2015-04-28 15:20:00
Peugeot 208 má za
Peugeot 208 má za sebou facelift a nové motory
Zdroj: Peugeot

Na Slovensku by sa v roku 2015 mohlo vyrobiť viac než 980-tisíc áut

Za prvý štvrťrok tohto roka sa na Slovensku vyrobilo 265 tisíc vozidiel, pričom vlani na našom území tri výrobné podniky vyrobili viac ako 971 tisíc automobilov

Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR očakáva, že výroba vozidiel na Slovensku presiahne v tomto roku 980 tisíc kusov. Vyhlásil to v utorok na tlačovej konferencii novozvolený prezident ZAP Juraj Sinay. "Slovenskí výrobcovia majú vyvážené portfólio výrobkov a preto by ich možné negatívne geopolitické a ekonomické vplyvy nemali výrazne zasiahnuť," dodal. Za prvý štvrťrok 2015 bolo na Slovensku vyrobených 265 tisíc vozidiel. Podobný výsledok podľa prezidenta možno očakávať aj v druhom štvrťroku.

Valné zhromaždenie ZAP zvolilo za nového prezidenta Juraja Sinaya. Vo funkcii vystriedal Jaroslava Holečka, ktorý po troch rokoch opúšťa vedúcu pozíciu a ďalej bude pôsobiť na poste výkonného viceprezidenta. Spolu s novým prezidentom valné zhromaždenie 22. apríla tohto roka nanovo zvolilo aj viceprezidentov, výkonný výbor a dozornú radu.

Význam automobilového priemyslu pre slovenské hospodárstvo dokazujú podľa ZAP aj ekonomické ukazovatele. Jeho podiel na celkovej priemyselnej výrobe Slovenska je 43 %. Automobilový priemysel zamestnáva viac ako 80 tisíc ľudí a vrátane indukovaných pracovných miest je to viac ako 200 tisíc zamestnancov. Vlani na našom území tri výrobné podniky vyrobili viac ako 971 tisíc automobilov. Slovensko je podľa ZAP aj naďalej automobilovou veľmocou s počtom 178 vyrobených automobilov na tisíc obyvateľov.

Zväz automobilového priemyslu SR vznikol 22. júna 1993 v Bánovciach nad Bebravou. Momentálne zastupuje záujmy 161 právnych subjektov, ktoré pôsobia v oblastiach ako výskum, vývoj, výroba a predaj automobilov, motocyklov alebo ich súčastí, či dovoz motorových vozidiel.

jh
ZDROJ: SITA

Komentáre k článku


Stream naživo