2018-11-24 04:35:00
Carlos Ghosn
Carlos Ghosn
Zdroj: wiki

Šéfovi aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi hrozí 10 rokov. Nepriznal 71 miliónov

Carlos Ghosn v správach neuviedol príjmy vo výške až 71 miliónov USD, za to môže dostať trest desať rokov väzenia.

Bývalý predseda predstavenstva automobilky Nissan Carlos Ghosn vo finančných správach pre japonské úrady uviedol príjmy nižšie až o 71 miliónov USD (62,26 milióna eur). To je oveľa viac, než sa pôvodne odhadovalo. Informovali o tom v piatok japonské médiá.

Japonská prokuratúra vraj preto vzniesla proti Francúzovi libanonského pôvodu (nar. v Brazílii) nové obvinenia.

Prokurátori zatkli Ghosna v pondelok (19.11.) a spolu s ním obvinili aj jeho kolegu z vedenia automobilky Grega Kellyho, že od júna 2011 do júna 2015 podhodnotili príjem bývalého predsedu o približne 5 miliárd jenov (39,74 milióna eur).

Najnovšie je však Ghosn podozrivý, že v nasledujúcich fiškálnych rokoch nepriznal v správe o svojich príjmoch ďalšie 3 miliardy JPY, uviedli denníky Asahi a Nikkei.

Prokuratúra ho teraz plánuje obviniť z podhodnotenia svojich príjmov o celkom 8 miliárd jenov od júna 2011, napísali noviny Asahi.

Ghosn je tiež podozrivý, že do svojich priznaní nezhrnul ani zisk vo výške 4 miliárd jenov zo zhodnotenia akcií, ktoré dostával ako odmenu, tvrdia noviny Nikkei.

Tlačová agentúra Kyodo zase uviedla, že spoločnosť Nissan od roku 2002 vypláca 100.000 dolárov ročne Ghosnovej sestre, ktorá pritom nemala žiadny záznam o tom, že pracuje ako poradkyňa automobilovej skupiny.

Zástupca generálneho prokurátora Šin Kukimoto uviedol, že prípad Ghosn je "jedným z najzávažnejších typov zločinu" podľa japonského zákona o finančných nástrojoch a Ghosn by mohol čeliť 10-ročnému trestu odňatia slobody.

Jeho zatknutie a odvolanie z funkcie bolo šokujúcim zvratom pre "titana" automobilového sektora, ktorý postavil japonskú automobilku na nohy a vytvoril alianciu s francúzskym Renaultom a domácim rivalom Mitsubishi Motors.

Francúzsky a japonský ministri financií vo štvrtok na stretnutí v Paríži znova vyjadrili svoju "silnú podporu" pre alianciu. V spoločnom vyhlásení Bruno Le Maire a Hirošige Seko uviedi, že chcú zachovať túto spoluprácu.

Zatknutie Ghosna vytvára mocenské trenice v aliancii Renault - Nissan - Mitsubishi

Teraz nie je najlepší čas na úvahy o zmenách v mocenskej rovnováhe v aliancii Renault - Nissan, odkázalo údajne Francúzsko Japonsku. Uviedol to predstaviteľ kancelárie prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý nechcel byť menovaný.

Alianciou otriaslo zatknutie jej šéfa Carlosa Ghosna v Japonsku, kde čelí obvineniam z finančného pochybenia. To vyvolalo neistotu a napätie v otázke rovnováhy medzi partnermi.

Automobilka Nissan medzitým vo štvrtok odvolala Ghosna z postu predsedu predstavenstva.

Podľa nemenovaného francúzskeho predstaviteľa momentálne nie je vhodný čas na akékoľvek zmeny podielov členov aliancie. Spresnil, že Nissan by mohol napríklad zvýšiť svoj podiel v Renaulte, ale japonská firma údajne povedala, že to nemá v pláne.

Napriek tomu by mohlo dôjsť k diskusii o štruktúre aliancie v budúcnosti, dodal úradník z prezidentského paláca.

Francúzska vláda má 15 % podiel v automobilke Renault, ktorá zase vlastní 43,4 % podiel v Nissane. Japonská spoločnosť má zase 15 % podiel v Renaulte a 34 % podiel v Mitsubishi Motors.

Ghosn bol "architektom" trojčlennej aliancie a presadzoval jej hlbšie prepojenie vrátane potenciálneho úplného zlúčenia Renaultu a Nissanu, napriek silným výhradám v japonskej firme. Niektorí priemyselní analytici spojili tento tlak s načasovaním jeho zatknutia.

Už v minulosti sa viedli veľké debaty o prerozdelení podielov medzi jednotlivými členmi aliancie. Trenice vznikali medzi francúzskou vládou a vedením Nissanu. Ten sa od vzniku aliancie Renault - Nissan výrazne posilnil a dnes je väčší ako pôvodný líder aliancie Renault.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, SITA

Komentáre k článku


Stream naživo