Performance. Dovedna sa teda pozeráme na hot-hatch s výkonom 213 kW (290 k) a krútiacim momentom 380 Nm, ktorý je schopný vyšprintovať na stovku za neuveriteľných 5,6 s a keď si dáte odblokovať obmedzovač rýchlosti, potiahne vás až k hranici 260 km/h. Lenže Golf GTI TCR nie je len o vyššom výkone. Koniec-koncov, TCR odkazuje na seriál Touring Car Racing, v ktorom  má Volkswagen svojho zástupcu. Tiež sa volá Golf GTI TCR, ale na značky by ste sa ho snažili prihlásiť márne, aj keď jeho motor je s tým v našom Golfe identický. Pretekárske auto však musí mať okrem výkonného motora aj výborne vyladený podvozok a presne to spĺňa aj nový Golf GTI TCR.

Zdroj: Volkswagen

Pre dosiahnutie vyváženejších jazdných vlastností má najsilnejšie GTI upravenú kalibráciu adaptívnych tlmičov. Podvozok je nastavený tak, aby bol zábavnejší a aby sa zadná náprava aktívnejšie zapájala do hry. Vo výsledku je auto neutrálnejšie, má väčšiu priľnavosť vpredu a so správnou provokáciou dokáže šoféra potešiť pretáčavými chúťkami. A aby si ich mohol skúsený šofér naplno vychutnať, ponúka Golf GTI TCR popri športovom režime ESP aj možnosť úplne tento stabilizačný systém deaktivovať. Ak by ste si s novým GTI TCR chceli vyskúšať jazdu na okruhu, určite vás poteší možnosť objednať si ho už z výroby s legendárnymi semislick pneumatikami Michelin Pilot Sport Cup2.

Na okruhu treba mať aj poriadne brzdy, najmä ak má auto takú schopnosť zrýchľovať, ako práve TCR. Preto je vybavené výkonnejšími brzdami s plávajúcimi dierovanými kotúčmi vpredu, ktoré boli doteraz príplatkovou výbavou iba pre Golf R. Brzdia úžasne a pojem vädnutie prakticky nepoznajú. O chladenie motora pri vysokej záťaži sa starajú výkonnejšie chladiče, ktoré taktiež pochádzajú z Golfu R.

Zdroj: Volkswagen

Vizuálne odlíšite TCR od klasického GTI podľa športovejších nárazníkov, výraznejšieho difúzora, zväčšeného zadného spojleru a znížených prahov. Priplatiť si môžete aj za charakteristické polepy so vzorom včelieho plástu po bokoch auta. Vo vnútri nájdete volant s perforovanou kožou a vyznačenou stredovou polohou, ako aj sedadlá s novým dizajnom čalúnenia.

Volkswagen Golf GTI TCR jazdí naozaj úžasne. Je silný, neúnavný, zábavný, veľmi schopný a pritom vás v úplnom komforte odvezie každý deň do práce či na nákupy. Je to krásna rozlúčka s aktuálnou generáciou Golfu. Onedlho totiž príde nová.

Zdroj: Volkswagen

Ak chcete vidieť Golf GTI TCR v akcii, pozrite VIDEO, ktoré nájdete na našej stránke volkswagenblog.sk. Nájdete tam aj podrobný test a veľkú galériu fotografií.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Platená reklama/PR Volkswagen

Komentáre k článku


Stream naživo