2017-04-08 04:15:00
Opel Crossland X
Opel Crossland X
Zdroj: Opel

Opel Crossland X prichádza - poznáme cenu

Crossland X práve vstupuje na slovenský trh – cena za dobre vybavený model Crossland X Selection sa začína od 12 340 €.

Je to v rámci Opla takzvaná dlhodobá akciová cena. Základná verzia „Selection“ má štandardne napríklad ESP, asistenčný systém pre rozjazd do kopca, systém kontroly tlaku v pneumatikách, čelné, bočné a bočné hlavové airbagy, denné svetlá z LED, elektrické ovládanie predných okien a vonkajších spätných zrkadiel,  palubní počítač, asistenčný systém pre udržiavanie jazdného pruhu, audiosystém 4.0, handsfree Bluetooth, multifunkčný volant s ovládaním audiosystému a tempomatu, výškovo a pozdĺžne nastaviteľný volant, sklopné zadné sedadla delené v pomere 60/40 a 15“ disky z oceľového plechu.

Základná verzia „Selection“ sa však bude vyrábať až od januára 2018, takže dovtedy bude základom verzia vybavenia „Enjoy“, ktorá má navyše oproti „Selection“ predovšetkým systém OnStar, manuálnu klimatizáciu, elektrické ovládanie aj zadných okien a 16“ oceľové disky. Aktuálne najdostupnejšou verziou je Opel Crossland X Enjoy s benzínovým motorom 1.2 s výkonom 60 kW (82 k), ktorý má dlhodobú akciovú cenu 13 540 €.

Na pohon sú k dispozícii trojvalcové benzínové motory s objemom 1,2 litra, dosahujúce výkony 60, 81 a 96 kW (82, 110 a 130 k), z ktorých dve výkonnejšie verzie majú prepĺňanie turbodúchadlom. Naftovú alternatívu predstavuje štvorvalcový turbodiesel s objemom 1,6 l a výkonom 74 kW alebo 88 kW (100 alebo 120 k). Benzínové motory s výkonom 81 kW a 96 kW sa na želanie dajú kombinovať so 6-stupňovou automatickou prevodovkou.

Zdroj: Opel
Zdroj: Opel

Rýchle rastúci segment B CUV/SUV

Nový Opel Crossland X je predurčený pre mestskú premávku a so svojou dĺžkou 4212 milimetrov, šírkou 1765 milimetrov a výškou 1590 milimetrov veľmi kompaktný. Vďaka tomu je rovnako vhodný na nákupy na trhu ako na cestu na dovolenku. Opel Crossland X je o 16 centimetrov kratší ako Astra, pričom je o 10 centimetrov vyšší. Posádka sedí vo zvýšenej polohe a má vynikajúci prehľad. Zákazníci, ktorí chcú mať ešte lepší výhľad všetkými smermi, si môžu objednať panoramatické strešné okno.

Novinka okrem toho prináša rozličné inovácie. Zvyšujú bezpečnosť, uľahčujú ovládanie a zlepšujú komfort. Patria k nim inovatívne LED predné reflektory, projekčný head-up displej, panoramatická cúvacia kamera so zorným uhlom 180 stupňov, ale tiež parkovací automat Advanced Park Assist a asistenčný systém Forward Collision Alert s detekciou chodcov a funkciou automatického núdzového brzdenia Autonomous Emergency Braking, ktorý pracuje automaticky v rozsahu rýchlosti od 5 km/h do 85 km/h.

Pri rýchlosti od 5 do 30 km/h je spomalenie pre znížene rýchlosti nárazu 0,9 g. V rozsahu rýchlosti od 30 do 85 km/h systém brzdí na rýchlosť maximálne 22 km/h. Od tejto hranice musí vodič brzdiť sám aby ďalej znížil rýchlosť. Ďalej to je systém rozoznávania únavy vodiča, asistenčný systém pre udržiavanie jazdného pruhu Lane Keep Assist, rozoznávanie dopravných značiek Speed Sign Recognition a systém na monitorovanie mŕtvych uhlov Side Blind Spot Alert  a na palube toho nesie viac. Nový Crossland X prichádza s typickou vynikajúcou konektivitou vďaka telematickému systému Opel OnStar a systémom infotainmentu IntelliLink s farebným dotykovým monitorom uhlopriečkou do 20,3 cm (8 palcov), kompatibilným s Apple CarPlay a Android Auto.

Zdroj: Opel
Zdroj: Opel

Opel je jediným automobilovým výrobcom, ktorý ponúka pre vodiča a spolujazdca v segmente B (v modeloch Mokka X a Crossland X) ergonomické sedadlá s certifikátom AGR (Aktion Gesunder Rücken). Objem batožinového priestoru 410 litrov bez sklopenia zadných operadiel je na špičke triedy. Pasažieri vzadu majú možnosť posúvať si sedadlo v pozdĺžnom smere o 150 milimetrov a buď zväčšiť priestor na nohy alebo objem batožinového priestoru (až na 520 l).

