2014-09-10 13:56:07
Ferrari
Ferrari
Zdroj: hdwpapers.com, netcarshow.com, purwheels.com

Smutný deň pre Ferrari sa blíži: šéf Ferrari Montezemolo odchádza

Luca Cordero di Montezemolo 13 októbra skončí v pozícii šéfa automobilky Ferrari. Nahradí ho šéf Fiatu Marchionne.

Odchod 67 ročného Montezemola sa očakával už dlho. Medzi ním a šéfom koncernu Fiat (dnes FCA) Sergom Marchionnem to už roky iskrilo. Človek, ktorý začiatkom deväťdesiatych rokov postavil Ferrari opäť na nohy musí ustúpiť šéfovi Fiatu a Chrysleru Sergovi Marchionnemu.

Luca Cordero di Montezemolo bol šéfom Ferrari 23 rokov. Šesť rokov bol dokonca šéfom celého Fiatu (2004 až 2010). Do Ferrari prišiel ešte v roku 1973, kde začal ako asistent Enza Ferrariho. O rok na to sa stal manažérom Scuderie. Počas jeho pôsobenia pri tíme F1 sa stal Niki Lauda dvakrát šampiónom a neskôr vďaka úspechom dostal pod patronát všetky športové akcie Fiatu.

V nasledujúcom období zastával rôzne funkcie v koncerne, popri tom sa angažoval i mimo automobilového priemyslu a v roku 1991 sa stal šéfom Ferrari. Ferrari v čase jeho nástupu zažívalo hlbokú krízu a to ako v F1, tak i vo výrobe a predaji automobilov. Montezemolo ho v priebehu niekoľkých rokov dostal z červených čísel a po viac než dekáde bez väčších športových úspechov opäť získal víťazstvá v F1. Vďaka nemu sa z Ferrari stala jedna z najsilnejších automobilových značiek.

Jeho cieľom do budúcnosti bolo udržiavať výrobu automobilov Ferrari v obmedzenom množstve (do 7000 kusov ročne), aby udržal exkluzivitu. Nikdy nesúhlasil s tým, aby sa FIAT spojil s Chryslerom a snažil sa získať pre Ferrari väčšiu samostatnosť od novovzniknutého koncernu. Dokonca sa vyjadril, že po fúzii Fiatu s Chryslerom a odchode Fiatu z Talianska sa Ferrari stalo americké a to je neprípustné. Doslova povedal, že odchod do USA je pre Ferrari koniec éry.

Zdroj: Autonews

Sergio Marchionne si však myslel presný opak a jeho cieľom je posadiť Ferrari na vrchol značiek novej automobilky FCA (Fiat Chrysler Automobiles) a vyťažiť z dobrého mena Ferrari čo najviac (aj napr. neobmedzovať výrobu). FCA chce čoskoro vstúpiť na americkú burzu v New Yorku a bez Ferrari by predaj akcií šiel ťažšie.  

Oficiálne sa Marchionne vyjadril v zmysle, že dôvodom na odchod Montezemola boli nedostatočné výsledky Ferrari v F1 v ostatnom období. Je nespochybniteľné, že Ferrari sa príliš nedarí a vyskytli sa úvahy o odchode značky z pretekov, no ťažko si do úlohy šéfa Ferrari predstaviť lepšieho manažéra ako Montezemola aj napriek mnohým pochybeniam.

Ján Hargaš
ZDROJ: REUTERS, Automotive news

Komentáre k článku


Stream naživo