2014-05-30 15:38:02
Škodu Roomster odfotili pri
Škodu Roomster odfotili pri testovaní - ako bude vyzerať naozaj?

Je to podvrh, alebo naozaj odfotili novú Škodu Roomster počas testov?

Nový Roomster má Škoda predstaviť v októbri. Čo je na fotkách nemusí byť on...

Nemusí, hoci môže. Nový Roomster sa bude vyrábať v Poľsku v meste Poznaň a v Kvasinách, kde sa vyrábal doteraz, rozšíri Škoda výrobu iných nových modelov. Automobilka predstavila prvú generáciu modelu už v roku 2006. V ponuke je teda doslova deduškom. Preto sa nemožno čudovať, že sa chystá nový.

Testovaný prototyp však nevyužíva posuvné zadné dvere o ktorých automobilka informovala a veľmi sa podobá na model VW Touran. Roomster má pritom používať podľa informácií priamo zo zdroja základ, teda skupiny a dielce súčasného modelu Caddy. Ale zrejme aj niečo z Tourana.

Ide teda o podvrh, alebo nie? Na zachytených obrázkoch pravdepodobne nevidíme skutočnú podobu nového modelu Roomster, ale takzvanú mulu. V „koži“ iného modelu sa testujú takto hlavne podvozkové časti, motory a prevodovky.

Stačí porovnať bočný pohľad a je jasné, že niečo tu nesedí. Pozornosť upriamte na stredný (takzvaný B) stĺpik karosérie. V zamaskovanom prototype je vsadený kus navyše. Je to vlastne predĺženie kabíny, ale tiež časť, ktorá by mala v budúcnosti slúžiť práve pre zámok zadných posuvných dverí, ktoré túto časť prekryjú. Alebo je to len vývojový kus, ktorý použili aj na testovanie jazdných vlastností. Informácia, že by sa Škoda vzdala v rámci šetrenia posuvných dverí, sa nám nezdá. I keď to nie je vylúčené, že také bude mať len nový Touran...     

     

Po dizajnovej stránke sa nová Škoda Roomster bude približovať prvkom, ktoré využívajú súčasné modely v exteriéri aj v interiéri. No odstup od materskej značky možno očakávať. Zrejme sa to prejaví menším luxusom vo vybavení vozidla, prvoradá má byť cena. Pozitívne však je, že nový Roomster už má používať modulárnu platformu MQB koncernu Volkswagen. Oficiálne predstavenie sa očakáva spolu s novou Fabiou na autosalóne v Paríži začiatkom septembra. Do predaja by sa mal dostať začiatkom roka 2015.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo