2014-09-01 14:10:00
Ferrari 308 GT4 Pininfarina
Ferrari 308 GT4 Pininfarina

VIDEO: Pozrite si príbeh starého Ferrari, ktoré malo byť Lamborghini

Ferrari je pojem. História tejto značky je bohatá na desiatky exemplárov s horibilnými cenovkami. Sú aj lacnejšie.

Väčšina z nás pozná iba tie najlepšie a najdrahšie Ferrari. Talianska značka so vzpínajúcim sa čiernym koňom na kapote má však v talóne omnoho viac modelov. Veľa z nich sa nestretla s veľkým úspechom, niektoré sa dokonca nepredávali ani v časoch, keď boli tým najmodernejším od značky. História ich odsúdila na vedľajšiu koľaj, mnohí odborníci sa o nich vyjadrujú ako o kroku vedľa, no dnes sa aj na slová odborníkov akosi zabúda.

Dnes je vzácne akékoľvek staršie Ferrari v dobrom stave. Aj keď zaň majiteľ nemôže pýtať milióny na aukcii a zberatelia z nich nebudú slintať, stále sú to autá od výnimočnej značky a už len preto sú výnimočné.

Zabudnime teraz na chvíľu na modely ako 275 Spyder, 288 GTO, Daytona, či Enzo. Fanúšik talianskych áut menom Anthony Rimicci nám v nasledujúcom videu predstaví svoju milovanú 308-čku GT4. 308 GT4 je posledný, najmenej obľúbený model zo série Dino, prvý masovo vyrábaný model Ferrari s motorom V8 uprostred a jedno z mála áut, ktoré bolo stvorené pre inú značku.

308 GT4 bolo totiž pôvodne stvorené pre Lamborghini. Keďže sa však Lambu Bertoneho dizajn nepáčil a Pininfarina meškal s návrhom na nové Ferrari, vzpínajúci sa koník si zobral Bertoneho návrh, mierne ho upravil a nazval ho Ferrari.

Aj keď pre zberateľov vzácne nie je, pre Ferrari je doslova prelomové a to nielen tým, čo už bolo spomenuté. Pozrite si video od Gear Patrol a zistite o tejto hranatej kráske zo 70-tych rokov viac. Video je v angličtine.

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo