2016-10-10 14:50:00
Vlak
Vlak Ilustračné foto
Zdroj: SITA

Bezplatné vlaky aj pre mladých? Mladí by mohli zadarmo cestovať po celej Európe

Európsky parlament sa zaoberal návrhom zaviesť bezplatné vlakové poukazy pre mladých.

Bezplatný mesačný vlakový poukaz Interrail by umožnil mladým spoznať Európsku úniu, a navyše je to spôsob, ako zatraktívniť ekologický spôsob dopravy. Týmito slovami v Európskom parlamente (EP) obhajoval návrh na udelenie poukazu Európanom, ktorí dovŕšili 18 rokov, jeho predkladateľ Manfred Weber, predseda Európskej ľudovej strany.

Iniciatívu poslanca Webera privítala eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová a zdôraznila, že Európska komisia podporuje mobilitu mladých, napríklad prostredníctvom programu Erazmus+. Na druhej strane naznačila, že venovanie mesačného preukazu Interrail všetkým 18-ročným Európanom by prinieslo značné finančné náklady.

Hoci viacero europoslancov podporu mobility mladých privítalo s nadšením a páčil sa im aj ekologický rozmer návrhu, o kritické názory v pléne EP nebola núdza.

Europoslanec Raymond Finch zo skupiny Európa slobody a priamej demokracie upozornil, že podľa jeho prepočtov by vlakové poukazy Úniu ročne stáli až 1,9 miliardy eur. Takéto drahé opatrenie by bolo v rozpore s vážnymi ekonomickými problémami, ktoré trápia južné členské štáty EÚ, uviedol. Celý návrh označil za propagandu sovietskeho typu.

Anneleen van Bossuyteová zo skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov ironicky poznamenala, že návrh na bezplatné vlakové poukazy najprv považovala za vtip. Iniciatívu označila za veľmi finančne náročnú a navrhla, aby sa radšej peniaze použili na podporu zamestnanosti mladých.

Vlakový poukaz Interrail umožňuje cestovanie bez obmedzení v 30 európskych štátoch. Základná cena mesačného poukazu pre mládež je v súčasnosti 479 eur. Do siete Interrail nie sú zapojené pobaltské štáty, Malta a Cyprus. V týchto prípadoch návrh počíta s bezplatnou náhradnou dopravou prostredníctvom autobusov a trajektov.

jh
ZDROJ: TASR, Ministerstvo vnútra SR

Komentáre k článku


Stream naživo