2014-05-24 03:40:00
Škoda City Jet
Škoda City Jet
Zdroj: SKoda

„Funky“ mikro kabriolet menom City Jet stvorili študenti!

Zatiaľ čo najmenšia Škoda CityGo oslavuje 100 000 vyrobených kusov, študenti a Jozef Kabáň stvorili toto čudo. Zvláštny šarm, mu nemožno uprieť.

Na prvý pohľad si poviete: čo do... Ale pozrite sa poriadne! Tá mrška je do detailu prepracovaná a už druhý pohľad prezrádza, že s ňou môže byť poriadna zábava. Teda ak by sa niekedy dostala do výroby. Ako poznáme Škodu, niečo také nehrozí... škoda.

Aj keď by sa mohlo zdať, že City Jet prichádza pri príležitostí stotisíceho kusu modelu CityGo, ktorý sa mimochodom vyrába u nás v Bratislave, nie je to tak. City Jet prišiel z úplne iného dôvodu. A ten sa označuje iba tromi písmenami – GTI.

Každoročný zraz fanúšikov Volkswagenu Golf GTI v rakúskom Reifnitze pri jazere Wörthersee sa v ostatných rokoch stal príležitosťou pre koncernové automobilky poriadne sa vybúriť a vytvoriť niečo tak neobvyklé ako bol svojho času prvý VW Golf GTI.

Minulý rok si Škoda pripravila koncept Rapid Sport, tento rok sa však na tuningový zraz usporadúvaný od roku 1981 pripravila inak. Príležitosť predviesť sa, dala študentom domáceho ŠKODA AUTO Stredného odborného učilišťa strojárskeho. V rámci projektu Azubi Car bolo vypracované auto s názvom voľne preloženým ako "mestská stíhačka". City Jet vychádza z modelu CityGo, no aj napriek pomerne dynamickému vzhľadu mu pod kapotou bzučí motor 1,0 MPI s výkonom 55 kW (75 k). Napchať tam však iný... Každopádne City Jet využije všetkých 75 koníkov a ako vieme, v takom malom aute to i tak môže byť poriadna zábava :).  

Exteriér zaujme výraznou modrobielou kombináciou laku a modro lakovanými, na CityGo obrovskými, šestnásťpalcovými kolesami z ľahkých zliatin. Za povšimnutie stojí tiež ručne vyrobený zadný spojler alebo výfuk s dvoma efektnými koncovkami.

Vnútrajšok vychádza z interiéru modelu Škoda Citigo Sport. Jej súčasťou je kožou potiahnutý trojramenný volant, madlo ručnej brzdy a hlavica radiacej páky s obšitím červeným stehovaním. Textilné poťahy sedadiel a vkladané koberčeky sú tiež v dizajne Sport. Prístrojová doska je červeno lakovaná. Navyše je do vozidla namontovaný špeciálny Soundsystem s výkonom 300 wattov. LED-osvetlenie interiéru reaguje na hudbu.

„Škoda CitiJet je fantastickým výkonom našich žiakov a dôkazom ich kreativity a tvorivých schopností,“ hovorí Bohdan Wojnar, člen predstavenstva spoločnosti Škoda pre oblasť riadenia ľudských zdrojov.

Cieľom tohto projektu je posilniť kreativitu a odbornosť žiakov školy. „Každý študent z tímu do vozidla vložil celé svoje srdce. Všetko bolo prediskutované, rozhodnuté a realizované celým tímom. Bola to skutočná tímová práca. Výsledkom je jedinečné a vzrušujúce vozidlo, na ktoré môžu byť všetci zúčastnení právom veľmi hrdí,“ hovorí šéfdizajnér značky Škoda Jozef Kabaň.

Čo poviete na túto hračku? :))

Ján Hargaš
ZDROJ: SKoda

Komentáre k článku


Stream naživo