Zdanlivo ,plávajúca strecha’ opticky oddeľuje spodnú časť karosérie od hornej, vizuálne predlžuje Crossland X a signalizuje vzťah k modelu Opel ADAM oblúkovou chrómovanou lištou nad bočnými oknami, klesajúcou smerom dozadu. Aj tu si zákazníci môžu objednať odlišnú farbu strechy. V interiéri sú prístrojový panel a stredová konzola jasne horizontálne štruktúrované a natočené k vodičovi. Dotykový monitor s uhlopriečkou do 20,3 cm (8 palcov) je plynulo integrovaný do stredovej konzoly. Kompatibilné smartfóny sa dajú pohodlne nabíjať bezkontaktne v induktívnej priehradke. Na želanie dodávaný telematický systém Opel OnStar poskytuje užitočné bezpečnostné a informačné funkcie, hotspot Wi-Fi umožňuje súčasné pripojenie viacerých mobilných koncových zariadení.

Zdroj: Ján Hargaš
Zdroj: Opel

Dlhé jazdy spríjemňuje pocit veľkorysého priestoru a prvotriedne sedadlá. Zadné sú delené v pomere 60/40 a dajú sa posúvať (za príplatok) dozadu o 150 milimetrov, čím sa zvyšuje pohodlie pre cestujúcich s dlhými nohami na druhom rade sedadiel. Alternatívne sa posunutím zadného sedadla dopredu dá základný objem batožinového priestoru zväčšiť na 520 litrov, čo je hodnota na špičke triedy. Dlhé predmety možno prepravovať prestrčené do kabíny po sklopení zadnej stredovej lakťovej opierky. Úplným sklopením zadného sedadla sa dá batožinový priestor zväčšiť na 1255 litrov. V kabíne nechýba množstvo odkladacích priestorov na každodenné používané veci. Opel Crossland X sa dá zamknúť, odomknúť a naštartovať bez kľúča so systémom Keyless Open & Start.

Osvetlenie nastavuje trend

Inovatívne LED reflektory zabezpečujú optimálne osvetlenie cesty v tme vďaka funkciám ako odbočovacie svetlá, asistent diaľkových svetiel a automatická regulácia dosahu. Príplatkový head-up displej premieta najdôležitejšie údaje (rýchlosť, pokyny navigačného systému a informácie asistenčných systémov) na predné okno v bezprostrednom zornom poli vodiča, čím znižuje riziko odpútania pozornosti od premávky.

Zdroj: Opel
Zdroj: Opel

Kamera Opel Eye zachytáva a spracúva rozličné dáta, čím vytvára bázu pre asistenčné systémy ako rozoznávanie dopravných značiek Speed Sign Recognition a asistenčný systém pre udržiavanie jazdného pruhu Lane Keep Assist. Keď zaregistruje, že vozidlo chce neúmyselne vybočiť z jazdného pruhu, upozorní vodiča akustickým a vizuálnym signálom. Tempomat s obmedzovačom rýchlosti zvyšuje pohodlie vodiča pri jazde v zónach s obmedzenou rýchlosťou, napríklad v obytných štvrtiach. Asistenčný systém Forward Collision Alert s detekciou chodcov a autonómnym núdzovým brzdením Automatic Emergency Braking pomáha predchádzať nehodám. Systém akusticky a vizuálne upozorní vodiča na kritickú situáciu a automaticky zabrzdí Opel Crossland X ak sa odstup od vozidla idúceho vpredu znižuje príliš rýchlo a vodič nereaguje. Systém rozoznávania únavy vodiča bude k dispozícii od modelového roka 2018. Vyhodnocuje úroveň únavy podľa spôsobu ovládania vozidla a výstražným signálom upozorní vodiča na potrebu prestávky na odpočinok.

K prvkom na želanie patrí aj panoramatická cúvacia kamera. Zväčšuje uhol výhľadu za vozidlom na 180 stupňov. Vodič tak vidí iných účastníkov premávky, prichádzajúcich zboku. Najmodernejší parkovací automat Advanced Park Assist rozozná vhodné parkovacie miesta a ovládaním riadenia do nich vmanévruje vozidlo. Vodič musí ovládať iba pedále. V zimných mesiacoch bude na nezaplatenie vyhrievaný volant a vyhrievané predné okno ako prvky zvyšujúce nielen pohodlie, ale aj bezpečnosť.

jv
ZDROJ: Opel

Komentáre k článku


Stream naživo