2019-04-20 12:15:00
Škoda Bike Open Tour
Škoda Bike Open Tour 2019
Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Chceš vyhrať Škodu Fabia Combi? Poď jazdiť na bicykli!

Vo Svätom Jure boli počas soboty 13. apríla prvé preteky zo série pretekov Škoda Bike Open Tour 2019.

V náročnom, miestami až mrazivom, počasí prišlo úspešne do cieľa 802 pretekárov. Spolu dokázali zdolať 30 236 kilometrov. Najmladší účastník mal 8 rokov, najstarší 68. To potvrdzuje, že tieto preteky sú naozaj pre všetkých náruživých bajkerov.

Aby si mohli pretekári vychutnať prírodu naplno, kladú organizátori  dôraz na zelený prístup počas celých pretekov a plasty nahrádzajú ekologické a prírodné materiály.

Zdroj: Škoda Auto Slovensko
Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Počasie preverilo odhodlanie jazdcov

Nestále aprílové počasie sa naplno prejavilo aj počas pretekov. Účastníci sa museli na hrebeni Malých Karpát popasovať s teplotou tesne nad nulou, vetrom, dažďom aj slabým snežením. O to väčšia radosť bola v radoch fanúšikov, keď vítali svojich pretekárov v cieli. Tam sa podarilo doraziť na najdlhšej, 70 km trase 137 pretekárom, na 42 km trase 341 cyklistom a 21 km úspešne absolvovalo 294 účastníkov. Novú rodinnú kategóriu Škoda Family si užilo s ováciami v cieli 30 cyklistov.

Nová kategória Škoda Family

Na novú trať v dĺžke 5 kilometrov v kategórii Škoda Family vyštartovalo 50 pretekárov aj napriek náročným poveternostným podmienkam.

Zdroj: Škoda Auto Slovensko

"Sme veľmi radi, že rovnako ako naše autá, aj tieto preteky si môžu užiť celé rodiny. Je milé pozorovať začínajúcich cyklistov ako si užívajú atmosféru skutočných pretekov v profesionálnych podmienkach. Som úprimne rád, že ich neodradila ani nepriazeň počasia," uviedol Marek Růžička, konateľ spoločnosti Škoda Auto Slovensko.

O tretinu menej odpadu

Hlavným potešením pretekov Škoda Bike Open Tour2019 je pohyb v nádhernej prírode. Aby to tak bolo aj v ďalších rokoch, organizátori zvolili zelenší prístup počas celej série. Jednorazový plastový riad nahradili poháre a misky z kompostovateľného materiálu či drevené vidličky, ktoré sa zbierali do vriec na kompostovateľný odpad. Papier sa separoval samostatne do zberných nádob na triedený odpad v obci. Igelitové štartovacie tašky nahradili textilné vaky a letáky boli na recyklovanom papieri. Počas pretekov sa podarilo aj vďaka ústretovosti návštevníkov, vyprodukovať asi o tretinu odpadu menej ako minulý rok. Výzvou pre budúce ročníky je separovanie kovového odpadu. Organizátori nezabudli ani na čistenie lesov a priestoru, v ktorom preteky prebehli. S pomocou členov Cyklistického klubu vyzbierali zahodené obaly z nápojov,  potravín a iný odpad po celej trase pretekov, na parkovisku, na štarte a v cieli. 

Výborný servis a sprcha

Organizátori sa od minulého roka starajú o komfort pretekárov. V cieli tak na nich čakala cykloumyváreň a sprchy. Návštevníci pretekov sa mohli posilniť v stánkoch s občerstvením, vyskúšať degustáciu vín a deti sa vyblázniť vo fun zóne a pri množstve sprievodných akcií.

Škoda Fabia Combi pre verných účastníkov

Všetci zúčastnení cyklisti boli zaradení do záverečnej tomboly. V nej tí, čo sa zúčastnia najmenej na štyroch pretekoch série, môžu získať novú Škoda Fabia Combi so skvelou výbavou na cyklistické výlety.

Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Druhým podujatím série Škoda Bike Open Tour2019 bude Škoda Vlko Hron MTB 4. mája 2019. Športové a kultúrne zážitky si odnesú ako deti, tak aj cyklisti všetkých kategórií, ktorých je spolu 34. Jedna z nich je napríklad e-bike, chýbať nebude ani duatlon – kombinácia 10 kilometrov behu a 27 kilometrov jazdy na bicykli. Najťažšia trasa bude mať 75 kilometrov a prevýšenie okolo 1 300 metrov. Stúpanie „sedem vŕškov“ poskytne možnosť si siahnuť na dno svojich síl a odhodlania.

Preteky pre všetkých

Škoda Bike Open Tour sa počas svojej existencie vypracoval na prestížne a najvýznamnejšie preteky pre MTB bajkerov z radov profesionálov, amatérov i hoby cyklistov na Slovensku. Seriál v tomto roku pozostáva z piatich pretekov na Slovenska, ktoré sa konajú od apríla do augusta. Podujatia sú otvorené pre všetkých fanúšikov horskej cyklistiky – prihlásiť sa tak môžu nielen profesionálni cyklisti a amatéri, ale aj hoby bajkeri. Sú zároveň pripravené tak, aby ponúkli možnosť zapojiť sa naozaj všetkým, preto sú k dispozícii  rôzne vekové a výkonnostné kategórie

Zdroj: Škoda Auto Slovensko

Pre podrobnejšie informácie kliknite na Škoda Bike Open Tour2019

Kalendár podujatí Škoda Bike Open Tour2019

Škoda Bike Open Tour2019

13. 4. 2019

Škoda Svätojurský MTB maratón

4. 5. 2019

Škoda Vlko Hron MTB

25. 5. 2019

Škoda MTB maratón Levočské vrchy - Levoča

15. 6. 2019

Škoda MTB maratón Rajecké Teplice

10. 8. 2019

Škoda HORAL MTB maratón

Komentáre k článku


Stream naživo