2015-03-09 14:45:00
Honda Civic 1,8 Tourer
Honda Civic 1,8 Tourer
Zdroj: Ján Hargaš

Šéf automobilky Honda odchádza. Dôvodom majú byť obrovské zvolávacie akcie

Automobilka Honda bude mať nového šéfa. Dôvodom výmeny sú problémy s kvalitou produkcie, ktoré poškodili meno automobilky.

Po vážnych problémoch s kvalitou vozidiel Hondy, tretej najväčšej japonskej automobilky, dostane koncern nového šéfa. Informuje o tom agentúra DPA.

Honda musela vlani dodatočne povolať do servisov rekordný počet svojich osobných áut. Vedenie koncernu informovalo, že v júni odstúpi z vedúcej funkcie Takanobu Ito a nahradí ho človek z vlastných radov Takihuro Hačigo. Ito sa stane poradcom firmy.

Hondu najviac poznamenali série dodatočných opráv áut, ktoré spôsobili nekvalitné airbagy subdodávateľskej firmy Takata, ktorej Honda je podielnikom.

Ito v dôsledku neplánovaných výdavkov na opravy áut v bežnom hospodárskom roku, ktorý sa koncernu skončí 31. marca, dvakrát počas troch mesiacov upravoval očakávaný hospodársky výsledok automobilky. Vedenie Hondy teraz predpokladá, že jej zisk klesne po troch rokoch po prvý raz.

61-ročný Takanobu Ito sa stal CEO Hondy v roku 2009. Viedol automobilku počas mimoriadne turbulentného obdobia v časoch hospodárskej krízy i po následkoch cunami v Japonsku v roku 2011.

Počas minulého roka však automobilka zažila obrovské problémy súvisiace s chybnými airbagmi značky Takata. Zlyhania airbagov sú spájané so šiestimi úmrtiami. Automobilka musela zvolať milióny vozidiel vybavených týmito airbagmi, rovnako ako mnohé ďalšie. I keď výrobná chyba nebola na strane Hondy, jej dobré meno dostalo poriadne zabrať. Pre zahanbujúce zvolávačky musel Ito odložiť uvedenie niekoľkých produktov a prehodnotiť vývojovú stratégiu automobilky.

Aj keď médiá spájajú odchod šéfa automobilky s vyššie uvedenými problémami, skutočnosť je taká, že aj Itov predchodca odslúžil rovných šesť rokov na čele automobilky.

Jeho 55-ročný nástupca Takihuro Hačigo bol doteraz šéfom vývoja a produkcie v Číne.

jh
ZDROJ: TASR, DPA

Komentáre k článku


Stream naživo