2018-09-26 08:00:00
VW Polo GTI
VW Polo GTI
Zdroj: VW

Volkswagen Polo GTI: sláva upsizingu!

Väčší je lepší. To platí pre motory športových áut, medzi aké Polo GTI patrí. Čo sa týka rozmerov auta, pravidlá môžu byť aj opačné. Čo z toho vyplýva pre Polo GTI?

Vzhľadom na to, že nové Polo GTI dostalo (v dnešnej dobe nezvyčajne) väčší motor, než pred tým, pričom ide o malé, šikovné, kompaktné auto, môžeme hovoriť o poriadne zábavnej mašinke. Veru, dvojlitrový motor preplňovaný turbom v tejto triede vôbec nie je bežný. Dokonca je jedinečný. Relatívne malá, kompaktná karoséria vám necháva viac miesta na ceste pre seba, a teda aj viac priestoru pre zábavu.

A že si tej zábavy užijete za plné dúšky! Silný dvojlitrový preplňovaný motor s výkonom 147 kW (200 koní) a krútiacim momentom 320 Nm nemá s malým hatchbackom veľa práce. Autíčko vážiace necelých 1 350 kg vystrelí z 0 na 100 km/h len za 6,7 sekundy. Akcelerácia nepoľaví, až kým nedosiahnete maximálnu rýchlosť 237 km/h.

Zdroj: VW

Spoza volantu teda Polo GTI pôsobí vyslovene svalnato. Keď prvý krát šliapnete na plyn, zareaguje vďaka väčšiemu objemu motora rýchlejšie a ostrejšie, než by ste čakali. Akceleráciu navyše doprevádza dráždivo hrubý, športový zvuk z výfuku, ktorý len umocňuje zážitok z jazdy. Aj pri bežnej jazde si výfuk krásne vrčí a pri uvoľnení plynu si charizmaticky odpľuje. Nemusíte sa teda extrémne naháňať, aby ste z Pola GTI mali zážitok.

Zdroj: VW
Zdroj: VW

Keď však Polo GTI zoberiete na dobrú cestu či okruh a začnete sa naháňať, posuniete úroveň zážitkov ešte ďalej. Má totiž kompletne prepracované pružiny a tlmiče. Celý podvozok je znížený o 15 mm pričom viete si priplatiť aj za elektronicky nastaviteľné tlmiče Sport Select s dvoma režimami tuhosti. S tými dostanete dokonca aj tuhší predný stabilizátor, robustnejšie tyčky riadenia a tuhšie vodiace ramená vzadu. Samozrejmosťou sú väčšie a výkonnejšie brzdy a elektronický „diferenciál“ XDS, ktorý pomáha prenášať všetok ten výkon na predné kolesá. Na okreskách teda Polo GTI doslova žiari. Dokážete s ním ponaháňať aj výkonnejšie a oveľa drahšie stroje. Jeho priateľské a predvídateľné jazdné vlastnosti vám umožňujú ľahko sa dostať na jeho limity.

Zdroj: VW

Najväčšie čaro horúcich hatchbackov však spočíva v tom, že ich môžete využívať každý deň. Polo GTI exceluje aj v tejto disciplíne. Je prekvapivo pohodlné, priestranné, má kompletnú bezpečnostnú výbavu a keď ho nenaháňate, dokáže jazdiť aj za 7 l/ 100 km. Nové Polo GTI sa skrátka naozaj vydarilo.


AUTOR: © Zoznam/red
ZDROJ: Porsche Slovakia

Komentáre k článku


Stream naživo